Αυξημένη η κερδοφορία της ΑΗΚ το 2015, πρόκληση η απεξάρτηση από το πετρέλαιο

Η απεξάρτηση από το πετρέλαιο αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ΑΗΚ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου Ανδρέας Μαραγκός, σημειώνοντας παράλληλα την αύξηση της κερδοφορίας του οργανισμού κατά €18 εκ. σε σχέση με το 2014.

Παρουσιάζοντας την έκθεση του Οργανισμού για το 2015, ο κ. Μαραγκός ανέφερε ότι η συστηματική προσπάθεια για αύξηση της παραγωγικότητας, βελτίωση και αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και μείωση των λειτουργικών εξόδων του Οργανισμού απέφερε καρπούς. «Η Αρχή είναι μια υγιής, οικονομικά δρώσα επιχείρηση».Είπε επίσης ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσαν αύξηση 3% σε σύγκριση με το 2014, ενώ αύξηση 1% σημείωσε ο αριθμός των πελατών.«Τα έσοδα πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά €144,3 εκ ή 20% κατά κύριο λόγο από τη μείωση του κόστους καυσίμων, ενώ η κερδοφορία για το έτος αυξήθηκε σε €60 εκ σε σύγκριση με €42 εκ την προηγούμενη χρονιά», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το κόστος καυσίμων της ΑΗΚ σημείωσε σημαντική πτώση, 35% σε σύγκριση με το 2014, ως αποτέλεσμα της διεθνούς μείωσης της τιμής των υγρών καυσίμων. «Από τα συνολικά έξοδα €552,3 εκ της ΑΗΚ, τα €314,8 εκ, δηλαδή ποσοστό 57% αποτελούσε το κόστος καυσίμου και αγοράς ενέργειας», σημείωσε, αναφέροντας ότι «η απεξάρτηση από το πετρέλαιο αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ΑΗΚ».Σε ερώτηση σε ποιους τομείς εξοικονόμησε ή αύξησε την κερδοφορία της ΑΗΚ για να μην είναι συμβατή με την αύξηση των πωλήσεων, ο κ. Μαραγκός, ανέφερε γίνονται μειώσεις και εξοικονομήσεις παντού κάτι που οφείλεται κυρίως στις αποφάσεις των προηγούμενων Δ.Σ. αλλά και της διεύθυνσης.

Όπως είπε, τα έξοδα μειώθηκαν λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, και από την άλλη, είπε, υπήρξε αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας, κάτι που όπως είπε το ΔΣ δεν θέλει να δαιμονοποιήσει.«Θεωρούμε ότι ένας ημικρατικός οργανισμός χρειάζεται την ανάλογη κερδοφορία έτσι ώστε να εξελίσσεται και να προχωρά και να μπορέσει να ανταποδώσει στον Κύπριο πολίτη, που είναι οι πελάτες μας οι καταναλωτές μας, νέα συστήματα νέους τρόπους, έτσι ώστε να απολαμβάνει απρόσκοπτα τη ροή ενέργειας», ανέφερε.

Σε σχέση με τα σχέδια εθελούσιας αφυπηρέτησης είπε ότι ο οργανισμός προσβλέπει σε μακροχρόνιο όφελος, ωστόσο το 2015 υπήρξε αύξηση του κόστους λόγω των εφάπαξ και των ωφελημάτων που καταβλήθηκαν άμεσα, έτσι τα οφέλη δεν είναι ορατά το 2015. Πρόσθεσε ότι τα σχέδια αυτά έγιναν με βάση μελέτες που καταδεικνύουν τεράστια οφέλη μακροπρόθεσμα.Την ίδια ώρα, ανέφερε, η ΑΗΚ βρίσκεται σε περίοδο δημόσιας διαβούλευσης για την εφαρμογή των νέων διατιμήσεων με βάση τη μεθοδολογία της ΡΑΕΚ, η οποία λήγει στις 27 Νοεμβρίου.

Στόχος ανέφερε είναι οι νέες διατιμήσεις να εφαρμοστούν από 1η Μαΐου 2017, αφού πρώτα εγκριθούν από τη ΡΑΕΚ, με στόχο ο πελάτης να χρεώνεται το πραγματικό κόστος που έχει η ενέργεια την ώρα που την καταναλώνει και να μην υπάρχουν διεπιδοτήσεις.Σε ερώτηση για τη διαδικασία που υπάρχει στο δικαστήριο από την ΑΗΚ εναντίον της ΡΑΕΚ για την απόφασή της για μείωση 8% των διατιμήσεων και κατά πόσο η Αρχή προτίθεται να την αποσύρει, ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Αντώνης Πατσάλης ανέφερε ότι η διεύθυνση σε συνεννόηση με τους νομικούς συμβούλους, θα προβεί σε διαβουλεύσεις και με το Ρυθμιστή ώστε να καταθέσει πρόταση απόσυρσης προς το ΔΣ της ΑΗΚ την αμέσως επόμενη περίοδο.Ανέφερε ακόμα ότι από την 1η Δεκεμβρίου δύο νέες κατηγορίες πελατών της ΑΗΚ εντάσσονται στην ειδική διατίμηση με έκπτωση περίπου 20% στο λογαριασμό ηλεκτρισμού, τα άτομα με κατά πλάκας σκλήρυνση και οι νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση και λαμβάνουν επίδομα διακίνησης. Όπως είπε, μέχρι σήμερα το σύνολο των δικαιούχων για την έκπτωση ανέρχεται σε 42.500 και περιλαμβάνει πολύτεκνες και πενταμελείς οικογένειες, λήπτες δημοσίου βοηθήματος, λήπτες ΕΕΕ και λήπτες επιδομάτων αναπηρίας και φροντίδας. Ωστόσο ανέφερε μόνο 18.000 από αυτούς είναι ενταγμένοι στην ειδική αυτή διατίμηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:59

Τελευταιες Ειδησεις

01 Δεκεμβρίου
Κατηγορίες κατά του Μπόρις Τζόνσον για παραβίαση των κανόνων του lockdown
19:38
Βραζιλία: Ξεκίνησε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά σε κλαμπ, με 242 νεκρούς
19:12
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των ζωντανών μεταδόσεων
19:10
Η κριτική να μη ασκείται στη βάση «αβάσιμων ισχυρισμών», λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Επ. Θεσμών
18:40
Ο Νταβίντ Μπατία στον Εθνικό
18:32
Διευρύνεται ο ορίζοντας συνεργασιών σε άμυνα - ασφάλεια, λέει ο ΥΠΑΜ για 1η Τριμερή με Ελλάδα, Ιορδανία
18:22
Ελλάδα-Κορονοϊός – 6.196 νέα κρούσματα και 75 θάνατοι – Στους 690 οι διασωληνωμένοι
18:05
Εξηγήσεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για τις ολυμπιακές υποτροφίες έδωσε η ΚΟΕ
17:54
Στέφανος Στεφάνου: Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να κάνει προτάσεις προστασίας των νοικοκυριών από την αισχροκέρδεια
17:53
Στη σημερινή ημέρα ευαισθητοποίησης για το AIDS και στην πανδημία αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος
17:29
Στο 5,5% υπολογίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο
17:03
Στην Κύπρο αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ
16:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand