Τρεισήμισι χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι λαμβάνουν ΕΕΕ

Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι από την προηγούμενη βδομάδα τρεισήμισι χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι, σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

«Πρέπει να πω ότι 3,5 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι από την περασμένη εβδομάδα είναι ήδη δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» είπε η κ. Αιμιλιανίδου, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ευημερίας Ηλικιωμένων (ΠΟΣΕΗ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, όπως καθιερώθηκε η 1η Οκτωβρίου, και την Παγκύπρια Εβδομάδα Ηλικιωμένων που διοργανώνεται μεταξύ 1-7 Οκτωβρίου με σύνθημα «στα γηρατειά με απλοχεριά σκορπίστε την αγάπη».

Η  Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε πως με βάση το νέο διάταγμα που έχει εκδοθεί οι χαμηλοσυνταξιούχοι μπορούν να έχουν 20% έκπτωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τρίτη ηλικία μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά με τις εμπειρίες και τις γνώσεις της, τόσο σε όλα τα δρώμενα της κοινωνίας αλλά και στην οικογένεια, είπε η Υπουργός.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο και η Κυβέρνηση βρίσκονται δίπλα στους ηλικιωμένους, προσφέροντας πολλά προγράμματα φροντίδας.

«Είναι πολύ σημαντική η κοινωνική ένταξη των ηλικιωμένων», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως σταθερός στόχος του Υπουργείου είναι η φροντίδα των ηλικιωμένων και η στήριξή τους μέσα από τα αναγκαία προγράμματα.

Από πλευράς του ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, πρόεδρος της ΠΟΣΕΗ, είπε ότι είναι κοινή διαπίστωση πως η αναμενόμενη γήρανση του πληθυσμού στις πόλεις θα πρέπει να ωθήσει το αστικό περιβάλλον σε έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας, της διακίνησης, της επικοινωνίας και της ασφάλειας στο πλαίσιο της διασφάλισης της κοινωνικής ένταξης και της ενσωμάτωσης των ηλικιωμένων.

Από την άλλη όμως, πρόσθεσε, δεν θα πρέπει να παρατηρείται η παραμέληση και η αποξένωση ηλικιωμένων που βρίσκονται σε αγροτικές και ορεινές περιοχές από τη συμμετοχή τους στην αειφόρο ανάπτυξη και ευημερία.

«Η συνεργασία των θεσμικών φορέων με σκοπό τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των ηλικιωμένων μας, είτε με εξομάλυνση των θεμάτων τους, είτε όπου είναι δυνατόν με την επίλυση των προβλημάτων τους, μας προάγει ως κοινωνία η οποία έχει βασικές ανθρώπινες ευαισθησίες» υπέδειξε ο Μητροπολίτης.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη είπε πως οι ηλικιωμένοι αυξάνονται στην Κύπρο και στην Ευρώπη γενικότερα.

Ο κ. Γιαννάκη ανέφερε ως σημαντικό στοιχείο την κοινωνική ένταξη και ενεργοποίηση των ηλικιωμένων, στα πλαίσια της ενεργούς γήρανσης, μέσα από την οποία επιτυγχάνεται, σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν 40% βελτίωση στην πνευματική, βιολογική και ψυχολογική κατάσταση των ατόμων της τρίτης ηλικίας που είναι ενταγμένα στον εθελοντισμό.

Πέραν της στήριξης του κράτους, είπε, οι φορείς και οι οργανώσεις πρέπει να προωθήσουν την ενεργό γήρανση, με απώτερο στόχο της βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:17

Τελευταιες Ειδησεις

15 Οκτωβρίου
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά της ύδατα
21:52
Εκτοξεύτηκε η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή για τον διαστημικό σταθμό Tiangong
21:51
ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναρρώνει στο νοσοκομείο από μια λοίμωξη
21:49
Υπό την αντιτρομοκρατική οι έρευνες για τ η δολοφονία του Βρετανού βουλευτή σερ Ντέιβιντ Έιμες
21:07
Σύστημα πληρωμών στο μετρό της Μόσχας με βάση αναγνώριση προσώπου
20:36
Την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης σε ΕΕ και Κύπρο, συζήτησε η Γιόχανσον στην Τουρκία
20:32
142 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Παρασκευή, κανένας θάνατος
19:57
Κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ-Ελλάδας για τον στρατηγικό διάλογο, αναφορά και σε Κύπρο
19:29
Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε στην ΕΕ το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος 2022
18:57
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Τάλα
18:31
Κέρδη παρουσίασε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία πτώση
18:28
Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τάλα, ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand