Υπεγράφη στη Μόσχα ιστορική συμφωνία Κύπρου-Ρωσίας για την Εκπαίδευση

Μετά από μακρά και παραγωγική διαβούλευση, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού  Κώστας Καδής, και η Υπουργός Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Olga Vasilyeva, υπέγραψαν  σήμερα στη Μόσχα μια σημαντική Συμφωνία για την Κύπρο και τη Ρωσία στους τομείς της Εκπαίδευσης και των Επιστημών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, πρόκειται για τη «Συμφωνία για την Αμοιβαία αναγνώριση της Εκπαίδευσης, των Προσόντων και των Ακαδημαϊκών Τίτλων Σπουδών Κύπρου – Ρωσίας».  
Στην πανηγυρική τελετή της υπογραφής της Συμφωνίας παρέστησαν οι Πρυτάνεις και Εκπρόσωποι των Κυπριακών Πανεπιστημίων, γεγονός που αποτελεί ένδειξη στήριξης των προσπαθειών της κυπριακής πολιτείας για ενίσχυση της Ανώτερης Εκπαίδευσης.  
«Η Συμφωνία αποτελεί τον καταλύτη στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο κ. Καδής μετά το πέρας της υπογραφής. «Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει θέσει ως προτεραιότητά του την περαιτέρω σύσφιξη των εκπαιδευτικών δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας γι’ αυτό και η σημερινή υπογραφή είναι πολύ σημαντική καθώς ανοίγει νέους δρόμους στην Κυπρο-Ρωσική συνεργασία και αποτελεί σύμβολο των κοινών προσπαθειών των δύο χωρών να ενισχύσουν περαιτέρω τις μεταξύ τους σχέσεις στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Με τη σημερινή υπογραφή, τα κυπριακά και τα ρωσικά Πανεπιστήμια μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες κινητικότητας φοιτητών, ακαδημαϊκών και ερευνητών, σημείωσε.
Κλείνοντας, τόνισε ότι πρόκειται για Συμφωνία σταθμό η οποία θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να καταστήσει την Κύπρο περιφερειακό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο, πόλο έλξης διεθνών μελετητών και φοιτητών αλλά και να παρέχει στα πανεπιστήμιά μας ένα υγιές περιβάλλον για να μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά προγράμματα σπουδών διεθνώς.
Τη σημασία της Συμφωνίας εξήρε και η Ρωσίδα Υπουργός Παιδείας και Επιστήμης, η οποία μετά την υπογραφή, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η σημερινή υπογραφή είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της Εκπαίδευσης.  Η συνεργασία αυτή, πρόσθεσε, στηρίζεται στους διαχρονικούς δεσμούς των λαών μας και βασίζεται στις πρόνοιες της κοινής διακήρυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας και πολύπλευρης συνεργασίας. Η σημερινή Συμφωνία, υπογράμμισε η κ. Vasilyeva, δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διεύρυνση των εταιρικών σχέσεων μεταξύ των Πανεπιστημίων και την κινητικότητα των φοιτητών των δύο χωρών.  Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η υπογραφή της Συμφωνίας θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μέσο για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων για μια πιο πλατιά συνεργασία στο επίπεδο των εκπαιδευτικών συστημάτων των δύο χωρών και ιδιαίτερα και των πανεπιστημίων τους.
Ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου  Κώστας Γουλιάμος, χαρακτήρισε ως ιστορική την υπογραφή της Συμφωνίας, σημειώνοντας ότι δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο και ανοίγει νέες προοπτικές για τη συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων των δύο χωρών. Η Ακαδημαϊκή κοινότητα της Κύπρου, πρόσθεσε, είναι πολύ ικανοποιημένη διότι το Υπουργείο Παιδείας της χώρας μας υπέγραψε μια εξαιρετικής σημασίας Συμφωνία που θα ενδυναμώσει τον ακαδημαϊκό τομέα.
Με την παρούσα Συμφωνία απλοποιείται στη Ρωσία η αναγνώριση των Τίτλων Σπουδών που απονέμουν τα κυπριακά Πανεπιστήμια σε Ακαδημαϊκό και Επαγγελματικό επίπεδο ενώ, παράλληλα, διευκολύνεται η διαδικασία αναγνώρισης των ρωσικών Τίτλων Σπουδών στην Κύπρο, θέτοντας το γενικό πλαίσιο σύγκρισης για ακαδημαϊκή αναγνώριση στο πλαίσιο της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:37

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
ΟΗΕ: Σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας
21:58
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας για τους S-400
21:49
Στους 10 ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη
21:38
Τίθεται σε ισχύ την προσεχή Δευτέρα το νέο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας
21:20
Τέσσερεις νεκροί, 171 τα νέα κρούσματα την Παρασκευή
21:16
Δεύτερη ευκαιρία για υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στα Ειδικά Σχέδια του Υπ. Εργασίας
21:00
Μπ. Τζόνσον: Μείωση του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων εμβολίου Covid λόγω της ινδικής παραλλαγής
20:45
ΥΠΕΣ: Δεκάδες αιτήσεις για τα στεγαστικά σχέδια στα ορεινά, ίσως χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:25
Νετανιάχου: Οι επιχειρήσεις στη Γάζα δεν θα τερματιστούν σύντομα
20:15
Γερμανία: Λοιμωξιολόγος προειδοποιεί για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο
20:00
Νέα πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί (Βίντεο)
19:45
Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ
19:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand