Τον Β.Πολύδωρα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για πρόεδρο του ΕΣΡ

Τον πρώην Υπουργό και ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Βύρωνα Πολύδωρα θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση δια του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων για Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συγκαλείται, για πέμπτη φορά, τη Δευτέρα από τον Νίκο Βούτση σε μια προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ.

Η νέα διάσκεψη συγκαλείται πριν προχωρήσει η νέα νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε η κυβέρνηση σχετικά με τα τηλεοπτικά κανάλια μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παπά στη βάση του οποίου διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες καθώς όλες οι σχετικές αρμοδιότητες, σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα, ανήκουν στο ΕΣΡ.Ο Βύρωνας Πολύδωρας προσήλθε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Εξερχόμενος, δήλωσε ότι θέλει να συμβάλει στη θεσμική και νομική εξομάλυνση, χαρακτηρίζοντας τιμητική την πρόταση της κυβέρνησης για την προεδρία του ΕΣΡ. Ο κ. Πολύδωρας τόνισε ότι «δεν πάει άλλο με το αδιέξοδο» και ότι στόχος αποτελεί η άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, προσθέτοντας ότι «με συνταγματική συμπεριφορά και συμμόρφωση, αποδεχόμαστε την απόφαση του ΣτΕ».Στη συνέχεια, διαμήνυσε πως ο ίδιος δεν προτίθεται να προβεί σε επικοινωνιακά παιχνίδια. «Ούτε στην κυβέρνηση υπάρχει τάση επικοινωνιακών τεχνασμάτων» αλλά διάθεση συναίνεσης, δήλωσε. Και εξέφρασε την επιθυμία να επικοινωνήσει τόσο με τους πολιτικούς αρχηγούς, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μητσοτάκη, όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Ο Νίκος Βούτσης, λίγο αργότερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βουλή, ανακοίνωσε και επισήμως ότι θα προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ και τον Ροδόλφο Μορώνη, δημοσιογράφο και συγγραφέα, που διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος και διευθυντής της ΝΕΡΙΤ όταν έκλεισε η ΕΡΤ, για την αντιπροεδρία. Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι είναι σε επαφή με όλα τα κόμματα που τον ενημέρωσαν ότι τη Δευτέρα θα καταθέσουν τις δικές τους συλλογικές αποφάσεις για το θέμα και υπογράμμισε ότι είναι αυτονόητο ότι όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των καναλιών είναι αντικείμενο της δουλειάς που θα κάνει το νέο ΕΣΡ γεγονός που, όπως σημείωσε, θεωρεί ότι δεν θα δώσει έδαφος «για εύλογες ή προσχηματικές αιτιάσεις, για να μην προχωρήσουμε άμεσα και γρήγορα, κατά νόμον».Προανήγγειλε επίσης για να αποφευχθούν, όπως είπε, οι αιφνιδιασμοί, ότι ο βασικός κορμός της πρότασης που θα παρουσιάσει ο ίδιος θα είναι ο ίδιος με ό,τι έχει προτείνει και στις προηγούμενες Διασκέψεις των Προέδρων της Βουλής.
Νωρίτερα, σε δήλωσή του και ο αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τόνισε ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ, «η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο νόμος 4339/15. Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η αδειοδότηση και η συγκρότηση του ΕΣΡ είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων.Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία με ανακοίνωσή της, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που δημιούργησε η ίδια και δείχνει να είναι σε απελπισία, καλώντας την να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ η οποία, όπως αναφέρεται, «δεν αφορούσε στα πρόσωπα που συνθέτουν το ΕΣΡ αλλά στη συνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον κ. Παππά». Η ΝΔ προσθέτει ότι απαιτείται, συνεπώς, άμεσα νομοθετική ρύθμιση την οποία θα καταθέσει η ίδια που θα επιστρέφει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η στελέχωση του Συμβουλίου με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους. Και καταλήγει ότι «σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί».Αρνητική και η αντίδραση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία τόνισε ότι είναι αποφασισμένη να συμβάλει θετικά στη συγκρότηση του ΕΣΡ αλλά τα πρόσωπα που θα το απαρτίζουν πρέπει να τηρούν αυστηρές προϋποθέσεις. «Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ. Βύρων Πολύδωρας δεν ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Η πρόταση του εξυπηρετεί απλά τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τη συντηρητική παράταξη, με αντάλλαγμα την πολιτική ασυλία της καταστροφικής - για τη χώρα - περιόδου 2004/2009,” αναφέρεται ενώ υπενθυμίζει ότι ο κ. Πολύδωρας "είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου, με την Χρυσή Αυγή».Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ και το ποιος θα επικρατήσει σε αυτήν την αναδιανομή, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, στην οποία εκτιμά ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν αναγορεύσει σε «μητέρα των μαχών» τις τηλεοπτικές άδειες για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση σε όλα τα άλλα σοβαρά ζητήματα.«Το Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών. Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας. Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση», αναφέρει με τη σειρά του το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:29

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Ιταλία: Στο 51% το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές μέχρι τις 7 το βράδυ
21:03
Με καλύτερο αποτέλεσμα την 6η θέση η συμμετοχή της Κύπρου στον Βαλκανικό αγώνα των Κρηνίδων
20:51
Μπορέλ: "Η δολοφονία της Μαχσά Αμινί πρέπει να διερευνηθεί και οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν"
20:34
Η Ουκρανία χλευάζει την επιστράτευση του Πούτιν με βίντεο στο Twitter
20:03
Τραγωδία στην Ελλάδα: Νεκρός 40χρονος ορειβάτης που έπεσε σε χαράδρα στον Όλυμπο
19:25
Λιζ Τρας: Καλεί τον κόσμο να "μην ακούει" τις απειλές της Ρωσίας και να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία
19:01
Ιράν: Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες συλλήψεις στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί
18:12
Συνεχίζουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οι δεσμοφύλακες
17:30
Ανοίγουν οι στρόφιγγες του ελληνοβουλγαρικού αγωγού αερίου IGB στις αρχές Οκτωβρίου
17:07
Ο κυκλώνας Φιόνα προκάλεσε καταστροφές και στις ανατολικές ακτές του Καναδά
16:44
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/9/22
16:23
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα εφοδιάσουν τη Γερμανία με ντίζελ και LNG
16:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand