Χάσικος: Αποτέλεσμα της καλής δουλειάς η διαχείριση των 115 προσφύγων

Αποτέλεσμα της καλής δουλειάς και προετοιμασίας από πλευράς Κυβέρνησης για άφιξη μεταναστών, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, τη διαχείριση των 115 προσφύγων που διασώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής από τις κυπριακές Αρχές, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν, 40 περίπου ναυτικά μίλια νότια της Κύπρου, εξέπεμψε σήμα  κινδύνου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών μετέβη το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής για τους πρόσφυγες.

Εξερχόμενος του Προεδρικού, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι “η Κύπρος είναι τυχερή με την έννοια ότι η πίεση η μεγάλη είναι σε άλλες χώρες”, σημειώνοντας την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πρώτα απ΄ όλα το τελευταίο εξάμηνο δέχθηκε 200.000 πρόσφυγες, όπως και άλλες χώρες, είπε χαρακτηριστικά.

Αρα, συνέχισε, μιλούμε για 115 ανθρώπους, να μην μεγαλοποιούμε τα πράγματα. “Δεν παύει όμως να υπάρχει μια προεργασία, να πρέπει να γίνει μια σωστή δουλειά για να διαχειριστείς φαινόμενα αυτού του είδους. Θα μπορούσε να ήταν δραματικά, δηλαδή να είχαμε πνιγμούς. Αποτέλεσμα όμως της καλής δουλειάς και της προετοιμασίας και των πολλών, αν θέλετε, συσκέψεων για προετοιμασία και ετοιμότητα που κάναμε ως Κυβέρνηση ήταν που ζήσαμε”, πρόσθεσε.

Εύχομαι, είπε ο Υπουργός, αν και εφόσον παρουσιάζονται, που μακάρι να μην παρουσιαστούν ξανά τέτοια φαινόμενα, να συνεχίσουμε με την ίδια ετοιμότητα, την ίδια επιμέλεια τόσο για τη διαχείριση των ανθρώπων άλλο τόσο για τα μετέπειτα, γιατί δεν τελειώνει το θέμα.

“Τους σώσαμε. Τοποθετήθηκαν σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Θα πρέπει για όσο χρόνο παραμένουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί να υπάρχει μέριμνα και φροντίδα. Θέματα υγείας, υπάρχουν μωρά, διατροφή, διευκόλυνση σε σχέση με πρεσβείες που θα πρέπει να επισκεφθούν, όλα αυτά τα τυπικά που προβλέπει ο νόμος. Κάποιοι θα φύγουν, θα πάρουν άσυλο, ναι ή όχι. Κάποιοι θα παραμείνουν, θα πρέπει να υπάρξει η διαχείριση γι αυτούς που θα παραμείνουν και δεν μπορούν να φύγουν – θα πρέπει να πάρουν άδειες για κάποιους μήνες ώστε να διαβούν και να κυκλοφορούν νόμιμα μέσα στη Δημοκρατία”, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει συγχαρητήρια από άλλες χώρες είπε : “Τα καλύτερα συγχαρητήρια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι - πρώτα ο Θεός- γλύτωσαν, έχουν μωρά έχουν βρέφη κ.λπ. Να τους κάνουμε τη ζωή όσο γίνεται πιο ανώδυνη μέσα από αυτή την περιπέτεια που τους βρήκε. Οι ίδιοι επέλεξαν αυτή την πορεία είτε δια θαλάσσης είτε άλλως πως να φύγουν να πάνε στην Ευρώπη λόγω των δικών τους προβλημάτων”.

Ο καθένας μας, διευκρίνισε, “πρέπει να κάνει τη δουλειά του, να την κάνει σωστά, λίγα λόγια όχι υπερβολές, βερμπαλισμούς, “χουμίσια” και συγχαρητήρια – δεν είναι αυτό το θέμα μας, το θέμα μας είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας”.

Σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως “στην Κύπρο δεν ζήτησε κανένας να παραμείνει ούτε ήταν και ποτέ το αίτημα ή ο σκοπός. Κάποιοι υπέβαλαν αίτημα για άσυλο. Εγώ αναμένω ότι θα προστεθούν κι άλλοι σε αυτούς τώρα που θα συνειδητοποιήσουν την κατάσταση. Κάποιοι άλλοι ενδέχεται να φύγουν είτε μέσω κατεχομένων είτε άλλως πως. Ολα θα τα δούμε στην πορεία”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:40

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.