Εθνικό Συμβούλιο: Δεν θα μεταβούν στην Ελβετία οι πολιτικοί αρχηγοί

Χωρίς κατάληξη σε κοινή γραμμή για τον τρόπο που θα κινηθεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης στη συζήτηση επί του εδαφικού, έληξε η πολύωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Κατόπιν εκφρασθείσας επιθυμίας του προέδρου της Δημοκρατίας, συμφωνήθηκε όπως μη μεταβούν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελβετία.
Στην αρχή της συνεδρίας, η οποία διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων για την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι, εντός των ημερών και πριν από τη μετάβαση του προέδρου Αναστασιάδη στην Ελβετία, θα συνέλθει η Υπο-επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου, υπό τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Είπε ότι η Υπο-επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί από όλα τα κόμματα, θα μελετήσει περαιτέρω το θέμα του εδαφικού.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι στο Μον Πελεράν θα συζητηθεί κυρίως το εδαφικό, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν πρόκειται να ενταχθούν στο διάλογο σε αυτή τη φάση, ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων μετά από τη συνεδρία του Εθνικού.

ΔΗΣΥ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι εξέφρασε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την πολιτική θέση του κόμματός του ότι πρέπει να πράξει παν δυνατό, για να σπάσει το αδιέξοδο που κρατά τόσα χρόνια την πατρίδα μοιρασμένη.
Είπε ότι στην συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ακούστηκαν για μια ακόμα φορά ανησυχίες για τους κινδύνους που εμπεριέχει μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.
Ως ΔΗΣΥ, πρόσθεσε, μας απασχολεί και ο κίνδυνος της μη λύσης και διερωτώμαστε, με άλυτο το Κυπριακό, πόσοι Τούρκοι στρατιώτες θα αποχωρήσουν, πώς θα τερματιστούν οι εγγυήσεις, πόσο κομμάτι κατεχόμενης γης θα επιστραφεί και πόσοι πρόσφυγες θα πάνε στα σπίτια τους.
Αναφέροντας ότι πέντε από τα οκτώ κόμματα διαφωνούν με τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ο κύριος Νεοφύτου υποστήριξε ότι οι πολιτικές συνθήκες στον τόπο πρέπει να αντιμετωπιστούν με πραγματισμό.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι αποτελεί επιτυχία του Νίκου Αναστασιάδη που κατάφερε να τεθεί το εδαφικό σε εντατικό διάλογο, έστω και στο εξωτερικό.


AKEΛ

Καθοριστική για την παραπέρα πορεία του Κυπριακού χαρακτήρισε την συνάντηση Αναστασιάδη - Ακκιντζί στην Ελβετία, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.
Από το αποτέλεσμα της συνάντησης, είπε, είτε θα δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στις διαπραγματεύσεις, είτε θα οδηγηθούμε σε ναυάγιο.
Ο κύριος Κυπριανού τόνισε την ανάγκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος, με στόχο να επιτευχθούν συγκλίσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συζήτηση και της πτυχής της ασφάλειας.
Σημείωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος δεν πρέπει να αποδεχθεί να εισέλθει η διαδικασία στο πάρε - δώσε, αφού δεν βρισκόμαστε σε ακτίνα συμφωνίας που να επιτρέπει κάτι τέτοιο.
Ο κύριος Κυπριανού επισήμανε πως ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ήταν στη διάθεσή του, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι σεβαστή η απόφασή του να μην τον συνοδεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελβετία.


