Η επανένωση απαιτεί σκληρές επιλογές και πνεύμα συμβιβασμού

Η Γερμανία είναι έτοιμη να προσφέρει στήριξη στην Κύπρο και να μοιραστεί τις δικές τις εμπειρίες επανένωσης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία, Νικολάι φον Σιόπφ, τονίζοντας ότι η γερμανική εμπειρία κατέδειξε ότι ο δρόμος προς τη λύση απαιτεί σκληρές επιλογές και πνεύμα συμβιβασμού.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων με την ευκαιρία της 25ης επετείου της Ημέρας της Γερμανικής Ενοποίησης, που γιορτάζεται στις 3 Οκτωβρίου, ο κ. Σιόπφ εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και δήλωσε ότι η λύση που θα εξευρεθεί θα πρέπει να είναι βιώσιμη, διαρκής και στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που ακόμη υποφέρει από τις επιπτώσεις της διαίρεσης, εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και είπε ότι το κλίμα που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις “μας δίνει τη μεγάλη ελπίδα ότι αυτή η διαχωριστική γραμμή στην Ευρώπη θα μπορούσε να ξεπεραστεί”.

Αναφερόμενος στη γερμανική εμπειρία ενοποίησης, είπε ότι ο δρόμος προς τη λύση απαιτεί σκληρές επιλογές και ένα πνεύμα συμβιβασμού.

Η μακρόχρονη διαδικασία, συνέχισε, της οικοδόμησης ενός έθνους, θα έχει ανάγκη από την στήριξη όλων.

Η επανένωση της Κύπρου, είπε ο Πρέσβης, θα επιτευχθεί “μόνον όταν οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής θέσουν το θέμα της ενοποίησης τόσο ψηλά ώστε να ξεκινήσουν ένα ταξίδι σε ένα πολλά υποσχόμενο αλλά την ίδια ώρα και άγνωστο μέλλον”.

Ευχήθηκε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων “όλη την απαραίτητη σοφία, αντοχή και θάρρος που χρειάζονται προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη και διαρκής λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της ΕΕ”.

Η Γερμανία, είπε ο Πρέσβης, “είναι έτοιμη να στηρίξει την Κύπρο σε αυτή τη διαδικασία και να μοιραστούμε τη δική μας εμπειρία για να ξεπεραστεί η διαίρεση".

Αναφέρθηκε επίσης σε μια δήλωση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος είπε ότι “η ευθύνη της Γερμανίας σήμερα - 25 χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας και της Ευρώπης - δεν περιορίζεται στην ανάληψη της ευθύνης για την ίδια τη χώρα, αλλά και για το κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα, για την ειρήνη και τη συνοχή στην Ευρώπη".

 

Πηγή : ΚΥΠΕ

Σε σχέση με την επέτειο της γερμανικής ενοποίησης, στις 3 Οκτωβρίου, ο κ. Σιόπφ είπε ότι 'εδώ στην Κύπρο γιορτάζουμε την επέτειο ανάμεσα σε φίλους' που έχουν εμπειρία από το θέμα.

Υπενθύμισε ότι η διαδικασία ξεκίνησε χάρη στον πρώην Γερμανό Καγκελάριο Βίλι Μπράντ και ότι η γερμανική ενοποίηση ήταν το αποτέλεσμα ειρηνικών επαναστάσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:16

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.