Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συζήτησης για το Κυπριακό στη βουλή

 Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, είναι το αποκλειστικό θέμα συζήτησης της σημερινής ειδικής ολοήμερης συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής που άρχισε στις εννέα.  Η συζήτηση άρχισε με ομιλίες από τους αρχηγούς των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η συνεδρία αναμένεται να διακοπεί για διάλειμμα γύρω στη μία μετά το μεσημέρι και να επαναρχίσει στις δυόμιση. Η συζήτηση, η οποία μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ-Δύο και Πρώτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου του ΡΙΚ, υπολογίζεται να διαρκέσει σχεδόν δέκα ώρες.

ΔΗΣΥ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε ότι, μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, εθνικός στρατηγικός στόχος του Κυπριακού Ελληνισμού είναι η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και των ευρωπαϊκών αρχών.
 Μιλώντας στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ο κύριος Νεοφύτου εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την εντατικοποιημένη διαπραγμάτευση στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, μπορεί να επιτευχθεί και είναι πλέον ορατό, μια πολύ μεγάλης σημασίας βελτίωση, η κατάργηση των εγγυήσεων του 1960.
 Μεγάλη επιτυχία, χαρακτήρισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου και τη διασφάλιση της πληθυσμιακής αναλογίας 80 τοις εκατόν Ελληνοκύπριοι και 20 τοις εκατόν Τουρκοκύπριοι, ενώ  ανέδειξε και τη συστηματική προεργασία και προσαρμογή σε θέματα οικονομικών θεσμών και λειτουργιών, που -όπως είπε- επίσης, γίνεται για πρώτη φορά.
 Σχολιάζοντας τις επικρίσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι για πρώτη φορά υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ότι στην ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα ισχύουν βασικές ελευθερίες, όπως αυτές ορίζονται στον ευρωπαϊκό χάρτη αξιών.

ΑΚΕΛ

Υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό γιατί έχουν αξιοποιηθεί οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και στη βάση αυτών έγιναν βήματα μπροστά από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού.
 Έχουν κατοχυρωθεί, είπε, οι τρεις βασικές ελευθερίες, της διακίνησης, της εγκατάστασης και της απόκτησης περιουσίας, ενώ υπάρχει δέσμευση από την Τουρκία ότι θα αναλάβει τα χρέη του ψευδοκράτους ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 Θέση του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, είναι ότι η Τουρκία πρέπει να αναλάβει κι άλλο οικονομικών κόστος που επέφερε η εισβολή και κατοχή.
 Ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε ανησυχία για τον τρόπο που ενεργεί η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερτογάν. Διερωτήθηκε, ωστόσο, εάν αυτός είναι λόγος για διακοπή των συνομιλιών.
 Πρέπει, πρόσθεσε να επιδιωχθεί η συνέχιση των συνομιλιών και να γίνει σκληρή και διεκδικητική διαπραγμάτευση από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
 Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θα κρίνει τη λύση από το αποτέλεσμα κι εάν το Κόμμα ικανοποιείται θα πει ναι.
 Διαφορετικά, τόνισε, θα πούμε όχι.


ΔΗΚΟ

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι, με την υπό διαμόρφωση λύση του Κυπριακού, η διακυβέρνηση του τόπου θα μετατραπεί σε ένα απέραντο παζάρι-καζίνο, κατά την έκφρασή του.
Για κάθε απόφαση, πρόσθεσε, θα πρέπει να δίνουμε αντάλλαγμα΄.
Ο κύριος Παπαδόπουλος υποστήριξε επίσης ότι το κράτος θα καταρρεύσει όχι σε λίγα χρόνια, αλλά σε λίγους μήνες.
Προτείνεται, ανέφερε, η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αντικατάστασή της με ένα τουρκικό προτεκτοράτο, που δεν θα μπορεί να πάρει απόφαση χωρίς την έγκριση της Αγκυρας. Από κράτος, συνέχισε, θα μετατραπούμε σε κοινότητα, που θα αναζητεί κηδεμονία, όπως το παλαιστινιακό κράτος.
Ο κύριος Παπαδόπουλος τόνισε ότι πρέπει να διασφαλίζεται όχι η μετεξέλιξη, αλλά η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΕΔΕΚ

 Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, επέκρινε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, για λανθασμένη και μη διεκδικητική τακτική, που διευκολύνει την Τουρκία να υλοποιήσει τους στρατηγικούς στόχους της.
 Υποστήριξε ότι λόγω της τακτικής αυτής, είναι μεγάλη η πιθανότητα επίρριψης ευθύνης στην ελληνοκυπριακή πλευρά, σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών.
 Ο κύριος Σιζόπουλος τόνισε ότι η διεκδίκηση λύσης δημοκρατικής, λειτουργικής, χωρίς εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς, χωρίς ακρωτηριασμούς των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων κανενός Κύπριου, στο πλαίσιο της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι απορριπτισμός, αλλά πατριωτική υπευθυνότητα.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 Οι συνομιλίες διεξάγονται υπό τον εκβιασμό "λύση μέχρι το τέλος του 2016 ή προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία", τόνισε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής.
 Αυτός ο εκβιασμός, είπε, θέτει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει κίνητρα στην Τουρκία να παραμείνει αδιάλλακτη.
 Δεν πρόκειται, τόνισε ο Γιώργος Λιλλήκας, να επιτρέψουμε στον κύριο Αναστασιάδη, να μετατρέψει αυτό τον κίνδυνο, τον οποίο δεν φρόντισε ως όφειλε να αποτρέψει, σε πιστόλι στον κρόταφο του Κυπριακού λαού.
 Ο κύριος Λιλλήκας επέκρινε, επίσης, τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι με τους χειρισμούς του ακύρωσε στην πράξη το Εθνικό Συμβούλιο, καλώντας τον να συνειδητοποιήσει ότι, κανενός οι ώμοι δεν είναι τόσο στιβαροί για να σηκώσουν το βάρος της τύχης της πατρίδας μας.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Το μήνυμα ότι η απόφαση του Κυπριακού λαού δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-  Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης.
 Κανένα λαός, είπε, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένος, ιδιαίτερα όταν νοιώθει παραμελημένος, περιφρονημένος και καταπιεσμένος.
 Ο κύριος Περδίκης κατέθεσε ενώπιον της Ολομέλειας σχέδιο ψηφίσματος για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, ζητώντας να τεθεί σε ψηφοφορία στο τέλος της συζήτησης.

ΕΛΑΜ


Νέα στρατηγική για επίλυση του Κυπριακού, στη λογική του ενιαίου κράτους, ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου.
 Πρέπει, είπε, να σταματήσουμε επιτέλους να αναβαθμίζουμε την υπόσταση του ψευδοκράτους με κάθε τρόπο.
 Ο κύριος Χρίστου απαίτησε το κλείσιμο των οδοφραγμάτων και πρότεινε το μπλοκάρισμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 Για την τρέχουσα διαπραγματευτική διαδικασία, ο κύριος Χρίστου υποστήριξε ότι η κοινή γνώμη αποπροσανατολίζεται και δέχεται σκόπιμα επιλεκτική και κατευθυνόμενη ενημέρωση.

Σύνταξη : Σταυρούλα Στεργίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:59

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.