Θέσεις κυβέρνησης - ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ για συνομιλίες Ελβετίας

Σε ουσιαστική συζήτηση επί των κριτηρίων που αφορούν την πτυχή του εδαφικού, θα επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, τα κριτήρια θα μεταφερθούν επί χάρτου για να καθοριστεί το ποσοστό εδαφών που θα επιστραφούν, οι ακτογραμμές, καθώς και να υποδειχθούν τα θρησκευτικά μνημεία.
Τόνισε ότι στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα προστεθεί στα ήδη συζητηθέντα κεφάλαια, και το εδαφικό, σε συνάρτηση με το περιουσιακό, καθώς τα δύο διασυνδέονται μεταξύ τους.
Κληθείς να σχολιάσει ανησυχίες που εκφράζονται, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιχειρήσει να εντάξει στο παρόν στάδιο και τη πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ωστόσο, πρόσθεσε, σημασία έχει τι θα κάνουμε εμείς και όχι τι επιδιώκει η άλλη πλευρά.
Ως προς την ομάδα διαπραγμάτευσης που θα συνοδεύσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ελβετία, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής ατόμων με εξειδίκευση σε θέματα εδαφικού και περιουσιακού.
Ερωτηθείς για την απόφαση να μη μεταβούν τελικά οι πολιτικοί αρχηγοί στο Μον Πελεράν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του χθες στο Εθνικό Συμβούλιο, προσέγγιση με την οποία συμφώνησαν τα πλείστα κόμματα.

Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ συμβούλευσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να μην εμπλακεί στις συνομιλίες της Ελβετίας σε διαδικασία τύπου πάρε - δώσε τόνισε στο ΡΙΚ ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ.
Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύτηκε στο Εθνικό Συμβούλιο ότι αν προκύψουν εξελίξεις θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρης Συλλούρη, ο οποίος θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Ανέφερε ότι στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού διεφάνη η διαφορά αντίληψης των κομμάτων ως προς την επιδιωκόμενη λύση.
Ανέφερε ότι υπήρξε ομοφωνία μόνο ως προς τα κριτήρια που θα διέπουν την επιστροφή  εδαφών.
Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, ότι εδώ και εννέα χρόνια ακολουθείται λανθασμένη πολιτική στο Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες, θα ακολουθήσει τον δρόμο της ενότητας και όχι του διχασμού.
Ο Άντρος Κυπριανού, τόνισε ότι το ΑΚΕΛ δεν δίνει λευκή επιταγή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε θα αρκεστεί στις διαβεβαιώσεις του.
Αντίθετα επισήμανε θα τοποθετηθεί μελετώντας προσεκτικά το τελικό αποτέλεσμα.

Πρόεδρος ΔΗΚΟ

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στη διαπραγμάτευση επί του εδαφικού, χωρίς κανένα χαρτί στα χέρια της.
Με τις συνεχείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς, πρόσθεσε, η Τουρκία δεν έχει πλέον κανένα κίνητρο να συμβάλει σε λύση του Κυπριακού και έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει το σχέδιο βήτα για προσάρτηση κατεχομένων εδαφών.
Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι επιχειρείται κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετατροπή της σε τουρκικό προτεκτοράτο.
Υποστήριξε ότι για τη διολίσθηση των τελευταίων εννέα χρόνων, φέρουν προσωπικές ευθύνες ο τέως και ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και οι ηγεσίες των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που στηρίζουν αυτή τη διαδικασία.
Για τη συζήτηση του εδαφικού στην Ελβετία, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι αν η Τουρκία δεν παρουσιάσει χάρτες, τότε ο διάλογος δεν θα έχει ουσία.
Τόνισε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έπρεπε να μεταβούν στο Μον Πελεράν, για να θωρακίσουν τον πρόεδρο Αναστασιάδη.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματός του να βοηθήσει στις προσπάθειες λύσεις του Κυπριακού, φτάνει να υπάρχει συμφωνία σε μια πολιτική που να προστατεύει την Κυπριακή Δημοκρατία και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις τουρκικές επιδιώξεις.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου, Ρολάνδος Σκέτος

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:28

Τελευταιες Ειδησεις

21 Σεπτεμβρίου
Δυσαρέσκεια Μόσχας προς Άγκυρα για τη μη αναγνώριση των εκλογών στην Κριμαία
16:07
Αναστολή τριών εκποιήσεων κύριας κατοικίας κατόπιν παρέμβασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου
15:49
Για 3η δόση στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να παρέλθουν 4 εβδομάδες, διευκρινίζει το Υπουργείο Υγείας
15:32
Ευρωπαϊκό «φρένο» στις συνομιλίες με ΗΠΑ για εμπόριο λόγω AUKUS
15:18
Τα σημεία για δωρεάν rapid test την Τετάρτη
15:00
Στα €24 εκ. το κόστος για ΑΗΚ από μείωση 10% στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ συζητούνται επιπλέον μέτρα
14:48
ΥΠΑΜ: Συγχρηματοδότηση 10 προτάσεων με κυπριακή συμμετοχή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας
14:25
Ο Σεφέρης αγάπησε την Κύπρο, όσο λίγοι, «ιδιαίτερα και ακαριαία» είπε ο Υπουργός Παιδείας
14:10
Τρίτος Ρώσος υπήκοος κατηγορείται από τη Βρετανία για την επίθεση με Νόβιτσοκ στο Σόλσμπερι
13:56
Δικαιολογημένα θα απουσιάζουν από το σχολείο οι μαθητές 12-17 ετών που εμβολιάζονται κατά της COVID-19
13:37
YΠΕΣ: Δεν θέλουμε με κανένα τρόπο οι προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτών να εκληφθούν ως ένα νέο ΚΕΠ
13:15
Ο Μακρόν συγκαλεί διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη - Τι επιδιώκει
13:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand