Σύνοδος Κορυφής: Ένα δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύτηκαν να παραχωρήσουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών ως βοήθεια προς τους πρόσφυγες από την Συρία που παραμένουν στη Μέση Ανατολή.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που ολοκληρώθηκε τα χαράματα ύστερα από επτά ώρες συζητήσεων.
Η σύνοδος διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, παρά τις αρχικές προβλέψεις για εντάσεις και διαφωνίες.
Οι κύριοι Τουσκ και Γιούνκερ ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση συνάντησης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στις 5 Οκτωβρίου, ως μέρος των προσπαθειών συνεργασίας με την Άγκυρα για μείωση του αριθμού των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εντείνουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ειδικό προσωπικό,  χρηματοδοτούμενο από την Ένωση.
Οπως δήλωσε ο Ντόναλτ Τουσκ, τα κέντρα καταγραφής προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία πρέπει να τεθούν σε λειτουργία το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι στα κέντρα αυτά θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και των οικονομικών μεταναστών που θα πρέπει να απελαύνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Είπε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να δίνει το δικαίωμα στους Σύριους πρόσφυγες που ζουν στο έδαφός της, να δουλεύουν, κάτι που σήμερα απαγορεύεται.
Εξάλλου η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι στην σύνοδο συζητήθηκαν οι βασικές αιτίες της προσφυγικής κρίσης, την οποία η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει ενωμένη.
Μέρκελ και Ολάντ τόνισαν ότι πρέπει να εξευρεθεί πολιτική λύση στην Συρία και ότι η Ευρώπη οφείλει να συνεργαστεί για τον σκοπό αυτό με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής αλλά και με το Ιράν, την Ρωσία και τις χώρες του Κόλπου.

Σύνταξη: Ανδρούλα Γεωργιάδου

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:20

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Την εκτίμηση ότι φτάνουμε πια στο τέλος της υγειονομικής κρίσης, εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης - Συναντήθηκε με την Στ. Κυριακίδου
13:11
Κυριάκος Κούσιος:O Πρόεδρος επαναβεβαίωσε στην κυρία Λουτ την ετοιμότητα του να συμμετάσχει τόσο σε μια νέα άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό όσο και σε  ουσιαστικές συνομιλίες
12:55
Το κατοχικό καθεστώς ανέμενε ότι χιλιάδες Ε/κ θα έκαναν αιτήσεις στη λεγόμενη "Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας"
12:50
Ανατροπή μέχρι την τελευταία στιγμή στο μέτωπο του ανασχηματισμού
12:43
Σειρά προϊόντων με επικίνδυνες χημικές ουσίες εντοπίσθηκε στην ευρωπαϊκή αγορά
12:40
Περίπου 2.500 τροχαίες καταγγελίες παγκύπρια κατά το τριήμερο του Κατακλυσμού, σύμφωνα με την Αστυνομία
12:34
Αναχώρησαν από το Προεδρικό χωρίς να προβούν σε δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου και Χάρης Γεωργιάδης
12:27
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπενθυμίσει την ανάγκη λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ των ΗΕ
12:26
Επίσημα Απολλωνίστας ο Μπασέλ Ζράντι. " Στόχος η κατάκτηση του πρωταθλήματος"
12:14
Προς άρση καραντίνας για πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες η Βρετανία, άγνωστο το πότε
12:12
Ξεκίνησε η τέταρτη φάση επαλείψεων του οδικού δικτύου στη Λάρνακα
12:10
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Τετάρτη για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
12:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand