Δεν μπορεί να υπάρχουν εγγυήσεις στην Κύπρο, τονίζει η Μόσχα

Η Μόσχα τονίζει ότι η λύση στην Κύπρο πρέπει να είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης των Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ, και ότι δεν μπορεί να υπάρχουν εγγυήσεις, ούτε χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.Ευνοεί ακόμη την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός από όλους στην όποια συμφωνία θα υπάρξει στην Κύπρο.

Τη θέση της Μόσχας μετέφερε στο Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος επισκέπτεται τη Ρωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέϊ Λαβρόφ.Οι δύο άνδρες είχαν νωρίς το μεσημέρι συνάντηση που κράτησε γύρω στα 40 λεπτά και σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο οποίος μίλησε στο ΚΥΠΕ, ήταν πάρα πολύ φιλική και εποικοδομητική.Στη συζήτηση ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον κ. Λαβρόφ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα.
“Του είπαμε πόσο σημαντικό είναι να επιλυθούν αυτά, για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε λύση. Συμφωνήσαμε καταρχάς ότι ούτε χρονοδιαγράμματα μπορούν να επιβληθούν, ούτε επιδιαιτησία και ότι η λύση πρέπει να είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης των Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ”, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.Είπε ότι ενημέρωσε τον Ρώσο ΥΠΕΞ ειδικότερα και για τα θέματα της ασφάλειας και ήταν πολύ σαφής (ο κ. Λαβρόφ) ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εγγυήσεις και ότι συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση για μια σύντομη μεταβατική περίοδο.
“Επίσης συμφωνεί (ο κ. Λαβρόφ) ότι πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ουσιαστικά να εξυπηρετεί στο να υπάρξει σεβασμός από όλους στην όποια συμφωνία”, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.Για το εδαφικό ανέφερε πως εξήγησε στο συνομιλητή του τη θέση μας ότι δηλαδή θα πρέπει να επιστραφούν τέτοια εδάφη, που να επιτρέπουν σε 100,000 περίπου Ε/κ πρόσφυγες να επιστρέψουν στις περιουσίες τους, κάτω από ε/κ διοίκηση ή κάτω από κεντρική κυβέρνηση.“Θέσαμε και την πρόταση μας για την Καρπασία ότι θα πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες κάτω από την κεντρική κυβέρνηση και επίσης το θέμα του περιουσιακού, αναπτύξαμε την προσέγγισή μας και σε αυτό και πρέπει να πω ότι ο κ. Λαβρόφ τα προσεγγίζει αυτά τα θέματα πάρα πολύ θετικά”, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κυπριανού.Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ακόμη στη συνάντηση πως η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και να συνδράμει σε ό,τι της ζητηθεί με οποιοδήποτε τρόπο κριθεί ότι μπορεί να το πράξει.Ερωτηθείς αν συζητήθηκε καθόλου η συμφωνία που υπέγραψε χθες η Ρωσία με την Τουρκία, ο κ. Κυπριανού εξήγησε ότι έγινε αναφορά με την έννοια ότι ο συνομιλητής του τού είπε ότι δεν συζητήθηκε χθες το Κυπριακό γιατί συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.“Είναι όμως προφανές από τη συζήτηση που είχαμε ότι η βελτίωση των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία, δεν την επηρεάζει σε ό,τι αφορά την ουσία των θέσεών της στο Κυπριακό”, σημείωσε.Σε άλλη ερώτηση αν τέθηκε καθόλου στη συζήτηση το πρόσφατο ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ για την ανάγκη η διαδικασία να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και η ανάγκη για αποφυγή έξωθεν παρεμβάσεων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο κ. Λαβρόφ επανέλαβε αυτή τη θέση με σαφή τρόπο.“Οτι δηλαδή η λύση πρέπει να είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης των Κυπρίων και να μην υπάρξει παρέμβαση από το εξωτερικό”, ανέφερε.Ο κ. Κυπριανού και η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ είχαν επίσης σύντομη συνάντηση με τον Λεονίντ Σλούτκι , Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Δούμας.“Συζητήσαμε θέματα γενικότερης συνεργασίας, και στο επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε διμερές αν και εφόσον υπάρξει τέτοια δυνατότητα”, ανέφερε.Οι επαφές της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στη Μόσχα συνεχίζονται το απόγευμα με συναντήσεις, μεταξύ άλλων, και με πολιτικά κόμματα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Μαρτίου
Α.Κυπριανού: Το ΑΚΕΛ αγωνίζεται για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν ίσα δικαιώματα στις γυναίκες
12:32
Λεβέντης:Δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω καθυστέρηση στην επανεκκίνηση της εστίασης
12:23
Υπ.Υγείας:Η Κύπρος άγγιξε τους 100.000 εμβολιασμούς, επιταχύνεται το πρόγραμμα εμβολιασμού
12:13
Δρ. Πανά: Ενθαρρυντικό το ότι δεν υπήρξε επιβάρυνση του συστήματος υγείας, παρά την αύξηση των κρουσμάτων
11:48
Εντατικές διαβουλεύσεις Υφυπουργείου Τουρισμού με οργανωτές ταξιδιών ενόψει ανοίγματος της Βρετανίας
11:38
Ελλάδα:Στη Ρόδο η ΠτΔ για την 73η Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου
11:26
Επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα Κύπρου o S&P, στηρίζουμε την οικονομική δραστηριότητα λέει ο ΥΠΟΙΚ
11:04
Υπ.Ενέργειας: Η ηλεκτρική διασύνδεση ΚΔ-Ελλάδας-Ισραήλ προσφέρει τη δυνατότητα στην Κύπρο να εξάγει ενέργεια
10:53
Σε 64 σημεία rapid test, διευρυμένο ωράριο σε 17 σημεία
10:35
Ιράκ: Ιστορική συνάντηση του Φραγκίσκου με τον κορυφαίο ιερωμένο του σιιτικού Ισλάμ
10:25
Μέρκελ: «Μόνο με διάλογο και στη βάση του διεθνούς Δικαίου» μπορούν να επιλυθούν οι διαφορές στην Α.Μεσόγειο
10:08
05 Μαρτίου
Καρμιώτισσα - ΕΝΠ 4-2
20:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand