ΠτΔ: H Ευρώπη έχει πολλές από τις απαντήσεις για το Κυπριακό

Η Ευρώπη έχει πολλές από τις απαντήσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως όλα ή τα περισσότερα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό το πρίσμα της ΕΕ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση μιλούσε την Τετάρτη σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στο Δουβλίνο, ανέφερε ακόμη πως σε ό,τι αφορά την παρούσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στο Περιουσιακό, ενώ πρόοδος έχει επιτευχθεί σε αριθμό θεμάτων που σχετίζονται με τα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της Οικονομίας και της ΕΕ.

«Σημείωσε ότι οι πιο σημαντικές διαφορές υπάρχουν στα κεφάλαια του Εδαφικού, το οποίο συνδέεται με το Περιουσιακό, καθώς και της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, υπογραμμίζοντας πως αυτά θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό εάν μια λύση είναι εφικτή», προστίθεται.
«Εάν πετύχουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες σε αυτά τα δύο κεφάλαια, ελπίζω πως μια λύση μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, ίσως και πριν το τέλος του 2016», είπε ο Πρόεδρος.
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα επικρατήσουν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να βρούμε μια συνολική λύση. Ο στόχος μου παραμένει απλός και σαφής: να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο και να βρεθεί μια λειτουργική και συνολική λύση, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου και θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη έχει πολλές από τις απαντήσεις για το Κυπριακό και πως όλα ή τα περισσότερα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό το πρίσμα της ΕΕ».
Επεσήμανε ακόμη ότι η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ αντιμετωπίζει τις όποιες ανησυχίες για την ασφάλεια και παρέχει την καλύτερη εγγύηση για όλους τους Κύπριους.
Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού, είπε ότι πρέπει να αποδείξει έμπρακτα τη συμβολή της, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι «βασιζόμαστε στους εταίρους και φίλους μας να μεταφέρουν στην Άγκυρα την αξία μιας εποικοδομητικής προσέγγισης».
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «αναφέρθηκε στον ενισχυμένο περιφερειακό της ρόλο και επεσήμανε τους μηχανισμούς συνεργασίας με χώρες της περιοχής».
Για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχει διανοίξει νέες δυνατότητες συνεργασιών και συνεργειών, όχι μόνο ανάμεσα στις χώρες της περιοχής αλλά και ανάμεσα σε αυτές τις χώρες και την ΕΕ».
Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Συνάντησης Κορυφής στην Μπρατισλάβα, σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά από τα μέλη της Ένωσης.
Σε ό,τι αφορά το Brexit ο Πρόεδρος είπε ότι η Κύπρος και η Ιρλανδία είναι οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από το γεγονός αυτό, σημειώνοντας ωστόσο πως κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας τον διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να εργαστεί με τη χώρα του σε διμερές επίπεδο και μέσω των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όλες οι προκλήσεις που αναφύονται από την απόφαση για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:39

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιανουαρίου
Μοιρασιά στο ΓΣΠ (βίντεο)
18:26
Αχυρώνας - Ολυμπιάς 0-1, Ομόνοια Αραδίππου - Ξυλοτύμπου 1-2, Ομόνοια 29Μ - Καρμιώτισσα 1-1
18:22
Πρόωρες λεγόμενες βουλευτικές εκλογές -Έκλεισαν οι κάλπες
18:00
Μπουρκίνα Φάσο: Νέες ταραχές – Διαδηλωτές πυρπόλησαν το κτήριο του κυβερνώντος κόμματος
17:21
Διακοπή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορες περιοχές λόγω των σφοδρών ανέμων
17:05
Διαφωνούμε με τις αυξήσεις στο λιμάνι Λεμεσού, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών
16:40
Απάτη με τεστ κορoνοϊού και πάσο εμβολιασμένου στην Ιταλία
16:12
Πρόκληση σε βάρος της κοινωνίας οι αυξήσεις που επέβαλαν οι τράπεζες, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
15:40
Στα €642,4 εκ., αυξημένες κατά €25,6 εκ. οι εισπράξεις από φόρο εισοδήματος για το 2020 σε σχέση με 2019
15:18
Διάταγμα τετραήμερης κράτησης εναντίον 28χρονου για απόσπαση 39.700 ευρώ
15:00
Καμερούν: Μεγάλη πυρκαγιά σε κλαμπ-Πληροφορίες για 16 νεκρούς
14:42
«Πόλεμος» ανακοινώσεων Δύσης-Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα
14:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand