Συνέδριο:Τα πολιτικά ρίσκα και η βιωσιμότητα της μεταφοράς φυσικού αερίου στην Τουρκία

Η μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία από Ισραήλ και Κύπρο φαίνεται να είναι υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς η πιο βιώσιμη επιλογή, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι προκλήσεις κυρίως γεωπολιτικές, όπως αναφέρθηκε από ομιλητές στο συνέδριο « Το μέλλον του Φυσικού Αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», που διοργανώθηκε από το PRIO Cyprus Centre, σε συνεργασία με το Atlantic Council, το Friedrich-Ebert-Stiftung στην Κύπρο και το Istituto Affari Internazionali και το Strata Insight. Παράλληλα σημειώθηκαν οι καλές προοπτικές που υπάρχουν για δημιουργία πλωτής μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου.

Ο βασικός ομιλητής του πρώτου πάνελ και Ανώτερο μέλος του Atlantic Council, Χαράλαμπος Έλληνας, ανέφερε ότι μακροπρόθεσμα η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω μιας πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου αποτελεί μια σοβαρή επιλογή, αφού οι άλλες επιλογές όπως η εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Αιγύπτου, μέσω του αγωγού East Med ή μέσω Τουρκίας, φαίνεται να μην είναι βιώσιμες λόγω των χαμηλών τιμών διεθνώς. Οι τιμές του φυσικού αερίου, σημείωσε, δέχονται πιέσεις από τις χαμηλές τιμές του άνθρακα και από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ ισχυρός είναι και ο ανταγωνισμός από το ρωσικό φυσικό αέριο το οποίο μπορεί να διατίθεται σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Αναφέρθηκε επίσης στην επαναπροσέγγιση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, λέγοντας ότι ανοίγει το δρόμο για εξαγωγές φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν στην Τουρκία και αυτή τη στιγμή γίνονται συναντήσεις για το σκοπό αυτό. Κάτι τέτοιο, υπέδειξε, θα θέσει την Κύπρο σε θέση ισχύος αφού οποιοσδήποτε αγωγός θα πρέπει να περάσει από την ΑΟΖ της, ενώ σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού ο αγωγός θα μπορούσε να συμπεριλάβει και το κοίτασμα Αφροδίτη. Ανέφερε ωστόσο ότι ακόμα και αν η Κύπρος διαφωνεί, δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να σταματήσει αυτή την εξέλιξη.

Σημειώνοντας επίσης ότι η ενεργειακή ασφάλεια έγινε τον τελευταίο χρόνο ζήτημα προτεραιότητας για την Τουρκία, είπε ότι η χώρα επαναξιολογεί το ενεργειακό της μείγμα με αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση φυσικού αερίου. Αναφέρθηκε ακόμα στην επανεκκίνηση του αγωγού Turkish Stream που αλλάζει το σκηνικό καθώς κάνει ακόμα πιο δύσκολο τον ανταγωνισμό με το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο κ. Έλληνας ανέφερε ακόμα ότι η επιλογή για εξαγωγές προς την Τουρκία που επιδιώκεται από την Noble και Delek για το Λεβιάθαν από το 2014, μπορεί να είναι και η μοναδική επιλογή για το Λεβιάθαν για εμπορική ανάπτυξη. Αν κάτι τέτοιο επιτύχει, είπε, η Τουρκία μπορεί να γίνει ο παίχτης κλειδί για την εξαγωγή φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αυτό, όπως είπε, δεν θα γίνει χωρίς ρίσκα, όπως η αντίδραση της Τουρκίας σε περίπτωση αναζωπύρωσης της έντασης στη Γάζα, αλλά και το ρωσικό παράγοντα που επίσης έχει συμφέροντα στην περιοχή.

Για την περίπτωση της Κύπρου ειδικότερα, ανέφερε ότι οι εξαγωγές στην Τουρκία απαιτούν λύση του Κυπριακού, ωστόσο από εκεί εξαγωγές προς την Ευρώπη είναι εμπορικά απαγορευτικές.

Ανέφερε επίσης ότι μακροπρόθεσμα μια πολύ καλή επιλογή θα μπορούσε να είναι η πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί και το συμπιεσμένο φυσικό αέριο. Πρόσθεσε ότι από τις περιφερειακές επιλογές, οι εξαγωγές στην Τουρκία είναι πιθανώς εμπορικά η πιο βιώσιμη.

Πολιτικά επιθυμητός, με εμπορικές προκλήσεις ο East - Med
---------------------------------------------------------------------------------------
Στη σημασία του αγωγού East – Med για ενεργειακές ανάγκες της Νοτιανατολικής Ευρώπης, αναφέρθηκε η Daria Nochevnik εκ μέρους του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ, σημειώνοντας ότι η δύναμή του είναι η πολιτική στήριξη που τυγχάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανέφερε ωστόσο ότι θα «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κοιτάξουμε πέραν από τον πολιτικό λόγο και να προσπαθήσουμε να αναλύσουμε πιο προσεκτικά τη δυναμική της αγοράς».

Όπως είπε, οι πιθανοί εξαγωγείς του East-Med πρέπει να εξετάσουν τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιφερειακή αγορά, καθώς και τον αντίκτυπο της παγκόσμιας δυναμικής του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές. Πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρο πως η ενεργειακή ασφάλεια στη Νοτιανατολική Ευρώπη δεν είναι μόνο η διασφάλιση επιπλέον ποσοτήτων, αλλά και ύπαρξη ολοκληρωμένων αγορών και ρευστότητας.

Υπάρχει ανάγκη από έναν ρεαλιστικό ορίζοντα, ανέφερε, ωστόσο όταν υπάρχει ξεκάθαρος στόχος μπορεί να υπάρξει προσπάθεια να υπερπηδηθούν οι αρχικές δυσκολίες και να γίνει πραγματικότητα.

Η Αίγυπτος εξαγωγέας φυσικού αερίου μέχρι του 2022
---------------------------------------------------------------------

Στην περίπτωση της Αιγύπτου αναφέρθηκε ο Sohnebet Karbuz, εκ μέρους του Μεσογειακού Παρατηρητηρίου Ενέργειας, σημειώνοντας τις οικονομικές και ενεργειακές προκλήσεις για τη χώρα αυτή τη στιγμή, κυρίως λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.

Ανέφερε παράλληλα ότι ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ζήτηση για φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή και η Αίγυπτος είναι εισαγωγέας φυσικού αερίου με τεράστιες ανάγκες σε φυσικό αέριο, από το 2022 μπορεί να γίνει εξαγωγέας φυσικού αερίου, λόγω των μεγάλων κοιτασμάτων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη και των νέων γύρων αδειοδοτήσεως. Δεδομένων αυτών των εξελίξεων είπε, δεν υπάρχει πολύς χώρος για εισαγωγή στην Αίγυπτο ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Ισραήλ και ίσως την Κύπρο.

Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος για αποπληρωμένη των ξένων εταιρειών που την προμηθεύουν φυσικό αέριο, αλλά και τις χαμηλές τιμές που προσφέρει η χώρα για φυσικό αέριο. Συνολικά, είπε, το Κάιρο οφείλει 3,6 δισ σε ξένες εταιρείες.

Atlantic Council: Η Τουρκία η λογική αγορά για το αέριο της Α. Μεσογείου
-----------------------------------------------------------------------------------------

Εκ μέρους του Ατλαντικού Συμβουλίου, ο John Roberts ανέφερε ότι θα ήθελε να δει το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου να πηγαίνει στην Τουρκία γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι υπήρξε λύσης του Κυπριακού.

Είπε επίσης ότι υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς θα μπορούσε να είναι η μοναδική επιλογή. Παρά το γεγονός, είπε, ότι αυτή τη στιγμή η ζήτηση για φυσικό αέριο μειώνεται στην Τουρκία και η οικονομία δεν πάει καλά, η τουρκική οικονομία πιθανόν να ανακάμψει και η εκεί βιομηχανία και τουρισμός θα έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια. Η Τουρκία, είπε, είναι η λογική αγορά για το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπέδειξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αγωγός από το Ισραήλ προς την Τουρκία χωρίς να ληφθεί υπόψη η κυπριακή κυβέρνηση, ενώ οι όποιες καθυστερήσεις πιθανόν να επιφέρει κάτι τέτοιο μπορεί να «σκοτώσουν» την προοπτική.

Σημείωσε παράλληλα το γεωπολιτικό ρίσκο σε σχέση με την Τουρκία. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγωγός Turkish Stream, λόγω της διέλευσης από την Ουκρανία και τις επιπτώσεις από τις εντεινόμενες εχθροπραξίες στην Τουρκία για τους αγωγούς,

Πρότεινε ως ασφαλιστικές δικλείδες τη διαφοροποίηση της υποδομής στην Ευρώπη, την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από χώρες του Ατλαντικού και του Κόλπου και την πλωτή ανάπτυξη του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:57

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.