Eλίζαμπεθ Σπέχαρ: Η Κύπρος αποτελεί φάρο ελπίδας

Η Κύπρος αποτελεί φάρο ελπίδας για την περιοχή της αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, ανέφερε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μιλώντας την Πέμπτη σε δεξίωση για την 71η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Λευκωσία.

Η κ. Σπέχαρ έκανε ειδική αναφορά στην παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί, εδώ και 52 χρόνια, όπως είπε, αναγνωρίζοντας τον «κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι χώρες που συμβάλλουν με στρατεύματα και αστυνομικούς, καθώς επίσης και οι ειρηνευτές μας που περιπολούν τη νεκρή ζώνη, διατηρούν την ειρήνη, γεφυρώνουν τις διαφορές, κτίζουν την εμπιστοσύνη και ενισχύουν τη συναντίληψη».«Απόψε, καθώς στεκόμαστε εδώ στο ιστορικό ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, γνωρίζοντας ότι μιλώ εξ ονόματος όλων των συναδέλφων μου στην αποστολή, εκφράζω ευγνωμοσύνη προς τους φίλους και τους συνεργάτες μας από όλη την Κύπρο, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους, Κύπριους από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους και υπόβαθρα, καθώς και σε πολλούς φίλους μας στη διεθνή κοινότητα - όλοι μας αφοσιωμένοι στο στόχο της ειρήνης και σε μια συνολική διευθέτηση που θα επανενώσει το όμορφο αυτό νησί. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά μαζί σας, με αποφασιστικότητα και σθένος, προς αυτό τον πολυαναμενόμενο στόχο, και μετά από μια διευθέτηση. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή στην ιστορία, η Κύπρος είναι ένας φάρος ελπίδας για εκείνους που βρίσκονται σε σύγκρουση στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε η Ειδική Αντιπρόσωπος.Η κ. Σπέχαρ έκανε αναφορά στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών «που συνεχίζουν να εργάζονται ακούραστα για να χτίσουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού». Ειδικότερα αναφέρθηκε στο Κυπριακό Φόρουμ Διαλόγου, στους Peace Players και στη Δικοινοτική Χορωδία. Συνεχάρη επίσης τον Όμιλο για τον Ιστορικό διάλογο και την έρευνα (AHDR) ο οποίος κέρδισε το βραβείο Max van der Stoel του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.«Εκτιμούμε βαθιά το έργο τους και των πολλών άλλων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε όλο το νησί, και ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο τους όσο το δυνατόν περισσότερο» ανέφερε.Στην ομιλία της η Ειδική Αντιπρόσωπος είπε ότι αυτό το μήνα συμπληρώνονται δεκαέξι χρόνια από την υιοθέτηση του ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας, του πρώτου ψηφίσματος για την αντιμετώπιση των δυσανάλογων επιπτώσεων που έχουν στις γυναίκες οι ένοπλες συγκρούσεις.Στην Κύπρο, ανέφερε, οι δύο ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί έχουν λάβει μέτρα για τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων, μέσω της δημιουργίας μιας δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την ισότητα των φύλων και εμπλέκοντας περισσότερες γυναίκες στις διαπραγματευτικές ομάδες και στις ομάδες εργασίας.Ωστόσο, είπε, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, ακόμα και στα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες εκπροσωπούνται επαρκώς στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:29

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.