ΟΗΕ: Μοναδική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού

Την πεποίθηση ότι, ενώ δεν υπάρχει επίσημο χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, παρουσιάζεται μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία για να επιτύχει τελικά η διαδικασία, εκφράζει ο Μπαν Κι Μουν.

Στην έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, πιστεύει ακράδαντα ότι οι προσεχείς μήνες παραμένουν ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να καταλήξουν στους σκληρούς συμβιβασμούς που είναι αναγκαίοι για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης το συντομότερο.

Στα συμπεράσματα της 7σέλιδης έκθεσής του, που δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο γενικός γραμματέας υπογραμμίζει ότι, προκειμένου να προχωρήσουν προς τα εμπρός, οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε περαιτέρω συγκλίσεις στα εκκρεμή ζητήματα για όλα τα κεφάλαια, ιδιαίτερα το περιουσιακό.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη Αποστόλης Ζουπανιώτης, ο Μπαν Κι Μουν δηλώνει επίσης πεπεισμένος ότι η πρόοδος στο περιουσιακό θα οδηγήσει σε αυξημένη ετοιμότητα και τις δύο πλευρές να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Ταυτόχρονα, καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφυσηχασμό, καθότι απομένει ακόμα ουσιαστικό έργο να γίνει.

Προσθέτει ωστόσο ότι αποτελεί πεποίθησή του πως η διευθέτηση είναι σήμερα πιο κοντά από ποτέ και καλεί τους δύο ηγέτες να διατηρήσουν την υπάρχουσα δυναμική, καθώς οι συνομιλίες βρίσκονται σε ουσιαστική φάση στην οποία εξετάζονται βασικά ζητήματα σε όλα τα κεφάλαια.

Η έκθεση, η οποία έχει συνταχθεί από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, είναι προσεκτικά διατυπωμένη. Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, καταγράφονται τα γεγονότα, χωρίς ιδιαίτερα σχόλια, με μία πολύ θετική όμως εικόνα των συνομιλιών, των προσπαθειών των δύο ηγετών, καθώς και της αποδοχής τους από την κοινή γνώμη στις δύο κοινότητες.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου

Πηγή: Αποστόλης Ζουπανιώτης

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:09

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.