Γιούρογκρουπ: Έξω η πολιτική από διορισμούς στο δημόσιο

Το Γιούρογκρουπ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να δώσει ταχύτατα επιπλέον στοιχεία για την πρόταση μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα.

Καλείται επίσης η Αθήνα να δώσει ιδιαίτερη και αποφασιστική έμφαση στον τερματισμό της πολιτικής επιρροής στους διορισμούς στελεχών του ελληνικού δημοσίου και ιδιαιτέρως στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Το Γιούρογκρουπ, το οποίο συνήλθε στις Βρυξέλλες, ζήτησε επιπλέον στοιχεία και για τα δημόσια οικονομικά του 2016.
Ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε τα δύο αυτά σημεία στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης. Όπως είπε, "οι ελληνικές Αρχές πρέπει να δώσουν τα επιπλέον στοιχεία για το ασφαλιστικό, ώστε η Τρόικα να μπορέσει να μεταβεί στην Αθήνα για να ξεκινήσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος".
Για το σημείο της αποπολιτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και των διοικήσεων των τραπεζών, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ εξήγησε ότι αυτό ζήτησαν οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σημείωσε ότι "η αποπολιτικοποίηση και η μείωση της πολιτικής επιρροής στου διορισμούς, έχει ειδικά τώρα ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς η ΕΕ έχει βάλει ακόμα περισσότερα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες".
Σε ερώτηση για το θέμα, τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, επεσήμαναν ότι σε σχέση με το ζήτημα του περιορισμού των αδειών εκπομπής τηλεοπτικών σταθμών, θα γίνει εξέταση της κατάστασης από την Τρόικα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης και "ο οδηγός μας σε αυτήν την υπόθεση θα είναι το μνημόνιο".
Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και ο επίτροπος Μοσκοβισί εξήγησαν ότι έχουν τη δέσμευση της κυβέρνησης για την συμμετοχή του ΔΝΤ, κάτι που κατά τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο κ. Τσακαλώτος δέχθηκε αμετάκλητα κατά την κατ' ιδίαν συζήτησή τους.
Σε σχέση με το μέγεθος της επόμενης δόσης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι είχαν υπολογιστεί 5,5 δις ευρώ, αλλά αυτό το ποσό θα προσαρμοστεί στις συνθήκες.
Όσον αφορά τις ανάγκες αναχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ρέγκλιγκ επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται 4 δις μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

Ανταπόκριση: Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:00

Τελευταιες Ειδησεις

09 Δεκεμβρίου
Σχέδιο δράσης για στήριξη της συνδεσιμότητας στην ΕΕ ζητά η Κύπρος
15:06
Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος
14:37
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Παρασκευή
14:27
Κυπριακό, μεταναστευτικό και πανδημία ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν Αναστασιάδης και Σάντσεθ
14:15
Πιθανότητα «πολύ μεγαλύτερης» κορύφωσης κρουσμάτων και νοσηλειών Covid στο ΗΒ λόγω της Όμικρον
14:10
Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη
14:06
Θα προωθηθεί η ίδρυση Ινστιτούτου Καρκίνου στην Κύπρο
14:00
CDC Αφρικής: Ίσως χρειαστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός-Χωρίς εμβολιασμούς η Ερυθραία
13:49
Ημερίδα Κολύμβησης
13:40
Το πολυασφαλιστικό μπαίνει από την πίσω πόρτα στο ΓΕΣΥ καταγγέλει ο Γενικός Ελεγκτής
13:40
ΠΑΣΠ: «Θεωρούμε ότι ο ορισμός του αιώνιου ντέρμπι είναι παράνομος!»
13:25
DW: «Μοντέλο Κίνας» ακολουθεί ο Ερντογάν για την οικονομία-Πώς αυτό οδηγεί σε μαζική φτωχοποίηση
13:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand