ΟΗΕ: Μοναδική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού

Την πεποίθηση ότι, ενώ δεν υπάρχει επίσημο χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, παρουσιάζεται μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία για να επιτύχει τελικά η διαδικασία, εκφράζει ο Μπαν Κι Μουν.

Στην έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, πιστεύει ακράδαντα ότι οι προσεχείς μήνες παραμένουν ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να καταλήξουν στους σκληρούς συμβιβασμούς που είναι αναγκαίοι για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης το συντομότερο.

Στα συμπεράσματα της 7σέλιδης έκθεσής του, που δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο γενικός γραμματέας υπογραμμίζει ότι, προκειμένου να προχωρήσουν προς τα εμπρός, οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε περαιτέρω συγκλίσεις στα εκκρεμή ζητήματα για όλα τα κεφάλαια, ιδιαίτερα το περιουσιακό.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη Αποστόλης Ζουπανιώτης, ο Μπαν Κι Μουν δηλώνει επίσης πεπεισμένος ότι η πρόοδος στο περιουσιακό θα οδηγήσει σε αυξημένη ετοιμότητα και τις δύο πλευρές να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Ταυτόχρονα, καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφυσηχασμό, καθότι απομένει ακόμα ουσιαστικό έργο να γίνει.

Προσθέτει ωστόσο ότι αποτελεί πεποίθησή του πως η διευθέτηση είναι σήμερα πιο κοντά από ποτέ και καλεί τους δύο ηγέτες να διατηρήσουν την υπάρχουσα δυναμική, καθώς οι συνομιλίες βρίσκονται σε ουσιαστική φάση στην οποία εξετάζονται βασικά ζητήματα σε όλα τα κεφάλαια.

Η έκθεση, η οποία έχει συνταχθεί από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, είναι προσεκτικά διατυπωμένη. Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, καταγράφονται τα γεγονότα, χωρίς ιδιαίτερα σχόλια, με μία πολύ θετική όμως εικόνα των συνομιλιών, των προσπαθειών των δύο ηγετών, καθώς και της αποδοχής τους από την κοινή γνώμη στις δύο κοινότητες.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου

Πηγή: Αποστόλης Ζουπανιώτης

Τελευταιες Ειδησεις

27 Φεβρουαρίου
Συμβιβασμός στο Μακάρειο
20:43
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
19:59
243 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν το Σάββατο
19:57
Γερμανία: Αισιοδοξία ότι η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο έως το τέλος του καλοκαιριού
19:25
Σπουδαία νίκη για την Ένωση
18:32
Προχώρησαν με νίκες οι πρωτοπόροι
18:08
Ελλάδα: 1.630 νέα κρούσματα- 29 νεκροί - 379 διασωληνωμένοι
18:02
Απετράπη πώληση μαρμάρου από την αρχαία Σαλαμίνα στο ebay
17:57
Ψαροκάικο εντόπισε και ανέσυρε δεξαμενή πολεμικού αεροσκάφους τύπου "Tornado"
17:42
Ελλάδα:Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ- 70 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς
17:38
Ρώσοι επιστήμονες: Το Sputnik V αποτελεσματικό στα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού
17:14
Άρθρο Έλληνα πρωθυπουργού στα "Νέα" για την πανδημία:Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη
16:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand