Άρχισε ο δεύτερο γύρος συνομιλιών στην Ελβετία - αναμένεται να κατατεθούν χάρτες

Άρχισε στις δέκα το πρωί στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, ο νέος, κρίσιμος γύρος συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί για επίλυση του κυπριακού.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιείται στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, των διαπραγματευτών των δυο πλευρών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη και του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη του ΡΙΚ Στέλλα Μιχαήλ αναμένεται ότι οι δύο πλευρές θα καταθέσουν στο Μοντ Πελεράν χάρτες, εάν η προσέγγισή τους επιβεβαιωθεί και καταλήξουν σε συμφωνία επί των κριτηρίων του εδαφικού.

Πολυμερή
Εφόσον ισχύσει η προϋπόθεση αυτή, πιθανόν να ανοίξει ο δρόμος ακόμα και για ανακοίνωση ημερομηνίας διευρυμένης διάσκεψης για την ασφάλεια.
Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, αναφέρουν ωστόσο ότι ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία σε αυτό το στάδιο και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν με διαφορετικούς χάρτες υπό την ισχύ της αρχής ότι τίποτε δεν είναι συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα.
Σύμφωνα με την απεσταλμένη του ΡΙΚ, διαπραγμάτευση αναμένεται να γίνει ουσιαστικά για τα τρία πιο σημαντικά κριτήρια του εδαφικού που αφορούν το ποσοστό εδάφους κάθε συνιστώσας πολιτείας, του αριθμού προσφύγων που θα μπορεί να επιστρέψει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και του ποσοστού ακτογραμμής κάθε συνιστώσας πολιτείας.

Μόρφου
Η απεσταλμένη του ΡΙΚ, μετέδωσε επίσης ότι θέμα Μόρφου δεν τέθηκε ονομαστικά στην προηγούμενη διαπραγμάτευση, αλλά παραμένει η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή της καθώς και επιστροφή μέρους της Καρπασίας.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει στην επιστροφή περισσότερων εδαφών από ότι προνοούσε το σχέδιο Ανάν αν και η τουρκοκυπριακή δεν ξεκαθάρισε ακόμα τις προθέσεις της.
Καλά ενημερωμένες πηγές εκτιμούν ότι υπάρχει προοπτική για επιστροφή της Μόρφου και των Βαρωσίων, πέραν της κλειστής περιοχής, καθώς και μέρους της ενδοχώρας της Αμμοχώστου.
Σε ό,τι αφορά την Καρπασία έγινε αναφορά, από τουρκοκυπριακής πλευράς, για δημιουργία ομοσπονδιακών, εθνικών πάρκων, σε περιοχές που δεν κατοικούνται, για λόγους ακτογραμμής.
Το ένα πάρκο στην περιοχή μεταξύ Ριζοκάρπασου και Απόστολου Ανδρέα και το άλλο σε περιοχή κοντά στον Κορμακίτη.
Η σκέψη αυτή δεν έγινε δεκτή, καθότι τα εθνικά πάρκα δεν θα μπορούν να αναπτυχθούν, αλλά και γιατί ζητήθηκαν ανταλλάγματα από τουρκοκυπριακής πλευράς σε άλλες περιοχές.

Περιουσιακό
Σε ότι αφορά τις περιουσίες, η απεσταλμένη του ΡΙΚ μετέδωσε, επικαλούμενη κομματικές πηγές, ότι στις περιοχές που θα επιστραφούν θα υπάρχει διαφορετικό καθεστώς από ό,τι σε εκείνες που θα είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Στο αρχικό στάδιο συζήτησης φαίνεται να έγινε διασύνδεση για ειδικό καθεστώς περιουσιών και προνομίων σε Μόρφου και Καρπασία. Δηλαδή, να έχουν Τουρκοκύπριοι ειδικά προνόμια στη Μόρφου και σε αντάλλαγμα, Ελληνοκύπριοι στην Καρπασία.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένει στη θέση να μην επιστραφουν περιουσίες στις οποίες υπήρξαν μεγάλες επενδύσεις ή αναπτύξεις ενώ για το θέμα της ασφάλειας, επιμένει σε παραμονή στρατιωτών μετά τη λύση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμμένει ωστόσο στη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρχουν εγγυήσεις σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.

Πηγή: Στέλλα Μιχαήλ - Απεσταλμένη ΡΙΚ , ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:58

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Σχοινάς: Δίπλα στην Κύπρο για μεταναστευτικό η ΕΕ, η Τουρκία δεν θα κινηθεί εκτός πλαισίου κινήτρων και κυρώσεων
22:01
Τατάρ: Είναι αδύνατο να μπει μονομερώς η ΕΕ στην Κύπρο και να μας επιβάλει λύση
21:46
Τουρκία: Νέα πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ
20:57
ΠτΔ: Βασική αιτία των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο είναι η Τουρκία
20:50
Ψηφιακή εκπαίδευση και εμπλοκή νέων στην κοινωνία των πολιτών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο ΥΠΠΑΝ
20:33
Τρείς θάνατοι και 613 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:06
ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας
19:34
Ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024
19:33
Στα 22 τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο Ην. Βασίλειο
19:18
Πρόσβαση στον κατώτατο μισθό για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, λέει ο ΓΓ της ΠΕΟ
19:12
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Άγιο Αμβρόσιο – Πάχνα
18:56
Συνάντηση αύριο Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας
18:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand