Πλήρη αποκλεισμό του από τον οικονομικό έλεγχο της Σ.Κ.Τ διαπιστώνει ο Γενικός Ελεγκτής

 Για πλήρη αποκλεισμό του Γενικού Ελεγκτή από τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, κάνει λόγο σε ανακοίνωση η Ελεγκτική Υπηρεσία. 

Σχολιάζοντας την απόφαση της Βουλής, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι αυτή είναι απολύτως σεβαστή. Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο αποκλεισμός αυτός συνιστά οπισθοδρόμηση στη δημόσια διαφάνεια και λογοδοσία.
Αυτή είναι η άποψή μας, προστίθεται στην ανακοίνωση, και θεωρούμε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να την εκφράσουμε.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι θα τερματίσει κάθε έλεγχο στο Συνεργατισμό, μόλις δημοσιευθεί η συγκεκριμένη τροποποίηση της νομοθεσίας στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση :

Η Ελεγκτική Υπηρεσία απέκτησε δικαίωμα ελέγχου της ΣΚΤ επειδή το άρθρο 109 του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου (γνωστού ως ο Νόμος «Ομπρέλα» γιατί υπερισχύει όλων των άλλων νόμων) προβλέπει ότι η ΣΚΤ είναι κρατική επιχείρηση, αφού διεσώθη με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, και ότι ο Γενικός Ελεγκτής ασκεί οικονομικό έλεγχο σε κάθε κρατική επιχείρηση.

Με βάση τον περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμο, για κάθε οργανισμό που ελέγχει ο Γενικός Ελεγκτής, αυτός έχει δικαίωμα, πρώτον να αναθέτει τον οικονομικό έλεγχο σε ιδιώτες ελεγκτές, και δεύτερον να ασκεί διαχειριστικό έλεγχο.

Με την τροποποίηση που έχει ψηφίσει σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων στον περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμο, πρόθεση του Σώματος φαίνεται να ήταν, να γίνεται μεν ο διαχειριστικός έλεγχος, αλλά με κάποιους περιορισμούς που η Βουλή έκρινε ορθό να θέσει. Οι περιορισμοί αυτοί, που εν γένει δυσχεραίνουν τον έλεγχο και συγκρούονται με διεθνή πρότυπα ελέγχου, αφορούν κυρίως περιορισμούς στην πρόσβαση σε στοιχεία, πληροφορίες και πρακτικά στα οποία, ως επί τω πλείστον, έχει πρόσβαση αυτός που διενεργεί τον οικονομικό έλεγχο. Κρίθηκε δηλαδή ορθό να περιοριστεί η πρόσβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε στοιχεία στα οποία ανεμπόδιστα έχει και θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση ένας ιδιωτικός ελεγκτικός οίκος που διενεργεί τον οικονομικό έλεγχο.

Το κυριότερο όμως δεν είναι αυτό. Σήμερα ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων υπήρχε και δεύτερη πρόταση Νόμου από το Δημοκρατικό Συναγερμό, η οποία αφορούσε τροποποίηση του Νόμου Ομπρέλα, ώστε η ΣΚΤ να μην υπόκειται στον οικονομικό έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή. Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Ως εκ των πιο πάνω, εφόσον ο Γενικός Ελεγκτής δεν ασκεί οικονομικό έλεγχο στην ΣΚΤ, αυτή δεν αποτελεί ελεγχόμενο οργανισμό και άρα δεν τυγχάνει οποιασδήποτε εφαρμογής ο περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμος.

Συνεπώς, η πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού για πλήρη αποκλεισμό του Γενικού Ελεγκτή από τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της ΣΚΤ έχει υπερψηφιστεί, κατά πλειοψηφία, από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Η απόφαση αυτή είναι απόλυτα σεβαστή και η Ελεγκτική Υπηρεσία θα τερματίσει, αμέσως μόλις δημοσιευτεί η εν λόγω τροποποίηση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, κάθε τέτοιο έλεγχο, που ούτως ή άλλως δεν είχε αρχίσει λόγω άρνησης της ΣΚΤ να παραδώσει οποιοδήποτε στοιχείο ακόμη και με το προηγούμενο ισχυρό νομικό πλαίσιο που ίσχυε.

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για πλήρη αποκλεισμό του Γενικού Ελεγκτή από τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της ΣΚΤ είναι απόλυτα σεβαστή, θεωρούμε όμως τον αποκλεισμό αυτό οπισθοδρόμηση στη δημόσια διαφάνεια και λογοδοσία. Αυτή είναι η άποψή μας και θεωρούμε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να την εκφράσουμε.»

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:09

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιουνίου
Τουρκία-ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν θα συνομιλήσει αύριο με τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας
11:22
" Τελειώνει " ο Κωστένογλου, τάση υπέρ Τιμούρ Κετσπάγια
11:20
Ο Ισημερινός θα μειώσει τις τιμές των καυσίμων που πυροδότησαν διαδηλώσεις
10:58
Τραγική η κατάσταση στη Σρι Λάνκα . Κλείνει τα σχολεία και προτρέπει σε εργασία από το σπίτι για εξοικονόμηση καυσίμων
10:35
Στέλιος Πέτσας: "Η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα και είναι προετοιμασμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της"
10:25
Ανακοίνωσε Ντομινίκ Κοτάρσκι για το Νο1 ο ΠΑΟΚ (βίντεο)
10:24
Εμπλέκουν Ανόρθωση και Καρμιώτισσα για Καρέλλη τα ελλαδικά ΜΜΕ
10:13
Κλήση Προεθνικής Κ18 Ανδρών Μπάσκετ
10:06
Αναγκαίες οι μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου τονίζει ο Μάριο Ντράγκι
10:00
Ο Κυριάκος Κούσιος ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Εργασίας
10:00
Πρώτο μετάλλιο για την κυπριακή αποστολή στο Οράν-Μεταδοσεις ΡΙΚ
09:55
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας, δηλώνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος
09:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand