Εγκρίθηκε η πρόταση της διυπουργικής για τον Ακάμα - Αντιδρούν περιβαλλοντικές οργανώσεις

Το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε σήμερα την πρόταση της διυπουργικής Επιτροπής που αφορά την περιοχή του Ακάμα, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι «με πρώτιστο στόχο την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας στην περιοχή του Ακάμα, αλλά και την αειφόρο ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής, το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της Υπουργικής Επιτροπής που αφορά την περιοχή του Ακάμα. 

Η πρόταση περιλαμβάνει τα εξής πέντε σημεία:
 
•    Την υιοθέτηση και υλοποίηση των μέτρων διατήρησης και προστασίας της φύσης και των μέτρων ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής όπως αυτά καταγράφονται στο δεύτερο προσχέδιο για το Διαχειριστικό Σχέδιο, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση. Αυτά τα μέτρα ισχύουν για ολόκληρη την περιοχή και για τις ιδιωτικές γαίες, αλλά και για τις κρατικές
•    Την άμεση προώθηση των διαδικασιών για κήρυξη του κρατικού δάσους και ολόκληρης της κρατικής περιουσίας, που εμπίπτουν μέσα στο δίκτυο ‘NATURA 2000’, σε Εθνικό Δασικό Πάρκο.
•    Την πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου με τη συντομότερη, στα πλαίσια του Νόμου, διαδικασία για να σχεδιάσει και εισηγηθεί τρόπους αξιοποίησης του Εθνικού Δασικού Πάρκου, αλλά και να εξετάσει και εισηγηθεί τρόπους ενιαίας διαχείρισης ολόκληρης της περιοχής, η οποία εμπίπτει μέσα στο Δίκτυο ‘NATURA 2000’.
•    'Όπως το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών επανεξετάσει το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και ετοιμάσει τοπικό σχέδιο, το οποίο πρέπει να ολοκληρώσει σε 18 μήνες και αυτό αφορά ολόκληρη την περιοχή του Ακάμα και
•    Την επανεξέταση των προηγούμενων σχετικών αποφάσεων Υπουργικών Συμβουλίων σε σχέση με τα νέα δεδομένα όπως έχουν σήμερα διαμορφωθεί.
 
Πιστεύουμε ότι με αυτή την απόφαση, είπε ο κύριος Κουγιάλης, ανοίγει ο δρόμος για αποτελεσματική προστασία της περιοχής. Για πρώτη φορά θα ξεκινήσουν να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα τα οποία θα ρυθμίζουν τις επιβλαβείς για το περιβάλλον δραστηριότητες - και αναφέρομαι σε ανεξέλεγκτη είσοδο, σε σαφάρι, μιλώ για υπερβόσκηση και γενικά για τις όποιες δραστηριότητες δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον και καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα.
 
Και είμαστε βέβαιοι, πρόσθεσε, ότι με την πιστή εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας που διέπει το Δίκτυο ‘NATURA 2000’ και με τα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα, μέσα σε ιδιωτικές και κρατικές περιουσίες, μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον αποτελεσματικά.
Με την απόφασή αυτή υποστήριξε δεν συρρικνώνονται καθόλου τα όρια του Δικτύου ‘NATURA 2000’, δεν δίνεται κανένα αναπτυξιακό δικαίωμα σε μεγάλους ή μικρούς ιδιοκτήτες και διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των ιδιοκτητών, μικρών και μεγάλων».
 
Ερωτηθείς είπε ότι «το όραμα μας είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Δασικού Πάρκου το οποίο θα προωθεί την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και μια   αειφόρο διαχείριση ολόκληρης της περιοχής, με στόχο την αναζωογόνηση των κοινοτήτων. Η περιοχή του Ακάμα ήταν μια περιοχή που στο παρελθόν είχε 22-23 χιλιάδες κατοίκους, ενώ σήμερα ζουν στην περιοχή μόνο τρεις χιλιάδες άτομα. Η περιοχή έχει υποπέσει σε μαρασμό και πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή την ορθολογική διαχείριση της περιοχής και την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να αναζωογονηθεί ολόκληρη η περιοχή».
 
