Εκστρατεία ενημέρωσης για διαχείριση υδάτινων πόρων

Aναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του υδάτινου προβλήματος στην Κύπρο και την ανάγκη για επίλυσή του το συντομότερο, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος έχει εξαγγείλει εκστρατεία ενημέρωσης και διαλόγου, με θέμα: «Η Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων στην εποχή της Κλιματικής Αλλαγής - Προτάσεις που στηρίζουν το Περιβάλλον και την Οικονομία».

Η εκστρατεία, η οποία περιλαμβάνει μία εσπερίδα σε κάθε επαρχία, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, με τη στήριξη του Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος και του Δήμου Λευκωσίας. Χορηγός επικοινωνίας είναι το Συγκρότημα Δίας και το Σίγμα.
Η εκδήλωση που αφορά την επαρχία Λεμεσού θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, στις 6.00 μ.μ., στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό η επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου και ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τις πιο κάτω παρουσιάσεις:

* «Η πολιτική για το νερό στην εποχή της κλιματικής αλλαγής», Ομιλητής: Δρ. Γιάννης Α. Μυλόπουλος - Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και επισκέπτης καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
* «Η επίδραση των κλιματικών αλλαγών στα υδάτινα αποθέματα της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου», Ομιλητής: Δρ. Αντώνης Ζορπάς - Χημικός Μηχανικός, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος και λέκτορας καθηγητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
* «Διαχείριση υδατικών πόρων στην Κύπρο. Υφιστάμενη κατάσταση και προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές», Ομιλητής: Κώστας Αριστείδου - Υδρολόγος, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

prosklisi-compressed

Σε επίσημη ανακοίνωση, με αφορμή την εκστρατεία, σημειώνεται ότι το υδατικό πρόβλημα της Κύπρου είναι σύνθετο και οφείλεται στα χαμηλά ύψη βροχής στην περιοχή, που προκαλούν μειωμένη φυσική προσφορά νερού στις λεκάνες απορροής. Οφείλεται επίσης στις κλιματικές αλλαγές που επιδεινώνουν αισθητά το πρόβλημα, αφού στην περιοχή της Μεσογείου εμφανίζονται με τη μορφή της συχνότερης εναλλαγής ακραίων φαινομένων, και συγκεκριμένα περιόδων ξηρασίας αφενός και έντονων βροχοπτώσεων αφετέρου.
Από την άλλη, το πρόβλημα του νερού στην Κύπρο οφείλεται και στην ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση σε νερό, η οποία έχει τις αιτίες της στο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και χαρακτηρίζεται κυρίως από υδροβόρες καλλιέργειες στη γεωργία και από αυξημένη ζήτηση νερού στην τουριστική ανάπτυξη.
Το πρόβλημα της Κύπρου στην εποχή της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλώς πρόβλημα νερού, αλλά πρόβλημα μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης. Με την έννοια αυτή, το πρόβλημα της Κύπρου απαιτεί ολιστική διαχείριση και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

programma-compressed

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Φεβρουαρίου
Στις φυλακές της Τρίπολης μεταφέρθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης
17:34
Πέντε λεπτά πριν τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία προειδοποίησαν τους Ρώσους οι Αμερικανοί, λέει ο Λαβρόφ
16:27
Σταθερή κάτω από τη μονάδα η τιμή του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
16:25
Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας στην επικοινωνία Ν. Δένδια- Σ. Λαβρόφ
16:21
Η πανδημία αύξησε τη ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες στην ΕΕ
15:30
Προδρόμου: Έκκληση προς μαθητές να απέχουν από εκδηλώσεις και έθιμα την "Τσικνοπέμπτη",
15:09
Απάντηση Σ.Μισέλ στο ΡΙΚ για Τουρκία και πενταμερή για το κυπριακό, μετά το πέρας της συνόδου για την άμυνα (ΒΙΝΤΕΟ)
14:59
Σωστή επαναλειτουργία και οικονομική ενίσχυση ζητούν οι ιδιοκτήτες Κέντρων Αναψυχής
14:43
Προκήρυξη σχεδίων για γεωργικό πετρέλαιο και πετρέλαιο κίνησης
14:42
Oλοκληρώθηκε και η 2η τηλεδιάσκεψη των 27, υιοθετήθηκε δήλωση για την ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ
14:17
Πτωτικά κινείται το μεσημέρι της Παρασκευής το ΧΑΚ
14:00
Στις 7-9 Μαρτίου στην Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ
13:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand