ΠτΔ: Εφικτή η λύση φέτος, αλλά χωρίς εγγυήσεις-στρατεύματα

Λύση υπό προϋποθέσεις εντός του 2016, βλέπει στο Κυπριακό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπως αναφέρει σε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτηρίζει το 2016 «κρίσιμη χρονιά» για την Κύπρο και προσθέτει ότι, εφόσον υπάρξει επαρκής πρόοδος στο εδαφικό, κατάργηση των εγγυήσεων και απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, τότε αναμένει ότι «θα μπορούσε να βρεθεί λύση εντός του έτους».
Ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι καμία συμφωνία δεν είναι εφικτή, αν η Τουρκία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της και αν η ασφάλεια της Κύπρου δεν βασίζεται στην ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και όχι στις εγγυήσεις άλλων χωρών.
«Έχουμε ακούσει θετική ρητορική από την Τουρκία, αλλά απομένει να αποδειχθεί κατά πόσο η Άγκυρα εννοεί να αποσύρει όντως τα στρατεύματά της, να υποστηρίξει τις εδαφικές προσαρμογές και να συνειδητοποιήσει ότι θα οικοδομήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που δεν είναι με κανέναν τρόπο προτεκτοράτο οποιασδήποτε τρίτης χώρας», δηλώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, δεν έχουν συζητηθεί ακόμα οι λεπτομέρειες του εδαφικού στις συνομιλίες με τον Μουσταφά Ακιντζί, αν και είναι γενικά αποδεκτό πως οι Τουρκοκύπριοι θα χρειαστεί να παραχωρήσουν έδαφος στο πλαίσιο μιας συμφωνίας.

FT PTD-compressed
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι «το πιο σημαντικό είναι να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις» και ότι «στο μεταξύ μπορούμε να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και να ξεπεράσουμε την καχυποψία που πρέπει να παραδεχθούμε ότι υφίσταται μεταξύ των δύο κοινοτήτων».
Όπως συμπληρώνει, «σε περίπτωση λύσης, η Κύπρος θα αποτελούσε μοντέλο συνύπαρξης μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών».
Εκτιμά επίσης ότι οι τρέχουσες συνομιλίες έχουν καλύτερη πιθανότητα επιτυχίας από το σχέδιο Ανάν, διότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι πρόκειται για κάτι που επιβάλλεται έξωθεν, όπως το 2004. «Ένα σχέδιο είναι πιο αυθεντικό αν προέρχεται από τους ίδιους τους Κύπριους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Αναστασιάδης, επαινώντας τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντα για τον συντονισμό, αλλά όχι την παρέμβασή του στις συνομιλίες με τον κ. Ακιντζί. «Αυτό που είναι το σημαντικότερο είναι πως υπάρχει καλή κατανόηση μεταξύ μας», λέει, αναφερόμενος στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Ο συντάκτης των Financial Times αναφέρει ότι η μεγαλύτερη πρόοδος έχει σημειωθεί στον διαμοιρασμό της εξουσίας στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, στη φύση των νομοθετικών και δικαστικών θεσμών του μελλοντικού κράτους και στην πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, ζήτημα που επισημαίνεται ως ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους Τουρκοκύπριους.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δηλώνει στην εφημερίδα ότι «δεν υπάρχει πρόθεση από την ελληνοκυπριακή πλευρά να μεταμορφωθεί το βόρειο τμήμα του vησιού μέσω πληθυσμού ή ιδιοκτησίας περιουσιών».

Ανταπόκριση: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:00

Τελευταιες Ειδησεις

27 Νοεμβρίου
Εντοπίστηκαν δυο κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη Βρετανία
16:51
Απίθανη θεωρεί μια αναζωπύρωση της πανδημίας ο Επικεφαλής των ερευνών του εμβολίου της Οξφόρδης
16:35
Ν.Νουρής:Προσδοκία πριν το τέλος του χρόνου να προωθηθούν στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Βίντεο)
16:19
Η Κυβέρνηση ενισχύει ακόμα περισσότερο τα στεγαστικά σχέδια για αναζωογόνηση των ορεινών κοινοτήτων, λέει ο ΥΠΕΣ
15:48
Περισσότεροι από 95.000 άνθρωποι αγνοούνται στο Μεξικό
15:29
Επιδείνωση της διαδικτυακής σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών μετά την πανδημία είπε η Βουλευτής Α. Ατταλίδου
15:03
Σε συνεχείς συσκέψεις ο Υπουργός Υγείας για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊου «Όμικρον»
14:49
Μελέτη Σορβόνης - ΕΚΠΑ: Τα mRNA εμβόλια δεν προκαλούν θρόμβωση ακόμη και σε ογκολογικούς ασθενείς
14:32
Πάπας Φραγκίσκος: Έρχομαι προσκυνητής στα υπέροχα εδάφη σας, ευλογημένα από την ιστορία, τον πολιτισμό και το Ευαγγέλιο
14:12
Πολύ νωρίς για πανικό και ανησυχία για την επικινδυνότητα της παραλλαγής Όμικρον δηλώνει στο ΡΙΚ ο Ν. Διέτης
13:54
Σημαντικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, λέει η Αν. Κυβερνητική Εκπρόσωπος
13:37
Γερμανία-Παραλλαγή Όμικρον: Ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στη χώρα
13:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand