Η Ένωση ΤΚ δημοσιογράφων επισκέφθηκε το ΡΙΚ

Επίσκεψη στο  ΡΙΚ πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 αντιπροσωπεία της ΄Ενωσης Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων.

Καλωσορίζοντας  τους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ κ. Θανάσης Τσώκος ανέφερε ότι το ΡΙΚ τους υποδέχεται με ιδιαίτερη συγκίνηση, αρκετές σκέψεις που ξεκινούν από το παρελθόν, ακουμπούν στο σήμερα αλλά κυρίως εστιάζουν στο μέλλον, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι επισκέπτονται το ΡΙΚ.
 «Στόχος», πρόσθεσε, «είναι να παρουσιαστεί ο τρόπος λειτουργίας  του ΡΙΚ καθώς και ο ρόλος  και το όραμά του ως η Δημόσια  Ραδιοτηλεόραση και παράλληλα να αντληθεί η εμπειρία των Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της Κύπρου, πάντοτε με στόχο και προτεραιότητα την επανένωση της δημόσιας σφαίρας και στο επίπεδο των ΜΜΕ, συμβάλλοντας ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης στην επανένωση του τόπου μας». 

Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης  Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων Sami Ozuslu, αφού ευχαρίστησε το ΡΙΚ για την ετοιμασία και προβολή των δικοινοτικών εκπομπών, κάλεσε το Ίδρυμα να διευρύνει αυτή την προσφορά προς τους Τουρκοκύπριους δίδοντας μεγαλύτερη σημασία και πόρους.
 «Ως Ένωση Τουρκοκυπρίων  Δημοσιογράφων», πρόσθεσε,  «υποστηρίζουμε την επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης του κυπριακού και κάλεσε τα ΜΜΕ να στηρίξουν τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης και την επικράτηση της ειρήνης στο νησί.»  
 Ο κύριος Ozuslu ανακοίνωσε ότι η ΄Ενωση Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων θα ανταποδώσει την επίσκεψη ώστε οι άνθρωποι του ΡΙΚ να γνωρίσουν πώς λειτουργούν τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης.  
Στη συνάντηση  που  πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Διασκέψεων «Τάσσος Παπαδόπουλος» του Αρχείου του ΡΙΚ  έγινε παρουσίαση θεματικών για τη λειτουργία, την αποστολή, το ρόλο και την τεχνολογική αναβάθμιση του ΡΙΚ.

Ο Αναπληρωτής Γενικός  Διευθυντής του ΡΙΚ κ. Κώστας Νικολαίδης ανέπτυξε το θέμα «Το Ευρωπαϊκό Ραδιοτηλεοπτικό  τοπίο.  Ρόλος και αποστολή της EBU» ενώ ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών και Αναπληρωτής Διευθυντής Προγραμμάτων Τηλεόρασης κ. Γρηγόρης Μαλιώτης μίλησε για τις «Νέες τεχνολογίες στα τηλεοπτικά μέσα».

Στη συνέχεια η Υπεύθυνη του Τμήματος Ραδιοτηλεθαλάμων και  IT, κυρία Γιούλα Κυριάκου παρουσίασε το σημαντικό έργο που υλοποιείται στο ΡΙΚ  και αφορά το νέο σύστημα παραγωγής και μετάδοσης ειδήσεων με στόχο ο δημοσιογράφος αφού έχει στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα εργαλεία, αυτόνομα και με ταχύτητα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των νέων τεχνολογιών. Ακολούθησε μια σύντομη ενημέρωση από τον Διευθυντή Ειδήσεων και Επικαίρων κ. Πανίκο Χατζηπαναγή με θέμα «Το Τμήμα Ειδήσεων του ΡΙΚ και ο ρόλος του στην ενημέρωση της κοινωνίας».

Επίσης η Προϊστάμενη Αρχείου ΡΙΚ κυρία Φοίβια Σάββα ανέπτυξε το θέμα «Το Αρχείο του ΡΙΚ ως αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης Κυπριακής ιστορίας». Εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων Sami Ozuslu  έκανε μια σύντομη παρουσίαση για τα Τουρκοκυπριακά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

 Ακολούθησε προβολή δύο ταινιών αρχείου του ΡΙΚ ιδιαίτερης σημασίας. Πρόκειται για δύο ιστορίες οι οποίες έχουν ηλικία πέραν των τεσσάρων δεκαετιών. Η μια αφορούσε την κοινή επίσκεψη των δύο συνομιλητών της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας στις 21 Μαΐου του 1975 στην Τουρκοκυπριακή συνοικία της Πάφου. Οι κύριοι Γλαύκος Κληρίδης και Ραούφ Ντενκτάς είχαν μεταβεί στην περιοχή με ελικόπτερο των Ηνωμένων Εθνών. Το δεύτερο μικρό φιλμάκι προέβαλε την ιστορία δύο γυναικών, μιας Ελληνοκυπρίας μαίας, η οποία τον Αύγουστο του 1974 στο χωριό Κορνόκηπος βοήθησε στον τοκετό, μια Τουρκοκύπρια νεαρή γυναίκα. Σύμφωνα με το Αρχείο του ΡΙΚ δεν υπάρχουν στοιχεία κατά πόσον οι δύο αυτές ιστορίες είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.  
 Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης  ΡΙΚ και στο Αρχείο ΡΙΚ.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:39

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.