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι ο ίδιος έχει μιλήσει και με τις κοινοτικές Αρχές και με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
 
«Εκείνο που θέλω να τονίσω ιδιαίτερα», πρόσθεσε, «είναι ότι υπάρχει μια πολύ αυστηρή και αποτελεσματική Οδηγία που διέπει τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ‘NATURA 2000’.   Αυτό είναι γενικώς παραδεκτό, το έχουν παραδεχτεί και όλοι οι βουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος και όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, και έχω πει στις περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι αυτή τη στιγμή στην ΕΕ συζητείται το άνοιγμα αυτής της Οδηγίας, ώστε να γίνει πιο χαλαρή. Kαι εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή πιστεύουμε ότι αυτή η Οδηγία είναι αυστηρή και αποτελεσματική και προστατεύει το περιβάλλον, έχουμε ταχθεί με εκείνους που δεν θέλουν το άνοιγμα, το ονομαζόμενο repeat, αυτής της Οδηγίας. 

Αυτή η Οδηγία παρέχει το κανονιστικό πλαίσιο, ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για να προστατεύσουμε ολόκληρη την περιοχή.

Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Τις τελευταίες μέρες έχουν μιλήσει για αποφάσεις που ευνοούν κάποιους. Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι είναι η πρώτη απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου η οποία δεν αναφέρεται ονομαστικά σε μεγαλο-ιδιοκτήτη. Όλες οι προηγούμενες αποφάσεις Υπουργικών Συμβουλίων αναφερόντουσαν σε μεγαλο-ιδιοκτήτες και μάλιστα έλεγαν και με ποιο τρόπο αυτοί πρέπει να αποζημιωθούν. Δεν υπάρχει σήμερα η δυνατότητα οικονομικής αποζημίωσης και ούτε η δυνατότητα ανταλλαγής περιουσιών. Αυτό υποδεικνύει και με επιστολή του ο Γενικός Ελεγκτής ότι, τυχόν ανταλλαγή περιουσιών ή καταβολή αποζημιώσεων επιλεκτικά σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες θα δημιουργήσει πρόβλημα ίσης μεταχείρισης των πολιτών.
 
Το 28% της γης της ελεύθερης Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εντεταγμένη στο Δίκτυο ‘Φύση 2000’ και περίπου το 14% ανήκει σε ιδιώτες. Άρα, δεν μπορεί το κράτος επιλεκτικά να αποζημιώσει κάποιους και κάποιους άλλους να μην αποζημιώσει. Για αυτό θεωρώ ότι με αυτή μας την απόφαση διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των πολιτών».
 
Σε ερώτηση για την αξία των περιουσιών στην περιοχή αυτή, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι «δεν μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ποια είναι η αξία. Έχουν ακουστεί διάφορα νούμερα. Υπολογίζεται ότι είναι μισό δις ευρώ η αξία των ιδιωτικών περιουσιών στην περιοχή εκείνη».

Αντιδρούν οι Φίλοι του Ακάμα

H οργάνωση Φίλοι του Ακάμα, σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δηλώνει την έντονη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε πρόθεση για οικοδόμηση μέσα στην περιοχή NATURA 2000 Ακάμα και την ενδεχόμενη δημιουργία δημόσιου οδικού δικτύου, κάτι που το Διαχειριστικό Σχέδιο ρητά απαγορεύει.

Σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος παρακάμπτει ή όπως –τώρα αναφέρει – θα παρακάμψει όσον αφορά τα πιο πάνω σημεία). Το όποιο οδικό δίκτυο θα πρέπει να παραμείνει για σκοπούς διαχείρισης της περιοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της οργάνωσης

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:07

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Covid-19: Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac ξεκινά την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών
21:40
Λευκός Οίκος: Ο στόχος του Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως την 4η Ιουλίου δεν θα επιτευχθεί
21:39
Ο ΠΟΥ «ανησυχεί» για τη χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένους αγώνες του Euro 2020
21:36
Βέρα Γιούροβα: Η συνολική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει βελτιωθεί
21:33
Ισραήλ-Covid-19: Για ένα «νέο κύμα» ανησυχούν οι αρχές μετά τα 125 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Δευτέρα
21:31
Φάουτσι: Η παραλλαγή Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή στην μάχη των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας εντός των συνόρων
21:30
Νίκος Αναστασιάδης : ΠτΔ: Όσο είμαι στην εξουσία δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας
21:25
Νίκος Αναστασιάδης: Στόχος του ανασχηματισμού να υπηρετήσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης και το Σχέδιο Ανάκαμψης
21:18
Τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων
20:38
Η Biontech ετοιμάζει γρήγορη αντίδραση σε τυχόν νέες παραλλαγές του κορονοϊού
19:41
WSJ: Το Πεκίνο θα διατηρήσει σε ισχύ για έναν ακόμη χρόνο τους συνοριακούς περιορισμούς λόγω Covid-19
19:40
Μέρκελ: Άλλαξε εμβόλιο για τη δεύτερη δόση – Από AstraZeneca σε Moderna
19:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand