Πρόταση της Κομισιόν για παράταση των συνοριακών ελέγχων ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ

Την εκτελεστική απόφαση που καθορίζει μια σύσταση που επιτρέπει την παράταση των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για τρεις ακόμα μήνες, στη βάση της σχετικής πρότασης της Κομισιόν, ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο της ΕΕ.

"Απώτερος στόχος μας είναι επιστρέψουμε στο Σένγκεν το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο Robert Kaliňák, Σλοβάκος υπουργός Εσωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου. "Παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε ακόμη εκεί, η κατάσταση βελτιώνεται. Κατά συνέπεια, η παράταση θα είναι μόνο για τρεις μήνες, και θα υπάρξουν πιο εντατικές υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο."

Σύμφωνα με την απόφαση, οι έλεγχοι στα 5 συγκεκριμένα συνοριακά περάσματα θα πρέπει να είναι στοχευμένοι και περιορισμένοι σε έκταση, συχνότητα, τοποθεσία και χρόνο, σε ό,τι είναι απολύτως αναγκαίο για να αντιμετωπισθεί η σοβαρή απειλή και για τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και εσωτερικής ασφάλειας που προκύπτει από τις δευτερογενείς μετακινήσεις των παράνομων μεταναστών. Τα κράτη μέλη που διενεργούν αυτούς τους ελέγχους θα πρέπει να εξετάζουν κάθε εβδομάδα εάν εξακολουθούν να είναι αναγκαίοι και να τους "ρυθμίζουν στο επίπεδο της απειλής", όπου ενδείκνυται.

Η απόφαση αφορά μόνο τα ακόλουθα 5 περάσματα:
- στην Αυστρία στα χερσαία σύνορα με Ουγγαρία και Σλοβενία, 
- στη Γερμανία στα σύνορα με την Αυστρία, 
- στη Δανία στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα με τη Γερμανία,
- στη Σουηδία στα σουηδικά λιμάνια της Αστυνομικής Περιφέρειας Νοτίου και Δυτικής και στη γέφυρα Öresund και 
- στη Νορβηγία στα νορβηγικά λιμάνια με  συνδέσεις με τη Δανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας Δημήτρης Παπαδημητρίου παρενέβη και  καταψήφισε τη Σύσταση του Συμβουλίου, επιχειρηματολογώντας σχετικά πως "αφενός η εν λόγω πρόταση στηρίζεται σε εικασίες, αφετέρου δεν αναγνωρίζονται σε αυτή οι προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης", αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:09

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.