Ακιντζί: Θέλει κυπριακό ΦΑ μέσω Τουρκίας προς Ευρώπη

"Το φυσικό αέριο της Κύπρου θα μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας με τον πιο οικονομικό και ασφαλή τρόπο, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού", δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Σε ομιλία στο 23ο συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι η ευημερία που θα προκύψει, θα δώσει την ευκαιρία στα κράτη της περιοχής να επανατοποθετήσουν τις σχέσεις τους στη βάση της συνεργασίας και της ειρήνης.
"Όπως είναι γνωστό", πρόσθεσε, "τους τελευταίους 16 μήνες διεξάγουμε εντατικές διαπραγματεύσεις για μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό. Στην περίπτωση που και η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδείξει μια λογική και ρεαλιστική στάση, τότε σύντομα θα είναι εφικτή η επίτευξη λύσης διζωνικής ομοσπονδίας. Σε τέτοια περίπτωση, η Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος θα μπορεί να συμβάλει σοβαρά στα θέματα της διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακής πρόσβασης". Όπως είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, αυτό δεν θα αποβεί προς όφελος μόνο των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά η ευημερία και τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν, θα δώσουν την ευκαιρία στα κράτη όπως την Τουρκία, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή. "Στο πλαίσιο αυτό", είπε, "θα πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία και οικονομική δυναμική όχι μόνο για την Κύπρο και για την Τουρκία, αλλά για την ευρύτερη περιοχή".
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα σύνδεσης της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη με υποθαλάσιια ηλεκτρικά καλώδια. "Αυτό το καλώδιο", είπε, "αντί να τοποθετηθεί μεταξύ Ισραήλ-νοτίου Κύπρου-Κρήτης και Ελλάδας, όπως σχεδιάζεται, αν γίνει μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου και Τουρκίας, τότε θα είναι πιο γρήγορο, πιο φτηνό και η απόσταση μικρότερη". Τόνισε ότι μια λύση στην Κύπρο θα ανοίξει ορίζοντες σε αυτούς τους τομείς.

Ανταπόκριση: Άννα Ανδρέου, ΡΙΚ/Κωνσταντινούπολη

Τελευταιες Ειδησεις

08 Μαρτίου
Το 80% των παραπόνων για παρενόχληση από γυναίκες, 90% από τον δημόσιο τομέα, λέει η Λοττίδη
17:06
Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ
16:56
Με κοινοτάρχες της περιοχής Σολέας συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
16:50
Sputnik V: Πρόωρη η μονομερής έγκριση του ρωσικού εμβολίου, προειδοποιεί ο ΕΜΑ
16:11
Europa Donna: Βήμα, βήμα μαζί, κερδίζουμε τη ζωή!
16:01
Αύξηση ενδιαφέροντος και κρατήσεων προς την Κύπρο καταγράφεται στη Βρετανία
15:54
Αίγυπτος: Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ν. Δένδια – Σ. Σούκρι στο Κάιρο
15:50
Σημαντική μείωση στις εγγραφές οχημάτων τους πρώτους δύο μήνες του 2021
15:46
Γ. Γαβριήλ: Η εταιρεία CYPRA ενεργούσε με μυστικοπάθεια και προέβαινε σε σημαντικές παρεμβάσεις
15:44
Καμία παραβίαση των μέτρων σε επιχειρήσεις σε 1.060 ελέγχους από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες
15:42
All star game: MVP ο Αντετοκούνμπο με ευστοχία 100% (Βίντεο)
15:40
Συρία: Ο πρόεδρος Άσαντ και η σύζυγός του Ασμά διαγνώσθηκαν θετικοί στην Covid-19
15:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand