Κρατικές επενδύσεις και χαμηλό εταιρικό φόρο υπόσχεται η Μέι

Τους όρους της σχέσης που επιθυμεί να έχει με τον επιχειρηματικό κόσμο της Βρετανίας η κυβέρνησή της έθεσε με άρθρο της στους Financial Times και με ομιλία της σε συνέδριο της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, κάνοντας λόγο για μια «νέα βιομηχανική στρατηγική» που περιλαμβάνει το χαμηλότερο φόρο για τις επιχειρήσεις μεταξύ των χωρών του G20.

Η Πρωθυπουργός της χώρας υποσχέθηκε κρατικές επενδύσεις για την τόνωση της παραγωγικότητας και μείωση του φόρου επιχειρήσεων, ζητώντας ως αντάλλαγμα κοινή αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του καπιταλισμού και πιο ισότιμη κατανομή των οφελών αυτού.«Η Βρετανία θα είναι ο παγκόσμιος προορισμός για επιστήμονες, νεωτεριστές και επενδυτές τεχνολογίας. Θα επενδύσουμε ένα πρόσθετο ποσό 2 δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο σε έρευνα και ανάπτυξη έως το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας. Θα συστήσουμε ένα ταμείο Πρόκλησης Βιομηχανικής Στρατηγικής για να στηρίξουμε την επιστημονική έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών όπως η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη και η βιομηχανική βιοτεχνολογία. Θα επανεξετάσουμε επίσης το φορολογικό καθεστώς μας για να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε την καινοτομία», γράφει στο άρθρο της η κα Μέι.

Αντιστοίχως καινούρια προσέγγιση ζητά και από τον επιχειρηματικό κόσμο: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως όταν μια μικρή μειοψηφία επιχειρήσεων και επιχειρηματικών προσωπικοτήτων μοιάζουν να κοροϊδεύουν το σύστημα και να λειτουργούν με διαφορετικούς κανόνες, το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ επιχειρήσεων και κοινωνίας διαλύεται – και η φήμη της επιχειρηματικότητας συνολικά υπονομεύεται».Στην ομιλία της στο συνέδριο του CBI το πρωί της Δευτέρας, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της πιστεύει στον καπιταλισμό και στην επιχειρηματικότητα. «Αλλά αν στηρίζουμε τις ελεύθερες αγορές, όπως το κάνουμε, τότε πρέπει να διατηρήσουμε την πίστη σε αυτές», συνέχισε και επισήμανε ότι αν υπάρχουν αρκετοί που νιώθουν ότι δεν μετέχουν της ευημερίας που παράγεται και μια μικρή μειοψηφία που υπονομεύει την πίστη στην επιχειρηματικότητα, τότε λύση είναι η μεταρρύθμιση, κυρίως μέσω της στήριξης όλων όσοι έχουν πιο χαμηλό εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδιά της για τον εταιρικό φόρο, η Τερέζα Μέι ανέφερε ότι στόχος της είναι να έχει το Ηνωμένο Βασίλειο το χαμηλότερο συντελεστή εντός του G20, έναν φόρο που θα είναι «βαθιά» υπέρ της καινοτομίας. Ο φόρος για τις επιχειρήσεις στη Βρετανία είναι προγραμματισμένο ήδη να πέσει στο 17% το 2020 (από 20% που ισχύει σήμερα), ωστόσο συνεργάτες της Πρωθυπουργού αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο συντελεστής να πέσει στο 15% εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει τη δέσμευσή του για μείωση του εταιρικού φόρου σε αυτόν το συντελεστή όταν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ.Σημαντική κρίνεται η διευκρίνιση που έδωσε η Τερέζα Μέι αναφορικά με τη δέσμευσή της να δώσει λόγο στους εργαζομένους στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων. Όπως είπε στο CBI, αυτό δεν σημαίνει συμμετοχή εργαζομένων ή συνδικαλιστών στις διοικητικές συνεδριάσεις, αλλά εύρεση ενός μοντέλου που θα επιτρέπει να ακούγεται η φωνή τους κατά τη λήψη αποφάσεων.Σε αναφορά της στην αβεβαιότητα που προκαλεί στον επιχειρηματικό κόσμο το Brexit, η κα Μέι είπε ότι θέλει να δείξει πως η Βρετανία μπορεί εκτός ΕΕ να γίνει το πιο ελκυστικό μέρος για επενδύσεις και επιχειρήσεις. «Ξέρω ότι υπάρχει αβεβαιότητα και μελλοντικές προκλήσεις. Ξέρω ότι η διαπραγμάτευση η οποία επίκειται δεν μπορεί να γίνει γρήγορα ή χωρίς εκατέρωθεν συμβιβασμούς. Αλλά παράλληλα δημιουργούνται ευκαιρίες για επιχειρηματικές συνεργασίες με παλιούς συμμάχους και νέους εταίρους», είπε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι ναι μεν η Βρετανία θα υποδέχεται τους καλύτερους στους τομείς τους από τις υπόλοιπες χώρες, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα στο πλαίσιο της μείωσης του καθαρού αριθμού της μετανάστευσης σε βιώσιμα επίπεδα.Ερωτηθείσα αν αναγνωρίζει την ανάγκη μίας μεταβατικής συμφωνίας με την ΕΕ λόγω της πιθανής μεγάλης διάρκειας των μετα-Brexit διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση μίας νέας εμπορικής συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, η κα Μέι φάνηκε διατεθειμένη να το συζητήσει κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, λέγοντας ότι κατανοεί πως κανένας δε θέλει να βρεθεί στον γκρεμό.Η ομιλία της Πρωθυπουργού έρχεται δύο ημέρες πριν από τον ετήσιο ενδιάμεσο προϋπολογισμό που θα παρουσιάσει ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο υπουργός θα αναφερθεί σε επενδύσεις ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών για έργα στο οδικό δίκτυο της χώρας. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να παρουσιάσει μέτρα στήριξης των οικογενειών που «μόλις τα βγάζουν πέρα». Ο κ. Χάμοντ έχει εμφανιστεί έτοιμος να εγκαταλείψει την πολύ σφιχτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Τζορτζ Όσμπορν, αλλά έχει προειδοποιήσει για τις δημοσιονομικές προκλήσεις που συνοδεύουν το Brexit.Στο συνέδριο του CBI θα μιλήσει το απόγευμα και ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν. Θα αναφερθεί στην ανάγκη μίας «νέας Βρετανίας» που πρέπει να αναδειχθεί όχι μόνο μέσα από το Brexit, αλλά και μέσα από την πρόκληση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που σηματοδοτεί η διάδοση του Ίντερνετ των Πραγμάτων και των Μεγάλων Δεδομένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:57

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.