Νομικό κώλυμα να παραχωρηθούν στους πιστωτές τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας

Τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής Τράπεζας που  δεν θα πωληθούν, δεν θα παραχωρηθούν στους πιστωτές της τράπεζας λόγω νομικών κωλυμάτων ανέφερε εκπρόσωπος της Αρχής Εξυγίανσης στην σημερινή συνεδρία της επιτροπής Θεσμών της  Βουλής.

Το ενδεχόμενο αυτό το οποίο είχε εξεταστεί στο παρελθόν, ανέφερε ο Φίλιππος Μανάρης μέλος της Αρχής Εξυγίανσης δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί προσκρούει τόσο στο νομικό πλαίσιο της Κύπρου όσο και στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Η επιτροπή Θεσμών ζήτησε από  το υπουργείο οικονομικών να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πολιτικό επίπεδο για να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχουν τρόποι παράκαμψης του Κεκτημένου στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Την επιτροπή Θεσμών ενημέρωσε  ο διαχειριστής της Λαϊκής Κρις Παύλου για την πορεία πώλησης  των περιουσιακών της στοιχείων. Ανέφερε ότι στην ουσία έχει απολεσθεί η τράπεζα Rosprombank της Ρωσίας καθώς οι εποπτικές αρχές της χώρες της έχουν αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας ως ύποπτη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος , λαθρεμπόριο και διασυνδέσεις με την τρομοκρατία.  Έγινε ακόμα λόγος  για εμπλοκή και Κυπρίων που μετέβαιναν στη Μόσχα με ιδιωτικά τζετ τόσο για τη σύναψη της συμφωνίας εξαγοράς της τράπεζας  όσο και αργότερα.
Καλύτερη είναι η κατάσταση σε ότι αφορά άλλες θυγατρικές της Λαϊκης. Αναφέρθηκε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία πώλησης θυγατρικών τραπεζών στη Ρουμανίας και τη Σερβία και ότι αναμένεται η έγκριση των εποπτικών αρχών των δύο χωρών.
Για τη θυγατρική της Ουκρανίας διεξάγονται συνομιλίες ενώ παρουσιάζονται νομικά κωλύματα σε ότι αφορά τράπεζα στην Μάλτα.
Σε ότι αφορά την επενδυτική τράπεζα στην Ελλάδα,  αυτή θεωρείται σημαντικό και υγιές περιουσιακό στοιχείο και ως εκ τούτου, όπως αναφέρθηκε, θα πωληθεί όταν και εάν εξασφαλιστεί το κατάλληλο αντίτιμο.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου σημείωσε την μεγάλη καθυστέρηση στην εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας με αποτέλεσμα την απώλεια ή την μείωση της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε ότι υπάρχουν θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τις διωκτικές αρχές και ο πρόεδρος των Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, είπε ότι οι εξαγορές και η διαχείριση ύποπτων τραπεζών έγιναν εν γνώσει των εποπτικών αρχών της Κύπρου.

Πηγή: Νίκος Σχίζας, ΡΙΚ Βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:56

Τελευταιες Ειδησεις

19 Οκτωβρίου
Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες για το Αφγανιστάν στη Μόσχα
08:18
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας υπέρ της κατάργησης της νομικής ασυλίας του μονάρχη
08:15
Καταγγέλθηκαν 17 πολίτες και τέσσερα υποστατικά για παραβιάσεις των μέτρων κατά του COVID
07:29
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ξεκινά νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες
07:26
Δέκα Πρέσβεις κληθηκαν στο τουρκικό ΥΠΕΞ λόγω Καβαλά
06:50
Μειώνονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές
06:49
Σήμερα στην Αθήνα η 9η σύνοδος κορυφής των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου
06:28
Νιγηρία: Τουλάχιστον 43 νεκροί από επίθεση ενόπλων
06:25
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο άγνωστου τύπου
06:24
18 Οκτωβρίου
Το θέμα των πολιτογραφήσεων ενόψει των «βουλευτικών» έθεσε η Γενί Ντουζέν
21:42
Aίγυπτος: Απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους φιλάθλους και σε μη εμβολιασμένους δημοσίους υπαλλήλους
21:32
Πλησίασαν τις 50 χιλιάδες τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
21:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand