Φαίνεται να καταγράφεται κάποια πρόοδος στην τελευταία συνάντηση στον Mont Pelerin

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις επτά το βράδυ η πιο κρίσιμη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακκιντζί στο Μον Πελεράν για το εδαφικό. Πρόοδος φαίνεται να έχει καταγραφεί σε κάποια κριτήρια.

Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του σταθμού μας Στέλλα Μιχαήλ, αυτή την ώρα ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακκιντζί πραγματοποιούν ουσιαστικά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί πρόοδος στις θέσεις μεταξύ των δύο πλευρών για συμφωνία στο εδαφικό.
Σύμφωνα με την απεσταλμένη μας, υπήρξε μια μικρή διακοπή της διαπραγμάτευσης και πριν από λίγο οι δυο ηγέτες συνέχισαν τις συνομιλίες.
Βασικοί άξονες της διαπραγμάτευσης είναι, το ποσοστό της ακτογραμμής που θα υπάρχει σε κάθε συνιστώσα πολιτεία, το ποσοστό εδάφους που θα επιστραφεί με την επίτευξη λύσης και το θέμα του πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, για τους ελληνοκύπριους είναι βασικό θέμα η δυνατότητα όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων να επιστρέψει με εδαφικές αναπροσαρμογές στις εστίες του.
Για την τουρκοκυπριακή πλευρά υπάρχει διαφορετική προσέγγιση και συγκεκριμένα ζητείται να μην υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις που να επηρεάζουν μεγάλη μάζα ατόμων, που θα χρειαστεί να μετακινηθούν με την επιστροφή των προσφύγων.
Στο μεταξύ κινητοποίηση προκλήθηκε το απόγευμα καθώς υπήρξε δημοσίευση από τουρκοκυπριακής πλευράς φωτογραφίας από την συνάντηση των δύο ηγετών το μεσημέρι στην οποίαν διακρινόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χάρτης της Κύπρου
Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του ΡΙΚ στο Μοντ Πελεράν, σύμφωνα με ενημέρωση που δόθηκε από Κυβερνητικής πλευράς ο χάρτης που απεικονίζεται στην φωτογραφία αποτυπώνει την σημερινή κατάσταση. Ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές με μπλε και κόκκινο χρώμα.
Σύμφωνα την απεσταλμένη του ΚΥΠΕ Ραλλή Παπαγεωργίου, η δημοσίευση της φωτογραφίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα .
Επισήμως, ανέφερε,  η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ενημερώσει τους τουρκοκύπριους δημοσιογράφους ότι δεν έχει γίνει συζήτηση επί χάρτου.
Ακόμα, είπε, λόγω λανθασμένης μετάφρασης, στα κατεχόμενα μεταδόθηκε ότι ο Δεκέμβριος, εφόσον υπάρξει κατάληξη σε χάρτη είναι ένας πολύ καλός μήνας για να πραγματοποιηθεί διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Πηγή: ΡΙΚ Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:09

Τελευταιες Ειδησεις

29 Νοεμβρίου
Γαλλία: Το Παρίσι ζητά μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το μεταναστευτικό
21:45
Η ΕΕ αντικαθιστά τον μηχανισμό χορήγησης αδειών εξαγωγής εμβολίων κατά της COVID-19 με νέο εργαλείο
21:35
Ιράν: Αισιόδοξος ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Ενρίκε Μόρα μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών στη Βιέννη
21:20
Ρωσία: Το ρωσικό φάρμακο κατά της λοίμωξης του κορονοϊού Mir-19 θα είναι αποτελεσματικό κατά του στελέχους Όμικρον
21:13
Θέματα πανδημίας και η νέα μετάλλαξη όμικρον συζητήθηκαν σε έκτακτη  συνάντηση των υπουργών Υγείας των G-7
21:08
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:Η νέα μετάλλαξη Ομικρον αποτελεί μεγάλη απειλή
21:06
Πυκνή ομίχλη που παρατηρείται  στις περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας επηρεάζει αρνητικά την ορατότητα για τους οδηγούς
21:04
Οριστική διακοπή στο ντέρμπι ΑΠΟΕΛ - ΟΜΟΝΟΙΑ λόγω πυκνής ομίχλης
20:43
Nέα επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο - 586 κρούσματα
20:30
Δύο ακόμα κρούσματα της Όμικρον στο Λονδίνο - Στα 11 τα περιστατικά στη Βρετανία
20:22
Στα 42.683 τα νέα κρούσματα Covid στο Ην. Βασίλειο
20:06
Το ενδεχόμενο διπλού φονικού διερευνά η αστυνομία μετά την εξαφάνιση δύο γυναικών από τη Ρωσία
20:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand