ΠτΔ: H Ευρώπη έχει πολλές από τις απαντήσεις για το Κυπριακό

Η Ευρώπη έχει πολλές από τις απαντήσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως όλα ή τα περισσότερα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό το πρίσμα της ΕΕ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση μιλούσε την Τετάρτη σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στο Δουβλίνο, ανέφερε ακόμη πως σε ό,τι αφορά την παρούσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στο Περιουσιακό, ενώ πρόοδος έχει επιτευχθεί σε αριθμό θεμάτων που σχετίζονται με τα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της Οικονομίας και της ΕΕ.

«Σημείωσε ότι οι πιο σημαντικές διαφορές υπάρχουν στα κεφάλαια του Εδαφικού, το οποίο συνδέεται με το Περιουσιακό, καθώς και της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, υπογραμμίζοντας πως αυτά θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό εάν μια λύση είναι εφικτή», προστίθεται.
«Εάν πετύχουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες σε αυτά τα δύο κεφάλαια, ελπίζω πως μια λύση μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, ίσως και πριν το τέλος του 2016», είπε ο Πρόεδρος.
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα επικρατήσουν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να βρούμε μια συνολική λύση. Ο στόχος μου παραμένει απλός και σαφής: να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο και να βρεθεί μια λειτουργική και συνολική λύση, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου και θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη έχει πολλές από τις απαντήσεις για το Κυπριακό και πως όλα ή τα περισσότερα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό το πρίσμα της ΕΕ».
Επεσήμανε ακόμη ότι η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ αντιμετωπίζει τις όποιες ανησυχίες για την ασφάλεια και παρέχει την καλύτερη εγγύηση για όλους τους Κύπριους.
Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού, είπε ότι πρέπει να αποδείξει έμπρακτα τη συμβολή της, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι «βασιζόμαστε στους εταίρους και φίλους μας να μεταφέρουν στην Άγκυρα την αξία μιας εποικοδομητικής προσέγγισης».
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «αναφέρθηκε στον ενισχυμένο περιφερειακό της ρόλο και επεσήμανε τους μηχανισμούς συνεργασίας με χώρες της περιοχής».
Για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχει διανοίξει νέες δυνατότητες συνεργασιών και συνεργειών, όχι μόνο ανάμεσα στις χώρες της περιοχής αλλά και ανάμεσα σε αυτές τις χώρες και την ΕΕ».
Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Συνάντησης Κορυφής στην Μπρατισλάβα, σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά από τα μέλη της Ένωσης.
Σε ό,τι αφορά το Brexit ο Πρόεδρος είπε ότι η Κύπρος και η Ιρλανδία είναι οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από το γεγονός αυτό, σημειώνοντας ωστόσο πως κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας τον διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να εργαστεί με τη χώρα του σε διμερές επίπεδο και μέσω των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όλες οι προκλήσεις που αναφύονται από την απόφαση για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:39

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.