ΥΠΟΙΚ: Υπό εξέταση η απόδοση κρατικών φορολογικών εσόδων στους Δήμους

Την απόδοση των κρατικών εσόδων από τα μεταβιβαστικά τέλη στους Δήμους, εφόσον είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών, ως μια επιλογή για την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, η οποία εξετάζει το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο φόρος αυτός ανερχόταν το 2015 στα €56 εκατ, που ήταν η χειρότερη χρονιά για τον τομέα των ακινήτων, αλλά τα έσοδα αναμένονται να είναι αυξημένα και αναμένεται -παρά τη μείωση των τελών κατά 50% σε μόνιμη βάση - να φτάσουν στα επίπεδα της κυβερνητικής χορηγίας προς τους Δήμους. Τα έσοδα από τα μεταβιβαστικά θα δίνονται έναντι της κρατικής χορηγίας.«Θα μπορούσε να ήταν μια επιλογή αυτή η φορολογία να αποδοθεί ως φορολογία των Δήμων ως δικό τους έσοδο», είπε και πρόσθεσε: «Από τη σκοπιά του ΥΠΟΙΚ δεν υπάρχει πρόβλημα, είναι εφικτό, δεν υπάρχει ούτε δημοσιονομική επίπτωση και εξυπηρετείται ο στόχος της εξασφάλισης της οικονομικής αυτονομίας των Δήμων και ένα τέτοιο φόρο θα τον αποδώσουμε στους δήμους», είπε.Ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ταυτόχρονα πως η είσπραξη των τελών αυτών θα παραμείνει στο κράτος, έναντι μιας χρέωσης και στη συνέχεια θα αποδίδονται στους Δήμους και πρόσθεσε ότι η κατανομή των τελών αυτών θα γίνεται στη βάση των αποφάσεων που θα ληφθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ως επιλογές εξετάζονται και η απόδοση της φορολογίας των αδειών μηχανοκινήτων οχημάτων με έσοδα της €30 εκατ, ή τα δικαιώματα εγγραφής εταιρειών με έσοδα €75 εκατ. Τόνισε όμως ότι οι φορολογίες αυτές «δεν έχουν την καθαρότητα που έχουν τα μεταβιβαστικά τέλη».Η πρόταση για απόδοση των μεταβιβαστικών τελών, είπε, «συνάδει και και είναι κοντά στο ποσό που αποδίδεται ως κυβερνητική χορηγία η οποία θα αφαιρεθεί».Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι πρόκειται για επιλογές και όχι μελετημένες και οριστικές προτάσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:39

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιανουαρίου
Σε ισχύ από αύριο τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό
21:54
Στέλλα Κυριακίδου: Έκτη θεραπεία κατά της COVID-19 το Paxlovid
21:24
Τατάρ: Η Τουρκία θα απαντήσει στην ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας
20:45
Κρούσματα: 2.536 μολύνσεις ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας
19:57
Δύο νεκροί από χιονοστιβάδα στην Τουρκία
19:47
Κλειστοί δρόμοι λόγω χιονόπτωσης στα ορεινά
19:45
Ανανέωση της θητείας της UNFICYP αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
18:58
Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων και νοσηλευομένων στη Βρετανία
18:34
Επίσημα Αποελίστας ο Σαρφό, χειραψία και φωτογραφία με Πετρίδη
18:22
Ανακοίνωσε 'Αλτμαν η ΑΕΚ
18:06
112 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα
17:50
Πουρσαϊτίδης ξανά στον ερυθρόλευκο πάγκο της Ν.Σαλαμίνας
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand