ΠΑΣΥΚΙ: Να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων

Η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο των νομοσχεδίων της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) “ανοίγει το δρόμο για την κατάθεση τους στην Βουλή των Αντιπροσώπων και είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πίεσης που εξάσκησαν διάφοροι κοινωνικοί φορείς προς την Κυβέρνηση για να προχωρήσει επιτέλους με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας”, επισημαίνει η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι η ίδια, όπως και άλλοι οργανισμοί, δεν έχει λάβει ενημέρωση για το περιεχόμενο των συγκεκριμένων νομοσχεδίων, και “καλεί την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία όπως διασφαλίσουν, μέσω των ενεργειών και αποφάσεων τους, τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων και κατ' επέκταση της δημόσιας υγείας προς όφελος των Κυπρίων πολιτών”.

Η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι “οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν πρέπει να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τα οποία να είναι η ραχοκοκαλιά της δημόσιας υγείας και του ΓΕΣΥ”, και ότι “μέσα από τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να διασφαλίζεται η καθολικότητα και η αξιοπρεπής, ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας”.

Προσθέτει ότι “οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν αφετηρία την αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών”.

“Η ΠΑΣΥΚΙ, όπως και άλλοι θεσμικοί φορείς ή συνδικαλιστικές οργανώσεις, δεν λάβαμε σχετική ενημέρωση για το περιεχόμενο των συγκεκριμένων νομοσχεδίων και πολλά σημαντικά κεφάλαια παραμένουν ανοιχτά για διαβούλευση. Διαπιστώνουμε ότι ο εξαγγελθείς δομημένος διάλογος έχει παραμείνει σχήμα λόγου και δυστυχώς τίποτα περισσότερο”, αναφέρει.

Σημειώνει ότι, “από αυτά που γνωρίζουμε, είμαστε στη θέση να δηλώσουμε ότι βασικές τεχνικές παράμετροι του μοντέλου της αυτονόμησης που προτείνεται προς ψήφιση και επακόλουθη εφαρμογή και που θα έπρεπε να ήταν αποτέλεσμα μελετών, δεν ξεκαθαρίστηκαν ακόμη”.

“Παράλληλα, προβληματίζει το γεγονός ότι το εργασιακό καθεστώς των λειτουργών υγείας που θα εργοδοτηθουν από τον αυτονομημένο οργανισμό δεν έχει συμφωνηθεί, αλλά ούτε και ο τρόπος μετάβασης των ήδη υπαρχόντων λειτουργών, συμβασιούχων ή μόνιμων”, επισημαίνει.

Η ΠΑΣΥΚΙ προσθέτει ότι “η μη διευκρίνιση του εργασιακού καθεστώτος σε συνθήκες αυτονόμησης βάζει φρένο στην ανάπτυξη ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος με επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων και στην ποιοτική φροντίδα υγείας στους ασθενείς, και θεωρούμε ότι θα ήταν σημαντικό να συμφωνηθεί πριν την κατάθεση των νομοσχεδίων, ώστε να διασφαλίσει την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων”.

“Είναι γεγονός ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, λόγω μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, ενώ παράλληλα η εμμονή του τελευταίου να παρουσιάζει την έννοια της «αυτονόμησης» ως πανάκεια, επέφερε την απραξία και τη μη εφαρμογή διορθωτικών μέτρων, με αποτέλεσμα την ύπαρξη πλέον σημαντικών αρνητικών επιπτώσεων στα δημόσια νοσηλευτήρια, που καθημερινά τις βιώνουν οι ασθενείς και λειτουργοί υγείας”, αναφέρει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
ΗΠΑ: 170 βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να πιέσει την Τουρκία στον τομέα των δικαιωμάτων
21:51
Απορρίπτει τον δημόσιο εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Astrazeneca η Μέρκελ
21:30
Έκτακτη σύσκεψη Υπ. Υγείας αύριο, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας
20:59
Το 62% των Ρώσων δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο Sputnik-V (δημοσκόπηση)
20:57
Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, δηλώνουν ειδικές εισηγήτριες του ΟΗΕ
20:27
Aύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, 302 νέα περιστατικά Covid-19
19:30
Συνεδρίες Ερευνητικής Επιτροπής το σφαγείο Cypra την Παρασκευή και τη Δευτέρα
19:25
Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
18:43
Ο Πρόεδρος της Βουλής συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρέσβη της Γεωργίας
18:42
Ελλάδα: 1.176 νέα κρούσματα, 406 διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι
18:06
Πρέσβειρα ΗΠΑ: Βήμα κρίσιμης σημασίας προς την κατεύθυνση επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
17:41
Θλίψη για τον θάνατο Κωστή Κωστέα εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας
17:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand