Συνέντευξη Χάρη Γεωργιάδη στους FT

Η όποια συμφωνία επανένωσης της Κύπρου κινδυνεύει με αποτυχία αν το νέο ομοσπονδιακό κράτος δεν υιοθετήσει δεσμευτικούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξη στην εφημερίδα Financial Times ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Η επανενωμένη Κύπρος, αναφέρει, πρέπει να έχει μία ρήτρα ισοσκελισμένου προϋπολογισμού στο σύνταγμά της. Η ρήτρα αυτή θα επέβαλλε δημοσιονομική υπευθυνότητα όχι μόνο στην κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και στις συνιστώσες πολιτείες.
Κατά τον απεσταλμένο της  βρετανικής εφημερίδας στη Λευκωσία Τόνι Μπάρμπερ συνιστά «μέτρο της αισιοδοξίας που περιβάλλει τις νεότερες συνομιλίες ειρήνης το ότι οι Κύπριοι πολιτικοί δίνουν σοβαρή προσοχή σε τέτοιες τεχνικές λεπτομέρειες». Προσθέτει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχουν ήδη συμβουλές επί των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών λεπτομερειών της επανένωσης, καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει την κατάσταση των τραπεζών στο ψευδοκράτος «κάπως σαν κατάσταση άγριας Δύσης» αφού όπως εξηγεί, «κανένας δε γνωρίζει αρκετά για την ιδιοκτησία, την κεφαλαιοποίηση και την εποπτεία του τουρκοκυπριακού τραπεζικού συστήματος».
Ο κ. Γεωργιάδης λέει επίσης ότι κατ’ αρχήν θεωρεί την επανένωση αμοιβαία επωφελή κατάσταση για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους (“win-win situation”). Οι μεν θα ωφελούνταν όχι μόνο από τη δυνατότητα να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε ολόκληρο το νησί, αλλά και από την απόκτηση πρόσβασης στην τεράστια αγορά της Τουρκίας, ενώ οι δε θα ωφελούνταν από την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ και τα κονδύλια περιφερειακής βοήθειας από τις Βρυξέλλες. Ο Υπουργός εκτιμά ότι η κυπριακή ναυτιλία θα διπλασίαζε εν μία νυκτί την επιχειρηματική της δραστηριότητα σε περίπτωση λύσης, ενώ οι Τουρκοκύπριοι θα απολάμβαναν «την ελεύθερη και ανεμπόδιστη ικανότητα να συμμετέχουν σε εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες με τρόπο νόμιμο και ανοιχτό με τον έξω κόσμο».
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα  πιθανά κέρδη από το φυσικό αέριο, αν και ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι είναι νωρίς να μιλάμε για εξαγωγή αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας: «Κάθε πράγμα στη σειρά του. Για την ώρα δεν  μπορούμε να κάνουμε ούτε εξαγωγή ελαιόλαδου στην Τουρκία πόσο μάλλον πετρελαίου ή φυσικού αερίου».
Αναφέρεται, τέλος, ότι οι Ελληνοκύπριοι  ελκύονται από τα δυνητικά οικονομικά οφέλη της επανένωσης μετά την  ανάγκη διάσωσης της οικονομίας το 2013 από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αν και  τονίζεται πως η Κύπρος θα βγει από το τριετές πρόγραμμα διάσωσης στα τέλη Μαρτίου με την οικονομία  να επιστρέφει στην ανάπτυξη και τον προϋπολογισμό σχεδόν ισοσκελισμένο. Παρόλα αυτά, συμπληρώνει η εφημερίδα, οι τράπεζες επιβαρύνονται ακόμα από τα πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
«Δε θα ήταν δυνατό να δώσουμε μία  τελευταία ώθηση για την επανένωση αν ήμασταν βυθισμένοι στη χειρότερη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ» καταλήγει ο Χάρης Γεωργιάδης.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:01

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
06:03
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
05:59
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Για σχέδιο εξόντωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία
05:42
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
05:32
25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.