Πως σχολιάζουν τα κόμματα την ενημέρωση που έτυχαν από τον ΠτΔ

Ολοκληρώθηκε το πρωί η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ευχήθηκε δύναμη στο πρόεδρο Αναστασιάδη στη μάχη που θα δώσει για τον τόπο μας.
Σε δηλώσεις μετά την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κύριος Νεοφύτου τόνισε ότι 42 χρόνια κατοχής είναι πολλά.
Αναφερόμενος στο εδαφικό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ευχήθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης να κατορθώσει να εξασφαλίσει αυτά που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Σημείωσε ότι συγκλίσεις επί των κριτηρίων του εδαφικού πρέπει να αποτυπωθούν σε χάρτη και να ικανοποιούν τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πολυμερή διάσκεψη, στην οποία θα κριθεί, εαν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί λύση του κυπριακού.

Την ευχή, η προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη να στεφθεί με επιτυχία, ώστε οι δύο ηγέτες να καταφέρουν να φτάσουν σε ακτίνα συμφωνίας, για να καταστεί εφικτός ο καθορισμός της διεθνούς διάσκεψης, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
Εάν δεν επιλυθεί το κυπριακό, είπε ο Άντρος Κυπριανού, θα είναι ωσάν να βρισκόμαστε σε κινούμενη άμμο, που μπορεί να λάβει κατεύθυνση σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαού.
Επισήμανε πως το ΑΚΕΛ θέλει λύση, αλλά όχι την οποιαδήποτε λύση, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να είναι βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα κατέθεσε στον Πρόεδρο που τις θέσεις με τις οποίες συμφωνεί και εκείνες με τις οποίες διαφωνεί και έθεσε εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα.
Επέκρινε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τη μη σύγκλιση του εθνικού συμβουλίου όπου θα μπορούσε να γίνει συνδιαβούλευση.
Εξέφρασε την ευχή ο πρόεδρος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιστρέψει με ουσιαστική πρόοδο στο κεφαλαιώδες ζήτημα του εδαφικού.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να παραμείνει πιστός στις δεσμεύσεις του σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια, συμφωνία σε χάρτη, συμφωνία στα υπόλοιπα κεφάλαια και μόνο τότε, να προχωρήσουμε σε διεθνή διάσκεψη.

Τη θέση πως ενδεχόμενη πολυμερής διάσκεψη θα πρέπει να ασχοληθεί μόνο με θέματα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, μετέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η ΕΔΕΚ.
Σε ανακοίνωση, τονίζει ότι στην διάσκεψη θα πρέπει να είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να παρευρίσκεται ως Πρόεδρος ολόκληρης της Κύπρου.
Υποδεικνύει ότι δεν πρέπει να υπάρξει υπαναχώρηση, αφού οποιαδήποτε διαφορετική σύνθεση με απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα επιβεβαιώσει την τουρκική θέση περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και θα αποτελέσει πρόσθετο πλεονέκτημα για την Τουρκία στην προσπάθειά της για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την εκτίμηση ότι έχει σμικρυνθεί η απόσταση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ύστερα από την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Σημείωσε ότι στην επόμενη συνάντηση στο Μον Πελεράν, θα διαφανεί κατά πόσον αυτή η σμίκρυνση θα αποτυπωθεί σε χάρτη που θα ικανοποιεί τα κριτήρια που έχει θέση η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ο κύριος Λιλλήκας εξέφρασε επίσης προβληματισμό και ανησυχία για το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς ή πολυμερούς διάσκεψης ενώ θα παραμένουν ανοικτά, βασικά ζητήματα, σε όλα τα κεφάλαια.
Μια τέτοια διάσκεψη είπε, θα οδηγηθεί αναγκαστικά στην λογική του πάρε - δώσε.
Τόνισε επίσης ότι στην πολυμερή διάσκεψη θα πρέπει να είναι επισήμως παρούσα και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Συσκότιση γύρω από τα διαμειφθέντα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό κατήγγειλε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
Επανέλαβε τη θέση των Οικολόγων για πλήρη ενημέρωση και πρόσβαση στα έγγραφα των διαπραγματεύσεων και στα πρακτικά των συζητήσεων.
Ο κύριος Περδίκης τόνισε ότι για να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη, θα πρέπει να προετοιμαστεί ορθά και ολοκληρωμένα, να προηγηθεί η συζήτηση των θεμάτων της ασφάλειας μεταξύ των δύο διαπραγματευτών και να διαπιστωθεί ότι υπάρχει ακτίνα συμφωνίας.
Σε μία τέτοια διάσκεψη είπε, δεν μπορούν να συζητηθούν άλλα ζητήματα πέραν των εγγυήσεων, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προσκληθούν και να συμμετάσχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.


Να επιστρέψει από την Ελβετία ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το ΕΛΑΜ.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρίστου δήλωσε ότι μετά την ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη , εντείνονται οι ανησυχίες του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου.
Ο κύριος Χρήστου επανέλαβε τη διαφωνία του ΕΛΑΜ με τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του με την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην συναντηθεί με τον Αρχηγό της Χρυσής Αυγής κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:59

Τελευταιες Ειδησεις

29 Νοεμβρίου
Γαλλία: Το Παρίσι ζητά μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το μεταναστευτικό
21:45
Η ΕΕ αντικαθιστά τον μηχανισμό χορήγησης αδειών εξαγωγής εμβολίων κατά της COVID-19 με νέο εργαλείο
21:35
Ιράν: Αισιόδοξος ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Ενρίκε Μόρα μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών στη Βιέννη
21:20
Ρωσία: Το ρωσικό φάρμακο κατά της λοίμωξης του κορονοϊού Mir-19 θα είναι αποτελεσματικό κατά του στελέχους Όμικρον
21:13
Θέματα πανδημίας και η νέα μετάλλαξη όμικρον συζητήθηκαν σε έκτακτη  συνάντηση των υπουργών Υγείας των G-7
21:08
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:Η νέα μετάλλαξη Ομικρον αποτελεί μεγάλη απειλή
21:06
Πυκνή ομίχλη που παρατηρείται  στις περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας επηρεάζει αρνητικά την ορατότητα για τους οδηγούς
21:04
Οριστική διακοπή στο ντέρμπι ΑΠΟΕΛ - ΟΜΟΝΟΙΑ λόγω πυκνής ομίχλης
20:43
Nέα επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο - 586 κρούσματα
20:30
Δύο ακόμα κρούσματα της Όμικρον στο Λονδίνο - Στα 11 τα περιστατικά στη Βρετανία
20:22
Στα 42.683 τα νέα κρούσματα Covid στο Ην. Βασίλειο
20:06
Το ενδεχόμενο διπλού φονικού διερευνά η αστυνομία μετά την εξαφάνιση δύο γυναικών από τη Ρωσία
20:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand