Ευθύνες για το ναυάγιο στην ΕΚ πλευρά ρίχνει ο εκπρόσωπος του Ακιντζί

Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού σε δηλώσεις του προς τους τ/κ απεσταλμένους των ΜΜΕ, μετά την ολοκλήρωση, χωρίς αποτέλεσμα, των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, ανέφερε ότι  δεν βρήκαν απέναντί τους επιμελή εργασία και αν έδειχναν τη μισή βούληση από αυτή που έδειξε ο Τ/κ ηγέτης, ο Τ/κ διαπραγματευτής και η διαπραγματευτική ομάδα, είπε, “δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ”. Ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι ο ίδιος ως άνθρωπος που σε όλη του τη ζωή παλεύει για την ειρήνη έζησε τη μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής του. Όμως, πρόσθεσε, οι Τ/κ έχουν ήσυχοι τη συνείδησή τους.

Η τ/κ πλευρά, ανέφερε, στις συνομιλίες που άρχισαν στις 7 Νοεμβρίου ήρθε έτοιμη σε πολιτικό, τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο φιλοσοφίας, με καλή πρόθεση και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να μπορέσει η διαδικασία να περάσει στο τελευταίο στάδιο. “Δυστυχώς, οι συνομιλητές μας, η ε/κ πλευρά, δεν ήρθε επαρκώς προετοιμασμένη, ούτε πολιτικά, ούτε τεχνικά, ούτε και σε φιλοσοφικό επίπεδο”.

Συνέχισε ότι η  τ/κ πλευρά μετά από αίτημα της ε/κ πλευράς έδωσε τη συγκατάθεσή της στις 11 Νοεμβρίου για να γίνει διάλειμμα μιας εβδομάδας με την ελπίδα ότι αυτό θα συνέβαλλε στη διαδικασία ειρήνευσης, ωστόσο αυτό το διάστημα της μιας εβδομάδας, δεν χρησιμοποιήθηκε σωστά και όταν άρχισαν την Κυριακή οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν “είδαμε αυτά τα σημάδια”.

Η ε/κ πλευρά, ανέφερε ο κ. Μπουρτζιού, ήθελε να τελειώσει με το εδαφικό, και από την άλλη η τ/κ πλευρά προσδοκούσε ότι τα θέματα που είχαν απομείνει στα 4 πρώτα κεφάλαια και το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας θα αφήνονταν για το τελευταίο στάδιο. Ο λόγος του κωλύματος, είπε, ήταν ότι “η ε/κ πλευρά ακόμη και την εκ περιτροπής προεδρία την κρατούσε στη τσέπη της ως ζήτημα παζαρέματος σε μια πενταμερή διάσκεψη”. Στο εδαφικό, ανέφερε, η τ/κ πλευρά ήρθε αντιμέτωπη με ένα παζάρι με τον πήχη πολύ ψηλά.

Μίλησε για τακτική που φάνηκε από νωρίς παραπέμποντας στη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι δεν θα προσέλθει σε πενταμερή διάσκεψη εάν δεν ακυρωθούν οι εγγυήσεις και δεν ξεκαθαρίσει η ημερομηνία απόσυρσης του τουρκικού στρατού, όπως ανέφερε ο κ. Μπουρτζιού. “Δεν μπορούσαμε να μην πούμε τίποτε έναντι αυτών. Υπάρχει λογική η Ελλάδα, σε αυτό το στάδιο, όταν γίνεται αυτή η εργασία, να θέτει ένα τέτοιο αίτημα; Είχαμε πει ότι για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά, να δούμε το μέλλον μας και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο πρέπει αυτές οι αμφιβολίες να φύγουν από τη μέση. Και τα ΗΕ το θεώρησαν αυτό λογικό και για να μπορέσουν αυτές οι αμφιβολίες να διαλυθούν ξοδέψαμε άπειρες ώρες”.

Κατά τον εκπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη, η συμπεριφορά της Ελλάδας ήταν ανεύθυνη. Ο κ. Μπουρτζιιού είπε πως ο `Ελληνας Πρωθυπουργός  σαμπόταρε μια εργασία που θα μας έπαιρνε στην πολυμερή διάσκεψη.

Κριτήρια εδαφικού

Στο Μοντ Πελεράν ανέφερε ο Μπαρίς Μπουρτζιού συζητήθηκαν τα δύο από τα τρία κύρια κριτήρια του εδαφικού, το ποσοστό εδάφους που θα έχει η κάθε πολιτεία και ο αριθμός των ατόμων που θα επιστρέψουν. Ο Τ/κ ηγέτης, είπε ο εκπρόσωπός του, στο θέμα του εδάφους έδειξε πολιτικό θάρρος και ικανότητα και πρότεινε ένα ποσοστό που ήταν λογικό και υποβοηθητικό.

Στον αριθμό των ατόμων που θα επιστρέψουν ο κ. Μπουρτζιού μίλησε για μαξιμαλιστικά αιτήματα από την ε/κ πλευρά και είπε “χωρίς να κουνηθούν ούτε ένα χιλιοστό έμειναν εκεί. Βεβαίως και αυτό δεν είναι κάτι που εμείς μπορούμε να το αποδεχθούμε. Το να θέτεις τον αριθμό στις 90.000 ως όρο, και να θέτει αυτό το αίτημα 12 χρόνια μετά το σχέδιο Ανάν, σε ποια λογική και σε ποια συνείδηση ανταποκρίνεται;”. Ανέφερε ότι ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονταν εν ζωή την περίοδο του σχεδίου Ανάν με αυτούς που βρίσκονται σήμερα εν ζωή, έχει μεγάλη διαφορά και πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά προσπάθησε να δείξει ευελιξία μέσα σε λογικά πλαίσια και μέτρα,υποστηρίζοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν ήθελε να κουνηθεί ούτε χιλιοστό.

“Είδαμε μια μαξιμαλιστική στάση. `Η αυτό ή εκείνο. Ετσι δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις, Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά το πρόβλημα της Κύπρου που παραμένει άλυτο εδώ και 50 χρόνια”, ανέφερε.

Στα κριτήρια του εδαφικού, συνέχισε, “ήρθαν λες και το εδαφικό θα ήταν στη τσέπη τους, με αυτή την αντίληψη παζαριού ήρθαν. Ετσι δεν ήταν η λογική της σύγκλισης και των συνομιλιών μας”.

Ο Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι στο Μοντ Πελερίν θα δημιουργειτο η βάση για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, θα συζητούνταν τα τρία κριτήρια και αυτά τα κριτήρια θα αποτυπώνονταν σε χάρτη από τις πλευρές και αυτούς τους χάρτες θα τους έδιναν στα ΗΕ που θα αξιολογούσαν εάν ήταν αρμονικοί και τότε θα ανακοινωνόταν η ημερομηνία για την πενταμερή, όπου θα ολοκληρωνόταν με αποτέλεσμα το εδαφικό, λέγοντας ότι αυτή ήταν η αντίληψη. “Δεν ήρθαμε στο Μοντ Πελεράν με την αντίληψη ότι θα τελειώσουμε με το εδαφικό από το Α ως το Ω, δεν ήταν αυτή η συμφωνία”,σημείωσε.

Η πρότασή τους, είπε, ήταν ποσοστό 29,2% για την τ/κ συνιστώσα πολιτεία. Σε ερώτηση εάν τέθηκε θέμα επιστροφής της Μόρφου, ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι δεν συζητήθηκαν ονόματα χωριών και περιοχών. Αυτό ήθελαν να το κάνουν στο τελευταίο στάδιο αλλά η ε/κ πλευρά ήθελε να τελειώσουν με το εδαφικό εδώ, σημείωσε.

Υπενθύμισε ότι στο σχέδιο Ανάν η τ/κ πολιτεία είχε 28,7% εδάφους και παρά το ότι έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε και πολλοί έχουν δημιουργήσει τις ζωές τους στα υπό συζήτηση εδάφη, η τ/κ πλευρά έδειξε μεγάλο θάρρος προτείνοντας ένα ποσοστό κοντά σε εκείνο του σχεδίου Ανάν.

`Οπως είπε ο κ. Μπουρζιού, ο Τ/κ ηγέτης επιστρέφοντας στην Κύπρο θα κάνει με ψυχραιμία την αξιολόγηση της κατάστασης και θα την μοιραστεί με τον κόσμο. Ανέφερε πως ο κ. Ακιντζί  θα προβεί σε δηλώσεις επιστρέφοντας στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:57

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ενόψει της άτυπης πενταμερούς
12:08
"Παίζει" δυνατά το όνομα του Χιντάλγκο για την ΑΕΚ, φημολογία και για Καταλά στο τημ
11:58
Ευρωκοινοβούλιο: Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας σε ιστορικό χαμηλό
11:58
«Τέλος πανδημικής φάσης» της Covid λόγω των εμβολίων στο Ην. Βασίλειο, λένε επιστήμονες
11:56
Τον χαβά τους στην Ελλάδα - Εκ νέου πρωτοσέλιδο για ΑΕΚ ο Φαμπιάνο
11:37
Κλειστή η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας σήμερα Παρασκευή 23 Απριλίου
11:31
Λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021
11:25
Κυρ. Μητσοτάκης: Αυτό που θα συμβεί στην οικονομία, θα μοιάζει με τέλος πολέμου
11:03
Δίπλα στην Εθνική μας ομάδα στίβου η Ομόνοια – Σήκωσαν πανό Μπεργκ και παίκτες
10:51
Ικανοποίηση για την υπερψήφιση του νόμου για τις κρατικές εγγυήσεις, εξέφρασε ο ΥΠΟΙΚ
10:49
Ανακοίνωσε κρούσμα κορονοϊού η Δόξα
10:36
Ο ρωσικός στρατός αποσύρεται από τα σύνορα της Ουκρανίας
10:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand