Θέσεις κυβέρνησης - ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ για συνομιλίες Ελβετίας

Σε ουσιαστική συζήτηση επί των κριτηρίων που αφορούν την πτυχή του εδαφικού, θα επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, τα κριτήρια θα μεταφερθούν επί χάρτου για να καθοριστεί το ποσοστό εδαφών που θα επιστραφούν, οι ακτογραμμές, καθώς και να υποδειχθούν τα θρησκευτικά μνημεία.
Τόνισε ότι στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα προστεθεί στα ήδη συζητηθέντα κεφάλαια, και το εδαφικό, σε συνάρτηση με το περιουσιακό, καθώς τα δύο διασυνδέονται μεταξύ τους.
Κληθείς να σχολιάσει ανησυχίες που εκφράζονται, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιχειρήσει να εντάξει στο παρόν στάδιο και τη πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ωστόσο, πρόσθεσε, σημασία έχει τι θα κάνουμε εμείς και όχι τι επιδιώκει η άλλη πλευρά.
Ως προς την ομάδα διαπραγμάτευσης που θα συνοδεύσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ελβετία, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής ατόμων με εξειδίκευση σε θέματα εδαφικού και περιουσιακού.
Ερωτηθείς για την απόφαση να μη μεταβούν τελικά οι πολιτικοί αρχηγοί στο Μον Πελεράν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του χθες στο Εθνικό Συμβούλιο, προσέγγιση με την οποία συμφώνησαν τα πλείστα κόμματα.

Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ συμβούλευσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να μην εμπλακεί στις συνομιλίες της Ελβετίας σε διαδικασία τύπου πάρε - δώσε τόνισε στο ΡΙΚ ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ.
Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύτηκε στο Εθνικό Συμβούλιο ότι αν προκύψουν εξελίξεις θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρης Συλλούρη, ο οποίος θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Ανέφερε ότι στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού διεφάνη η διαφορά αντίληψης των κομμάτων ως προς την επιδιωκόμενη λύση.
Ανέφερε ότι υπήρξε ομοφωνία μόνο ως προς τα κριτήρια που θα διέπουν την επιστροφή  εδαφών.
Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, ότι εδώ και εννέα χρόνια ακολουθείται λανθασμένη πολιτική στο Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες, θα ακολουθήσει τον δρόμο της ενότητας και όχι του διχασμού.
Ο Άντρος Κυπριανού, τόνισε ότι το ΑΚΕΛ δεν δίνει λευκή επιταγή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε θα αρκεστεί στις διαβεβαιώσεις του.
Αντίθετα επισήμανε θα τοποθετηθεί μελετώντας προσεκτικά το τελικό αποτέλεσμα.

Πρόεδρος ΔΗΚΟ

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στη διαπραγμάτευση επί του εδαφικού, χωρίς κανένα χαρτί στα χέρια της.
Με τις συνεχείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς, πρόσθεσε, η Τουρκία δεν έχει πλέον κανένα κίνητρο να συμβάλει σε λύση του Κυπριακού και έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει το σχέδιο βήτα για προσάρτηση κατεχομένων εδαφών.
Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι επιχειρείται κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετατροπή της σε τουρκικό προτεκτοράτο.
Υποστήριξε ότι για τη διολίσθηση των τελευταίων εννέα χρόνων, φέρουν προσωπικές ευθύνες ο τέως και ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και οι ηγεσίες των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που στηρίζουν αυτή τη διαδικασία.
Για τη συζήτηση του εδαφικού στην Ελβετία, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι αν η Τουρκία δεν παρουσιάσει χάρτες, τότε ο διάλογος δεν θα έχει ουσία.
Τόνισε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έπρεπε να μεταβούν στο Μον Πελεράν, για να θωρακίσουν τον πρόεδρο Αναστασιάδη.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματός του να βοηθήσει στις προσπάθειες λύσεις του Κυπριακού, φτάνει να υπάρχει συμφωνία σε μια πολιτική που να προστατεύει την Κυπριακή Δημοκρατία και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις τουρκικές επιδιώξεις.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου, Ρολάνδος Σκέτος

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:28

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Ιταλία: Στο 51% το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές μέχρι τις 7 το βράδυ
21:03
Με καλύτερο αποτέλεσμα την 6η θέση η συμμετοχή της Κύπρου στον Βαλκανικό αγώνα των Κρηνίδων
20:51
Μπορέλ: "Η δολοφονία της Μαχσά Αμινί πρέπει να διερευνηθεί και οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν"
20:34
Η Ουκρανία χλευάζει την επιστράτευση του Πούτιν με βίντεο στο Twitter
20:03
Τραγωδία στην Ελλάδα: Νεκρός 40χρονος ορειβάτης που έπεσε σε χαράδρα στον Όλυμπο
19:25
Λιζ Τρας: Καλεί τον κόσμο να "μην ακούει" τις απειλές της Ρωσίας και να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία
19:01
Ιράν: Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες συλλήψεις στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί
18:12
Συνεχίζουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οι δεσμοφύλακες
17:30
Ανοίγουν οι στρόφιγγες του ελληνοβουλγαρικού αγωγού αερίου IGB στις αρχές Οκτωβρίου
17:07
Ο κυκλώνας Φιόνα προκάλεσε καταστροφές και στις ανατολικές ακτές του Καναδά
16:44
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/9/22
16:23
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα εφοδιάσουν τη Γερμανία με ντίζελ και LNG
16:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand