Aϊντα: Κρίσιμη και ίσως από τις πιό σημαντικές στην όλη διαδικασία η σημερινή μέρα

Κρίσιμη και ίσως από τις πιό σημαντικές στην όλη διαδικασία, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα των διαπραγματεύσεων στο Μόν Πελεράν, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Εσπεν Μπαρθ Αϊντα.

Σε δηλώσεις μετά το δείπνο το οποίο παρέθεσαν στους δύο ηγέτες τα Ηνωμένα Εθνη στο Μοντρέ, ο κύριος Αϊντα είπε ότι έχει σημειωθεί πολλή πρόοδος αλλά
υπάρχουν εκρεμούντα θέματα.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι έχει προσδοκίες.
 Προσθεσε πως είναι μιά φάση της διαδικασίας χωρίς ταμπού και ότι όλα είναι στο τραπέζι.
  Ο κύριος Αϊντα χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα αυτή την εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι έγινε σκληρή δουλειά από τους δυο ηγέτες, τους διαπραγματευτές και τις ομάδες τους, για τα πιο δύσκολα θέματα του Κυπριακού.
Είπε ότι σε αυτές τις τελευταίες ημέρες οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν επικεντρωθεί στα θέματα του εδαφικού, στα κριτήρια για το εδαφικό, πάντα ενθυμούμενοι το πλαίσιο στο οποίο γίνεται αυτό.
Ερωτηθείς αν μπορεί να τεθούν χάρτες στο τραπέζι, δήλωσε ότι θεωρεί πως και αυτό θα συζητηθεί σήμερα.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επισήμανε ότι δεν υπήρξε προηγουμένως περίπτωση στην οποία οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων να κάνουν απευθείας διαπραγμάτευση για τα συγκεκριμένα θέματα.  Δήλωσε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό αυτά τα θέματα να διευθετηθούν σωστά υποδεικνύοντας πως εάν τα καταφέρουν σήμερα, τότε θα είναι πάρα πολύ αισιόδοξος για τον υπόλοιπο δρόμο προς το μέλλον.
  Ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, ερωτηθείς, εάν η διαδικασία θα συνεχιστεί το Σάββατο, δήλωσε ότι από τεχνικής απόψεως είναι δυνατόν, χωρίς να λέει ωστόσο ότι αυτό μπορεί να συμβεί.
  Μπορεί, είπε, να μην είναι απαραίτητο.
 Σε ερώτηση εξάλλου εάν προγραμματίζεται να γίνουν κάποιες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ανέφερε ότι αφήνει αυτό το ενδεχόμενο ανοικτό.
 Θα συζητήσουν σήμερα για το πού βρίσκονται, είπε, και θα δώ πώς θα χειριστούν αυτό το θέμα.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:09

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.