Στα δύσκολα μπαίνουν σήμερα οι συνομιλίες στο Mont Pelerin

Στον Μον Πελεράν αρχίζει σήμερα το πρωί η ουσιαστική συζήτηση επί του εδαφικού στη βάση ενοποιημένου εγγράφου με τις θέσεις των δύο πλευρών επί των κριτηρίων για το Εδαφικό.

Σε δηλώσεις στην εκπομπή Πρώτη Ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι δυο πλευρές έδωσαν  γραπτώς τις θέσεις τους επί των κριτηρίων για το εδαφικό και κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα γίνει συζήτηση επί του συγκεκριμένου εγγράφου.
Στόχος, πρόσθεσε, είναι να ενσωματωθούν σε ενοποιημένο έγγραφο, στο οποίο θα καταγράφονται με μπλε χρώμα οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και με κόκκινο, της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η πλευρά μας ,ανέφερε, θεωρεί πως αν υπάρχει θέληση και βούληση μπορούν να επιτευχθούν συγκλίσεις για παράδειγμα όπως εξήγησε στο έδαφος που θα περιληφθεί υπό ελληνοκυπριακής διοίκησης και των αριθμών των προσφύγων που θα επιστρέψουν.
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να συνεχιστούν οι συνομιλίες στην Ελβετία ο κύριος Χριστοδουλίδης απάντησε αρνητικά λέγοντας πως δεν μπορούμε να συζητούμε συνέχεια στο εξωτερικό « εάν δεν υπάρχει κατάληξη», τόνισε, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη Λευκωσία.
Επεσήμανε έντονα  πως οι συνομιλίες στον Μον Πελεράν δεν είναι το τέλος του διαλόγου.
Αύριο είπε θα υπάρξει ανακοίνωση και για το αποτέλεσμα και για τη συνέχεια των συνομιλιών.
Ερωτηθείς κατά πόσο θα οριστεί ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης ακόμα και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε πως σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνει πενταμερής διάσκεψη.
Αναφερόμενος επίσης σε πληροφορίες από τουρκικές πηγές ότι σε περίπτωση ναυαγίου τα Ηνωμένα Έθνη θα επιρρίψουν την ευθύνη στης ΕΚ πλευρά είπε πως δεν υπάρχει έτσι θέμα αλλά επεσήμανε θα τεθεί το θέμα προς τα ΗΕ.
Εξήγησε επίσης  πως ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες είναι πολύ περιορισμένος .

Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή: ΡΙΚ τηλεόραση

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:10

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.