ΔΗΚΟ

Το Κυπριακό διέρχεται κρίσιμες στιγμές, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι είναι η στιγμή για τις σωστές αποφάσεις.
Οπως ανέφερε, μετά τις διολισθήσεις και τις υποχωρήσεις των τελευταίων εννέα χρόνων, έχει δημιουργηθεί ένα ετεροβαρές και άδικο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.
Εξέφρασε την διαφωνία του ΔΗΚΟ με την διασύνδεση των κεφαλαίων κατά τις συζητήσεις στην Ελβετία, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να ξεφύγει από την συζήτηση του εδαφικού.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ζητήσει να ξεκαθαριστεί ότι στην Ελβετία θα υπάρξει κατάθεση χαρτών.
Διαφορετικά, είπε, δεν υπάρχει νόημα να μεταβεί ο Πρόεδρος στο εξωτερικό.
Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε την εισήγηση κομμάτων, όπως τον συνοδεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΕΔΕΚ

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι χρειάζεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, γιατί η διαδικασία εγκυμονεί κινδύνους.
Η Τουρκία, πρόσθεσε, θα επιχειρήσει είτε να προωθήσει τις δικές της θέσεις, είτε να οδηγήσει την διαδικασία σε ναυάγιο, προκειμένου να περάσει στο εναλλακτικό σχέδιο της για προσάρτηση εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κύριος Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ κατέθεσε τις δικές της προτάσεις για να βοηθήσει τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αποφύγει ενδεχόμενες παγίδες.


ΣΥΜΜΑΧΙΑ


Η συγκυρία των διαπραγματεύσεων είναι δυσμενής για την ελληνοκυπριακή πλευρά δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
Τόνισε ότι η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει το παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών, ενώ δεν αποκλείεται να προωθήση το πλάνο της για προσάρτηση των κατεχομένων.
Ο κύριος Λιλλήκας εξέφρασε την άποψη ότι το εδαφικό έπρεπε να συζητηθεί πολύ πιο νωρίς. Εχουμε είπε, ξεπεράσει τα όρια ασφάλειας και δεν έχει κάτι να ανταλλάξει ο Πρόεδρος εκτός από το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να ασκήσει πιέσεις στον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αντιθέτως θα υπάρξει προσπάθεια εξευμενισμού του.
Ο κύριος Λιλλήκας σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί αφόρητες πιέσεις στην  Ελβετία. Για τον λόγο αυτό συνέχισε, η Συμμαχία Πολιτών παρά τις διαφωνίες με τους χειρισμούς του, ζήτησε όπως τα μέλη συνοδεύσουν τον Πρόεδρο στην Ελβετία. Ωστόσο ανέφερε, η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν αρνητική.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Οδυνηρή χαρακτήρισε την συζήτηση, που διεξήχθη στο Εθνικό Συμβούλιο, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.
Φοβάμαι πολύ, είπε, ακόμα γι αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί, προσθέτοντας ότι η πολιτική ισότητα έχει στα πλείστα ζητήματα μεταφραστεί σε αριθμητική ισόττητα με τα βέτο και τις κληρώσεις.
Σημείωσε ότι ήταν επιθυμία του Προέδρου να μην τον συνοδεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελβετία και εξέφρασε την ελπίδα ότι προτού υπάρξει η όποια συμφωνία θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

 

OIKOΛΟΓΟΙ

Ο πρόεδρος των Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κυπριακό όλο και περισσότερο διολισθαίνει σε μια κατάσταση που οδηγεί σε συνομοσπονδία παρά σε ομοσπονδιακό κράτος.
Και το χειρότερο, πρόσθεσε, προβάλλεται και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και από άλλους παράγοντες η απειλή ότι αν δεν έχουμε λύση έως το τέλος του έτους, περίπου θα οδηγηθούμε σε άλλη μια μικρασιατική καταστροφή.
Ο κύριος Περδίκης τόνισε ότι, με ψυχολογία ήττας, διερωτάται κάποιος αν υπάρχει ομάδα ή πρωταθλητής που μπορεί να φτάσει στη νίκη.


ΕΛΑΜ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του με τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Το πλαίσιο, είπε, στο οποίο συζητούμε είναι μη βιώσιμο.
Ο κύριος Γεάδης διατύπωσε και την εκτίμηση ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται μέσα από τις διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί η ισότητα και να προκύψουν συγκλίσεις, θα φέρει συγκρουσιακό πεδίο και θα οδηγήσει τη λύση σε κατάρρευση.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου, Παναγιώτης Γιωργαλλής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:29

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.