Η Τουρκία αποχώρησε από ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό πρόγραμμα λόγω αναφοράς στην γενοκτονία των Αρμενίων

«Η Τουρκία αποφάσισε μονομερώς να αποχωρήσει από το πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη"», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στην κυριακάτικη Bild.

Ο λόγος είναι ότι στην συναυλία "Aghet", της οποίας η πρεμιέρα ήταν προγραμματισμένη για το Νοέμβριο στη Δρέσδη, γίνεται αναφορά στη γενοκτονία των Αρμενιών από τους Οθωμανούς πριν από 100 χρόνια. Εκπρόσωπος της Τουρκίας είχε ήδη προβάλλει σχετική ένσταση από την άνοιξη και η αποχώρηση είχε προαναγγελθεί από την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Habertürk την περασμένη Δευτέρα, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί επίσημα, γράφει η γερμανική Die Zeit.
Το ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο συνυπεγράφη από την Τουρκία και την Ε.Ε. το 2014 έχει προϋπολογισμό 1,46 εκατομμυρίων ευρώ.
Στη συναυλία "Aghet" παίζουν Γερμανοί, Τούρκοι και Αρμένιοι μουσικοί και επρόκειτο να επαναληφθεί μετά τη Δρέσδη, στην Κωνσταντινούπολη καθώς επίσης και στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν.
Ο διευθυντής της φιλαρμονικής της Δρεσδης Μάρκους Ριντ και ο Γερμανο-τουρκο-αρμένιος συνθέτης και κιθαρίστας Μαρκ Σινάν καταδίκασαν την απόφαση. Η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης πλήττει κυρίως Τούρκους καλλιτέχνες οι οποίοι θα οφελούνταν αναφέρουν σε δήλωση τους προς τον Τύπο. Προσθέτουν δε ότι «πρόκειται για ένα ύπουλο τρόπο της τουρκικής κυβέρνησης να χρησιμοποίηση ως άλλοθι μια πρωτοβουλία συμφιλίωσης για να τιμωρήσει Τούρκους καλλιτέχνες».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:49

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.