Για πρώτη φορά έγινε διαχωρισμός σιαμαίων 8 ημέρες μετά τη γέννησή τους

Σιαμαίες αδελφούλες ηλικίας μόλις 8 ημερών, που ήταν ενωμένες στην περιοχή του ήπατος και του θώρακα, υποβλήθηκαν σε επέμβαση και διαχωρίστηκαν στην Ελβετία με επιτυχία, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά σε αυτήν την ηλικία, έγραψε σήμερα η ελβετική εφημερίδα Le Matin Dimanche.

Πέντε χειρουργοί, με τη βοήθεια δύο νοσοκόμων και έξι αναισθησιολόγων, πραγματοποίησαν την επέμβαση τον Δεκέμβριο η οποία διήρκησε 5 ώρες. Τα κοριτσάκια είναι τα μικρότερα σε ηλικία που έχουν διαχωριστεί με επιτυχία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Μάγια και η Λίντια γεννήθηκαν στη Βέρνη τη 2α Δεκεμβρίου, πρόωρα κατά 2 μήνες, μαζί με την τρίτη αδελφή τους την Καμίλα.

Η κατάσταση της υγείας των δύο σιαμαίων κοριτσιών ήταν σταθερή και οι γιατροί αρχικά προέβλεπαν να τις εγχειρίσουν λίγους μήνες αργότερα. Ωστόσο μόλις έκλεισαν μία εβδομάδα ζωής, η υγεία τους επιδεινώθηκε ραγδαία, το ένα παιδάκι εμφάνισε υπέρταση και το άλλο υπόταση.

Αυτούς του είδους τα προβλήματα υγείας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τόσο μικρόσωμα βρέφη, καθώς καθένα εξ αυτών ζύγισε μόλις 1,1 κιλά. Οι γιατροί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την επέμβαση διαχωρισμού τους παρά το νεαρό της ηλικίας τους.

Ειδικά ο διαχωρισμός του ήπατός τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολος για τα μωρά, εξήγησε η Μπάρμπαρα Βιλντχάμπερ, διευθύντρια της μονάδας παιδιατρικής χειρουργικής των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Γενεύης, η οποία ήταν επικεφαλής της ομάδας των χειρουργών την 10η Δεκεμβρίου.

«Είχαμε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο τα δύο βρέφη να μην τα καταφέρουν, ήταν τόσο σπάνιο» επισήμανε η ίδια στην εφημερίδα. Ωστόσο η επέμβαση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

«Θα το θυμάμαι καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μου» τόνισε η επιστήμονας.

Η υγεία των δύο κοριτσιών ολοένα και βελτιώνεται.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:45

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.