Συνέντευξη Χάρη Γεωργιάδη στους FT

Η όποια συμφωνία επανένωσης της Κύπρου κινδυνεύει με αποτυχία αν το νέο ομοσπονδιακό κράτος δεν υιοθετήσει δεσμευτικούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξη στην εφημερίδα Financial Times ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Η επανενωμένη Κύπρος, αναφέρει, πρέπει να έχει μία ρήτρα ισοσκελισμένου προϋπολογισμού στο σύνταγμά της. Η ρήτρα αυτή θα επέβαλλε δημοσιονομική υπευθυνότητα όχι μόνο στην κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και στις συνιστώσες πολιτείες.
Κατά τον απεσταλμένο της  βρετανικής εφημερίδας στη Λευκωσία Τόνι Μπάρμπερ συνιστά «μέτρο της αισιοδοξίας που περιβάλλει τις νεότερες συνομιλίες ειρήνης το ότι οι Κύπριοι πολιτικοί δίνουν σοβαρή προσοχή σε τέτοιες τεχνικές λεπτομέρειες». Προσθέτει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχουν ήδη συμβουλές επί των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών λεπτομερειών της επανένωσης, καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει την κατάσταση των τραπεζών στο ψευδοκράτος «κάπως σαν κατάσταση άγριας Δύσης» αφού όπως εξηγεί, «κανένας δε γνωρίζει αρκετά για την ιδιοκτησία, την κεφαλαιοποίηση και την εποπτεία του τουρκοκυπριακού τραπεζικού συστήματος».
Ο κ. Γεωργιάδης λέει επίσης ότι κατ’ αρχήν θεωρεί την επανένωση αμοιβαία επωφελή κατάσταση για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους (“win-win situation”). Οι μεν θα ωφελούνταν όχι μόνο από τη δυνατότητα να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε ολόκληρο το νησί, αλλά και από την απόκτηση πρόσβασης στην τεράστια αγορά της Τουρκίας, ενώ οι δε θα ωφελούνταν από την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ και τα κονδύλια περιφερειακής βοήθειας από τις Βρυξέλλες. Ο Υπουργός εκτιμά ότι η κυπριακή ναυτιλία θα διπλασίαζε εν μία νυκτί την επιχειρηματική της δραστηριότητα σε περίπτωση λύσης, ενώ οι Τουρκοκύπριοι θα απολάμβαναν «την ελεύθερη και ανεμπόδιστη ικανότητα να συμμετέχουν σε εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες με τρόπο νόμιμο και ανοιχτό με τον έξω κόσμο».
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα  πιθανά κέρδη από το φυσικό αέριο, αν και ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι είναι νωρίς να μιλάμε για εξαγωγή αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας: «Κάθε πράγμα στη σειρά του. Για την ώρα δεν  μπορούμε να κάνουμε ούτε εξαγωγή ελαιόλαδου στην Τουρκία πόσο μάλλον πετρελαίου ή φυσικού αερίου».
Αναφέρεται, τέλος, ότι οι Ελληνοκύπριοι  ελκύονται από τα δυνητικά οικονομικά οφέλη της επανένωσης μετά την  ανάγκη διάσωσης της οικονομίας το 2013 από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αν και  τονίζεται πως η Κύπρος θα βγει από το τριετές πρόγραμμα διάσωσης στα τέλη Μαρτίου με την οικονομία  να επιστρέφει στην ανάπτυξη και τον προϋπολογισμό σχεδόν ισοσκελισμένο. Παρόλα αυτά, συμπληρώνει η εφημερίδα, οι τράπεζες επιβαρύνονται ακόμα από τα πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
«Δε θα ήταν δυνατό να δώσουμε μία  τελευταία ώθηση για την επανένωση αν ήμασταν βυθισμένοι στη χειρότερη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ» καταλήγει ο Χάρης Γεωργιάδης.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:01

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Σχοινάς: Δίπλα στην Κύπρο για μεταναστευτικό η ΕΕ, η Τουρκία δεν θα κινηθεί εκτός πλαισίου κινήτρων και κυρώσεων
22:01
Τατάρ: Είναι αδύνατο να μπει μονομερώς η ΕΕ στην Κύπρο και να μας επιβάλει λύση
21:46
Τουρκία: Νέα πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ
20:57
ΠτΔ: Βασική αιτία των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο είναι η Τουρκία
20:50
Ψηφιακή εκπαίδευση και εμπλοκή νέων στην κοινωνία των πολιτών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο ΥΠΠΑΝ
20:33
Τρείς θάνατοι και 613 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:06
ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας
19:34
Ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024
19:33
Στα 22 τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο Ην. Βασίλειο
19:18
Πρόσβαση στον κατώτατο μισθό για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, λέει ο ΓΓ της ΠΕΟ
19:12
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Άγιο Αμβρόσιο – Πάχνα
18:56
Συνάντηση αύριο Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας
18:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand