Αντιπαράθεση Υπ. Εσωτερικών και Γενικού Ελεγκτή για τη διαχείρηση απορριμάτων

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου και Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Αφορμή αποτέλεσαν οι διαφωνίες του υπουργού Εσωτερικών για τη δρομολογούμενη επέκταση της συμβασης με τον Ανάδοχο της Μονάδας  Διαχείρησης των Απορριμάτων των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Ο Σωκράτης Χάσικος είπε ότι η συμφωνία συνάδει με το νόμο και εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, σημειώνοντας ότι θα καταβάλλονται τέλη 39 σεντ τον τόνο αντί 75 σεντ που προέβλεπε η προηγούμενη σύμβαση.
Ναι στον έλεγχο όχι στην ανθρωποφαγία είπε ο κυριος Χάσικος υποδεικνύοντας ότι ο Γενικός Ελεγκτής πρέπει να περιοριστεί στα καθήκοντά του.
Με τις λογικές του Γενικού Ελεγκτή κινδυνεύει να παραλύσει το κράτος είπε ο Υπουργός Εσωτερικών και υποστήριξε ότι έχει καλλιεργηθεί στους δημοσίους υπαλλήλους νοοτροπία τρόμου.

Ο Γενικός Ελέγκτης απαντώντας στον Σωκράτη Χάσικο, ξεκαθάρισε ότι ουδείς αμφισβήτησε πως η εκτελεστική εξουσία ασκείται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Υποδεικνύει ωστόσο ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν υπάγεται σε οποιοδήποτε υπουργείο και έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις της για οποιοδήποτε θέμα αφορά δημόσια δαπάνη, κυρίως στις περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος η Κυπριακή Δημοκρατία να υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημιώσεις από παράνομους ή λανθασμένους χειρισμούς υπουργών. Επέκρινε τον Υπουργό Εσωτερικών ότι αγνόησε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και προχώρησε στη σύναψη κατ'αρχήν συμφωνίας με τον ιδίωτη εργολάβο, υιοθετώντας τη θέση των νομικών συμβούλων του ιδιώτη ότι η χρονική επέκταση είναι νόμιμη. Ο Γενικός Ελεγκτής τόνισε ότι η ενημέρωση της Βουλής ήταν εν πολλοίς υποχρέωση του, χαρακτηρίζοντας αόριστα και ατεκμηρίωτα τα περί ανθρωποφαγίας ή τρομοκρατίας. Τόνισε ακόμα ότι η επίκληση του δημόσιου συμφέροντος δεν δικαιολογεί την απόκλιση από τη νομιμότητα. Ποσό μάλλον, υποδεικνύει, όταν αυτό το υποτιθέμενο δημόσιο συμφέρον είναι τόσο αβέβαιο, ειδικά συγκρινόμενο με το όφελος του ιδιώτη εργολάβου.

Πηγή: ΡΙΚ Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:39

Τελευταιες Ειδησεις

06 Δεκεμβρίου
Πρόσω ολοταχώς για ένα ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μετασχηματισμό
10:23
Κλ. Νικολαϊδης: Δεν ήταν εξαιρετικά ακραία τα καιρικά φαινόμενα χθες για να δικαιολούνται πλημμύρες (video)
10:10
Εντοπίστηκαν τα τρία πυροβόλα όπλα που είχαν κλαπεί από κατοικία στην Πάφο
09:54
Μαρία Κολιού: Είναι δύσκολο να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Κύπρο (video)
09:37
Νίκη της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό
09:13
Εθνικός-Απόλλωνας στην αυλαία της 12ης αγωνιστικής
09:08
Νίκες για ΑΟ Αραδίππου και Πανελλήνιο
09:05
Άνοιξε η Πύλη για απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων
09:05
Νίγηρας: 12 στρατιωτικοί και «δεκάδες τρομοκράτες» νεκροί
08:54
Πολίτης ανέσυρε μαχαίρι και τραυμάτισε αστυνομικό στο χέρι
08:49
Ενώπιον δικαστηρίου για το φόνο των δυο γυναικών ο 32χρονος
06:44
Αυστρία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της Covid-19 για όλους άνω των 14 ετών από την 1η Φεβρουαρίου
06:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand