Αυξάνεται επικίνδυνα η σκόνη στην ατμόσφαιρα

Επιδεινώνεται ώρα με την ώρα η κατάσταση με την σκόνη στην ατμόσφαιρα αν και οι προβλέψεις λένε ότι μέχρι αργά το απόγευμα θα αρχίσει να αραιώνει.

Ο Διευθυντής Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Αναστάσιος Γιαννάκη χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι από το πρωί καταγράφεται αύξηση των επιπέδων της σκόνης σε όλες τις περιοχές της Κύπρου.
Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση στη Λάρνακα έχει φθάσει τις 4085 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, στο ζύγι 3709 μικρογραμμάρια, στη Λεμεσό 3390, στη Λευκωσία 2632, στην Πάφο 348. Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου δεν υπάρχει μονάδα μέτρησης.
Εκτιμάται ότι πυκνή σκόνη θα καλύπτει την Κύπρο μέχρι αργά το απόγευμα.
Ο λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας Σταύρος Βασιλειάδης τόνισε στο ΡΙΚ ότι θα είναι δύσκολη και η σημερινή ημέρα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι σταδιακά η πυκνή σκόνη θα αρχίσει να αραιώνει.
Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, σε 24ωρη βάση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται, είπε,  στις Νοτιοανατολικές περιοχές από όπου και έρχεται η σκόνη.
Όσον αφορά τα επίπεδα υγρασίας ο κ. Βασιλειάδης είπε πως είναι ψηλά άλλα όχι σε ανησυχητικά επίπεδα καθώς κυμαίνονται από 40 -46 %.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την παρουσία της σκόνης είπε είναι ότι εμποδίζει η θερμοκρασία να μειωθεί, ειδικά το βράδυ.

Μείνετε σε κλειστούς χώρους

Σε δηλώσεις του επίσης στο ΡΙΚ ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Γιάλλουρος είπε πως η σκόνη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Ωστόσο έκανε προτροπή σε όλους να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους οι οποίοι έχουν κλιματιστικά με φίλτρα ή συσκευές καθαρισμού της ατμόσφαιρας.
Πολύ επικίνδυνη είπε είναι η άσκηση σε εξωτερικό χώρο.

Στο μεταξύ σε  επιφυλακή παραμένουν οι Πρώτες Βοήθειες των νοσοκομείων για αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών που σχετίζονται με τα υπερ-αυξημένα επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα. Ο Διευθυντής του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Φοίβος Κωστόπουλος δήλωσε ότι χθες βράδυ παρουσιάστηκαν στις Πρώτες Βοήθειες, δέκα περιστατικά. Επρόκειτο είπε για ηλικιωμένους και άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα που παρουσίασαν ελαφρά δύσπνοια. Αφού έτυχαν των πρώτων βοηθειών απολύθηκαν. Ο κύριος Κωστόπουλος προέτρεψε και αυτός τους πολίτες να μην μετακινούνται άσκοπα.

Ούτε εργασία σε εξωτερικούς χώρους

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας λόγω του φαινομένου καλεί το κοινό και ειδικά οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να περιορίσουν τις κινήσεις τους και να αποφύγουν την εργασία στους εξωτερικούς χώρους.

Επιμέλεια : Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:40

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.