Εκστρατεία ενημέρωσης για διαχείριση υδάτινων πόρων

Aναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του υδάτινου προβλήματος στην Κύπρο και την ανάγκη για επίλυσή του το συντομότερο, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος έχει εξαγγείλει εκστρατεία ενημέρωσης και διαλόγου, με θέμα: «Η Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων στην εποχή της Κλιματικής Αλλαγής - Προτάσεις που στηρίζουν το Περιβάλλον και την Οικονομία».

Η εκστρατεία, η οποία περιλαμβάνει μία εσπερίδα σε κάθε επαρχία, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, με τη στήριξη του Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος και του Δήμου Λευκωσίας. Χορηγός επικοινωνίας είναι το Συγκρότημα Δίας και το Σίγμα.
Η εκδήλωση που αφορά την επαρχία Λεμεσού θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, στις 6.00 μ.μ., στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό η επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου και ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τις πιο κάτω παρουσιάσεις:

* «Η πολιτική για το νερό στην εποχή της κλιματικής αλλαγής», Ομιλητής: Δρ. Γιάννης Α. Μυλόπουλος - Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και επισκέπτης καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
* «Η επίδραση των κλιματικών αλλαγών στα υδάτινα αποθέματα της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου», Ομιλητής: Δρ. Αντώνης Ζορπάς - Χημικός Μηχανικός, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος και λέκτορας καθηγητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
* «Διαχείριση υδατικών πόρων στην Κύπρο. Υφιστάμενη κατάσταση και προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές», Ομιλητής: Κώστας Αριστείδου - Υδρολόγος, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

prosklisi-compressed

Σε επίσημη ανακοίνωση, με αφορμή την εκστρατεία, σημειώνεται ότι το υδατικό πρόβλημα της Κύπρου είναι σύνθετο και οφείλεται στα χαμηλά ύψη βροχής στην περιοχή, που προκαλούν μειωμένη φυσική προσφορά νερού στις λεκάνες απορροής. Οφείλεται επίσης στις κλιματικές αλλαγές που επιδεινώνουν αισθητά το πρόβλημα, αφού στην περιοχή της Μεσογείου εμφανίζονται με τη μορφή της συχνότερης εναλλαγής ακραίων φαινομένων, και συγκεκριμένα περιόδων ξηρασίας αφενός και έντονων βροχοπτώσεων αφετέρου.
Από την άλλη, το πρόβλημα του νερού στην Κύπρο οφείλεται και στην ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση σε νερό, η οποία έχει τις αιτίες της στο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και χαρακτηρίζεται κυρίως από υδροβόρες καλλιέργειες στη γεωργία και από αυξημένη ζήτηση νερού στην τουριστική ανάπτυξη.
Το πρόβλημα της Κύπρου στην εποχή της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλώς πρόβλημα νερού, αλλά πρόβλημα μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης. Με την έννοια αυτή, το πρόβλημα της Κύπρου απαιτεί ολιστική διαχείριση και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

programma-compressed

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:07

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Στις Βρυξέλλες 22 νέοι Κύπριοι διπλωμάτες
09:23
Στάσιμες οι εργασίες για την προβλήτα στο Βασιλικό
09:07
Υπουργός Παιδείας: Σκοπός η αυτοπροστασία των παιδιών
08:59
Πολίτης εντόπισε πτώμα σε αποσύνθεση στην Σωτήρα
06:42
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
06:20
Σε ανταγωνιστικότερη βιομηχανία από φθηνότερη ενέργεια προσβλέπει ο Υπ. Ενέργειας
06:06
Βρετανία: Εγκρίθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα
06:05
Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε άσκηση πυρηνικής αντεπίθεσης
05:58
23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
05:51
Πόλεμος στο Ισραήλ: Προ των πυλών η επιχείρηση στη Ράφα
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
05:31
Ο Καναδάς αντιμέτωπος ήδη με τις πρώτες πυρκαγιές της χρονιάς
05:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.