Πνεύμονας ζωής το Πάρκο της Λέμπας στην κοιλάδα του Ταϊση

Η επισκεψιμότητα του είναι μεγάλη χειμώνα, καλοκαίρι τόσο από ντόπιους όσο και ξένους ενώ ο χώρος της Βρύσης στο Πάρκο προσελκύει το ενδιαφέρον σε εκατοντάδες νεόνυμφους για φωτογραφίσεις.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κοινοτάρχης Λέμπας Θουκυδίδης  Χρυσοστόμου ανέφερε πως το Κοινοτικό συμβούλιο αποδίδει μεγάλη σημασία στην διατήρηση και ανάπτυξη του πρασίνου και προς το σκοπό αυτό έχει δημιουργήσει μέσα και γύρω από την kοινότητα πέραν των επτά αξιόλογων χώρων πρασίνου με παιδότοπους. Οκ. Χρυσοστόμου είπε πως προγραμματίζεται αναβάθμιση του πιο σημαντικού χώρου πρασίνου που είναι το Πάρκο της Λέμπας εκτάσεως 40 δεκαρίων , που βρίσκεται στις πλευρές του Αργακιού του Ταϊση που διασχίζει το κέντρο της Κοινότητας. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη το πάρκο διαθέτει χώρους κατάλληλους για επισκέπτες και φυσιολάτρες με όλες τις ανέσεις για περιδιάβαση και μελέτη της φύσης.Μετά από αρκετές προσπάθειες το Κοινοτικό Συμβούλιο,όπως είπε, εξασφάλισε πρόσφατα κονδύλι ύψους 26.000 ευρώ το οποίο με την βοήθεια του Τμήματος Δασών χρησιμοποιείται για συντήρηση ,βελτίωση ,επέκταση και δημιουργία νέων μονοπατιών εντός του Πάρκου.Έχουν επίσης βελτιωθεί οι τέσσερεις φυσικές πηγές νερού που τρέχουν κατά την διάρκεια ολόκληρου του χρόνου αρδεύοντας το Πάρκο και την Κοιλάδα.Είναι συνέχισε, οι ίδιες πηγές νερού οι οποίες ρέουν για χιλιάδες χρόνια και κατέστησαν την Κοινότητα της Λέμπας την περίοδο 1300 με 1400 μ.χ. ως το πρώτο κέντρο κατασκευής και εξαγωγής της Εφυαλωμένης Κεραμικής στην Κύπρο,τα γνωστά αληφτά αγγεία.Πρόσθεσε επίσης, πως υπάρχει φυσική σπηλιά κοντά στην πηγή της βρύσης με υπολείμματα σταλακτιτών.Όλα αυτά σημείωσε, “μαζί με την απρόσκοπτη θέα προς την θάλασσα καθιστούν την Κοιλάδα της Λέμπας μοναδική”.O κοινοτάρχης ανέφερε μάλιστα πως το Κ.Σ.Λέμπας εκτιμώντας την σημασία του Πάρκου για την Κοινότητα και για την προστασία του φυσικού πλούτου και της ιστορίας του,μετά από μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να εντάξει ένα μεγάλο μέρος του Πάρκου σε ζώνη προστασίας Δα 1 και το υπόλοιπο σε Λευκή Ζώνη. Τελικός στόχος του Κ.Σ. είναι, σημείωσε, η ένταξη ολόκληρου του Πάρκου σε ζώνη προστασίας Δα1 για να διαφυλαχτεί η μακροχρόνια προστασία του,με γνώμονα την διασφάλιση του και προς διευκόλυνση για ολική απαλλοτρίωση του.Καταλήγοντας ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως το Κ.Σ. Λέμπας αγόρασε πρόσφατα το μοναδικό Ε/κ τεμάχιο που βρίσκεται στο κέντρο του Πάρκου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:08

Τελευταιες Ειδησεις

07 Δεκεμβρίου
Καταγγέλθηκαν 14 πολίτες και 5 υποστατικά για παραβίαση των μέτρων κατά Covid
07:49
Κίτρινη προειδοποίηση για μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες
07:44
Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ σήμερα στα Ιεροσόλυμα
07:06
Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στο λιμάνι της Λαττάκειας
06:32
CIA: Οι προθέσεις του Πούτιν για την Ουκρανία δεν είναι σαφείς
06:30
Ελεύθερος αφέθηκε ο 'Ελληνας αστυνομικός που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές
06:16
06 Δεκεμβρίου
Σύνολο 9,926 εμβολιασμοί έγιναν τη Δευτέρα
21:28
Covid-19: Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλο τον ιδιωτικό τομέα
21:15
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Μητσοτάκη- Υπογράμμισαν τη σημασία της αλληλεγγύης στην προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη
20:58
Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για Κύπρο και άλλες χώρες σε μεταπρογραμματική εποπτεία
20:50
Φον ντερ Λάιεν: Στόχος μας να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα μέσα του 2022
20:30
Σύλληψη Έλληνα αστυνομικού στον Έβρο από τους Τούρκους – Κινητοποίηση Ελληνικής Αστυνομίας και υπουργείου Εξωτερικών
19:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand