Θα αναπαύονται εν ειρήνη στους τόπους καταγωγής τους

Τελετή υποδοχής των λειψάνων 16 Ελλήνων αγωνιστών που επέβαιναν στο Noratlas πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση , των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, Πάνου Καμμένου και Χριστόφορου Φωκαϊδη, του υφυπουργού Εξωτερικών Ι Αμανατίδη, της στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του πρώην υφυπουργού άμυνας  Θ. Δαβάκη εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου , της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νίνας Κασιμάτη ως εκπροσώπου της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής και συγγενών των πεσόντων.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε τη δέσμευση στην μνήμη των πεσόντων ηρώων να συνεχιστεί μέχρι τέλους ο αγώνας, χωρίς υποχωρήσεις ή υπαναχωρήσεις, για να ξαναβρεί η μαρτυρική Κύπρος την εδαφική της ακεραιότητα και την πλήρη της κυριαρχία, με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις διεθνείς αποφάσεις, με μια λύση στην οποία προφανώς δεν χωρούν κατοχικά στρατεύματα και καθεστώς εγγυήσεων.
Υπογράμμισε ότι είναι πολύ βαρύ τραύμα για τη διεθνή κοινότητα το γεγονός ότι ανέχεται να παραβιάζονται απροκάλυπτα αποφάσεις του ΟΗΕ και να παραμένει απλός παρατηρητής, αλλά και για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, το γεγονός ότι ανέχεται να υπάρχει κατοχή και καθεστώς εγγυήσεων στο έδαφος ενός κράτους μέλους της, κάτι που δείχνει, όπως είπε, ότι πάσχει η ευρωπαϊκή δημοκρατία. Σημείωσε ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη συνθήκη της Λωζάνης, η οποία πρέπει να τηρείται στο ακέραιο γιατί δεν καθορίζει μόνο τα ελληνικά σύνορα αλλά και τα σύνορα της ΕΕ.
Ο Πάνος Καμμένος στο χαιρετισμό του δεσμεύτηκε να ανοίξουν όλα τα στοιχεία για τον φάκελο της Κύπρου και να παραδοθούν στον ελληνικό λαό και στον ελληνισμό της Κύπρου δια του υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε προκλητικές και ανιστόρητες τις δηλώσεις του Ταγίπ Έρντογαν και έκλεισε τον χαιρετισμό του ευχόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον Ελληνισμό της Κύπρου «Καλή Λευτεριά».
Ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης τόνισε ότι είναι ιερή η στιγμή που ένας ήρωας επιστρέφει στην πατρίδα του, νεκρός αλλά αθάνατος, για να στεφανωθεί με τις δάφνες της αιώνιας δόξας. Με καθυστέρηση 42 χρόνων ήρθε λοιπόν η στιγμή να υποδεχτούμε ως αθάνατους ήρωες τα ανδρειωμένα παλικάρια της ανυπέρβλητης σε αυτοθυσία μα συνάμα τραγικής επιχείρησης «ΝΙΚΗ».
Η απόφαση για την ανασκαφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, πρόσθεσε, έγινε με καθυστέρηση δεκαετιών, έγινε όμως γιατί έπρεπε να δοθούν κάποιες απαντήσεις έστω και αργά. Έγινε γιατί έπρεπε να αποδοθούν οι πρέπουσες και οφειλόμενες τιμές όπως αρμόζει σε ήρωες, ήρωες σαν και αυτούς που εξυμνεί ο Περικλής στον Επιτάφιο Λόγο του.
Κατά την επιστροφή του στον ελληνικό εναέριο χώρο το αεροσκάφος που μετέφερε τα λείψανα των Ελλήνων αγωνιστών της Κύπρου συνόδευσαν αεροσκάφη Μιράζ 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη
Πηγές: ΑΠΕ, ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:56

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού
08:58
Ελλάδα: Στον ανακριτή οδηγήθηκε ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.