Άρχισε ο δεύτερο γύρος συνομιλιών στην Ελβετία - αναμένεται να κατατεθούν χάρτες

Άρχισε στις δέκα το πρωί στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, ο νέος, κρίσιμος γύρος συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί για επίλυση του κυπριακού.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιείται στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, των διαπραγματευτών των δυο πλευρών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη και του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη του ΡΙΚ Στέλλα Μιχαήλ αναμένεται ότι οι δύο πλευρές θα καταθέσουν στο Μοντ Πελεράν χάρτες, εάν η προσέγγισή τους επιβεβαιωθεί και καταλήξουν σε συμφωνία επί των κριτηρίων του εδαφικού.

Πολυμερή
Εφόσον ισχύσει η προϋπόθεση αυτή, πιθανόν να ανοίξει ο δρόμος ακόμα και για ανακοίνωση ημερομηνίας διευρυμένης διάσκεψης για την ασφάλεια.
Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, αναφέρουν ωστόσο ότι ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία σε αυτό το στάδιο και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν με διαφορετικούς χάρτες υπό την ισχύ της αρχής ότι τίποτε δεν είναι συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα.
Σύμφωνα με την απεσταλμένη του ΡΙΚ, διαπραγμάτευση αναμένεται να γίνει ουσιαστικά για τα τρία πιο σημαντικά κριτήρια του εδαφικού που αφορούν το ποσοστό εδάφους κάθε συνιστώσας πολιτείας, του αριθμού προσφύγων που θα μπορεί να επιστρέψει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και του ποσοστού ακτογραμμής κάθε συνιστώσας πολιτείας.

Μόρφου
Η απεσταλμένη του ΡΙΚ, μετέδωσε επίσης ότι θέμα Μόρφου δεν τέθηκε ονομαστικά στην προηγούμενη διαπραγμάτευση, αλλά παραμένει η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή της καθώς και επιστροφή μέρους της Καρπασίας.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει στην επιστροφή περισσότερων εδαφών από ότι προνοούσε το σχέδιο Ανάν αν και η τουρκοκυπριακή δεν ξεκαθάρισε ακόμα τις προθέσεις της.
Καλά ενημερωμένες πηγές εκτιμούν ότι υπάρχει προοπτική για επιστροφή της Μόρφου και των Βαρωσίων, πέραν της κλειστής περιοχής, καθώς και μέρους της ενδοχώρας της Αμμοχώστου.
Σε ό,τι αφορά την Καρπασία έγινε αναφορά, από τουρκοκυπριακής πλευράς, για δημιουργία ομοσπονδιακών, εθνικών πάρκων, σε περιοχές που δεν κατοικούνται, για λόγους ακτογραμμής.
Το ένα πάρκο στην περιοχή μεταξύ Ριζοκάρπασου και Απόστολου Ανδρέα και το άλλο σε περιοχή κοντά στον Κορμακίτη.
Η σκέψη αυτή δεν έγινε δεκτή, καθότι τα εθνικά πάρκα δεν θα μπορούν να αναπτυχθούν, αλλά και γιατί ζητήθηκαν ανταλλάγματα από τουρκοκυπριακής πλευράς σε άλλες περιοχές.

Περιουσιακό
Σε ότι αφορά τις περιουσίες, η απεσταλμένη του ΡΙΚ μετέδωσε, επικαλούμενη κομματικές πηγές, ότι στις περιοχές που θα επιστραφούν θα υπάρχει διαφορετικό καθεστώς από ό,τι σε εκείνες που θα είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Στο αρχικό στάδιο συζήτησης φαίνεται να έγινε διασύνδεση για ειδικό καθεστώς περιουσιών και προνομίων σε Μόρφου και Καρπασία. Δηλαδή, να έχουν Τουρκοκύπριοι ειδικά προνόμια στη Μόρφου και σε αντάλλαγμα, Ελληνοκύπριοι στην Καρπασία.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένει στη θέση να μην επιστραφουν περιουσίες στις οποίες υπήρξαν μεγάλες επενδύσεις ή αναπτύξεις ενώ για το θέμα της ασφάλειας, επιμένει σε παραμονή στρατιωτών μετά τη λύση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμμένει ωστόσο στη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρχουν εγγυήσεις σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.

Πηγή: Στέλλα Μιχαήλ - Απεσταλμένη ΡΙΚ , ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:58

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.