Ο ΠτΔ δηλώνει αποφασισμένος να προβεί σε διαβήματα για συνέχιση του διαλόγου

Σαφές μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει να χαθεί η ελπίδα της επίλυσης του Κυπριακού, ενόσω αυτό εξαρτάται από τα δικά του χέρια, έστειλε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα στο Μον Πελεράν.

Τόνισε παράλληλα ότι, αν και δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην όποια λογική επίρριψης ευθυνών, εντούτοις δεν θα αφήσει αναπάντητους ισχυρισμούς που θέλουν την ευθύνη της αποτυχίας να βαραίνει την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, συμφωνήθηκε πως τα βασικά κριτήρια που θα καθόριζαν την επιτυχή έκβαση του διαλόγου θα ήταν η έκταση του εδάφους της Τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας μετά τις εδαφικές αναπροσαρμογές, ο αριθμός των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση και η έκταση της ακτογραμμής που θα περιέβαλλε την περιοχή της κάθε πολιτείας.
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και υπό το φως δυσκολιών που ανεφύησαν από Τουρκοκυπριακής πλευράς, αποδέχθηκε να καθοριστούν κριτήρια με ελαφρά απόκλιση, τα οποία θα επέτρεπαν την τελική ρύθμιση.

Εξέφρασε, επιπρόσθετα, ετοιμότητα να εξετάσει ειδικές ρυθμίσεις για το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι ενδεχομένως θα παρέμεναν υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση, νοουμένου ότι θα ίσχυε το ίδιο και για τους Ελληνοκύπριους που θα επέλεγαν να επιτρέψουν στην ευρύτερη περιοχή της Καρπασίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι επιτεύχθηκε κατ’ αρχήν συμφωνία πως η έκταση της Τουρκοκυπριακής συνιστώσας Πολιτείας θα κυμαινόταν μεταξύ 28.2% και 29.2% ενώ για τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση, έγινε εκτεταμένη συζήτηση η οποία οδήγησε τους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών να καταλήξουν ότι θα κυμαίνονταν μεταξύ  78 και 94 χιλιάδων.
Πρόσθεσε ότι υιοθετώντας την εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών, προέβαλε πως θα ήταν διατεθειμένος να αποδεχτεί την επιστροφή προσφύγων που θα κυμαίνονταν μεταξύ των 78 χιλιάδων ως ελάχιστο και των 92 χιλιάδων ως μέγιστο.
Είπε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί πρότεινε κατ’ αρχήν ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που θα επέστρεφαν να μην υπερβαίνει τις 55 χιλιάδες και ακολούθως ως ύστατο αριθμό τις 65 χιλιάδες, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε τη διαπραγματευτική του θέση κατά την τελική φάση των συνομιλιών.

Ήταν, τόνισε, εμφανής η πρόθεση διασύνδεσης του εδαφικού με το κεφάλαιο Ασφάλειας και Εγγυήσεων κατ’ αντίθεση της Συμφωνίας ότι στο Μον Πελεράν θα συζητείτο κατ’ ουσίαν το Εδαφικό και όχι το θέμα Ασφάλειας και Εγγυήσεων που άπτεται της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού.
Όπως ήταν αναμενόμενο, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απέρριψε ως απαράδεκτη την πρόταση και επέμεινε πως αυτό που θα του επέτρεπε να θεωρήσει ότι υπάρχει ακτίνα συμφωνίας ήταν οι αριθμοί με βάση και τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, πρόσθεσε, οι μη εποικοδομητικές θέσεις του κυρίου Ακιντζί, δεν τον απέτρεψαν από το να καταβάλει έντονες προσπάθειες και να υποβάλει συμβιβαστικές προτάσεις, οι οποίες έλαβαν υπόψη τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών και την αρχική θέση της Τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως είχε παρουσιαστεί μεταξύ 7-11 Νοεμβρίου.

Εντούτοις, σημείωσε κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό να οδηγήσει σε περαιτέρω πρόοδο, λόγω του ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν επέδειξε το όποιο περιθώριο ευελιξίας και ως εκ τούτου ο διάλογος διακόπηκε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπέδειξε ότι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να πάει η διαδικασία μπροστά, είναι η συμβολή της Τουρκίας.
Η θετική ρητορική της, είπε, θα πρέπει να μετατραπεί σε πράξεις, σε στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ώστε πραγματικά να επιτύχουμε αυτό που διακηρυκτικά προβάλλει η Άγκυρα.

Επιμέλεια: Αντρέας Κωνσταντίνου , Εύα Αργυρού

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Φεβρουαρίου
Απετράπη πώληση μαρμάρου από την αρχαία Σαλαμίνα στο ebay
17:57
ψαροκάικο εντόπισε και ανέσυρε δεξαμενή πολεμικού αεροσκάφους τύπου "Tornado"
17:42
Ελλάδα:Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ- 70 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς
17:38
Ρώσοι επιστήμονες: Το Sputnik V αποτελεσματικό στα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού
17:14
Άρθρο Έλληνα πρωθυπουργού στα "Νέα" για την πανδημία:Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη
16:49
Απετράπη πώληση μαρμάρου από την αρχαία Σαλαμίνα στο ebay
16:26
Ουκρανία: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από έκρηξη σε νοσοκομείο της πόλης Τσερνίβτσι
16:10
Υφυπουργείο Τουρισμού: Νόμιμες οι διαδικασίες για την εκμίσθωση της κρατικής στην Αγίας Νάπα
15:48
Ικανοποίηση ΔΗΣΥ για εμβολιασμούς
15:37
Ιταλία: Αυξάνονται τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές περιοχές- Ο ρόλος των μεταλλάξεων
15:10
Δεκατέσσερις υποθέσεις για σεξουαλική παρενόχληση, διερευνά η Αστυνομία
14:50
Η Τουρκία στηρίζει το όραμα δύο κρατών, είπε ο Ερντογάν στον Τατάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση
14:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand