Παιδική πορνογραφία: Η πιο διαδεδομένη μορφή ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Κύπρο - video

Δραματική αύξηση παρουσιάζουν στην Κύπρο τα περιστατικά παιδικής πορνογραφίας με τους ιθύνοντες να διαμηνύουν πως πρόκειται πιο διαδεδομένη μορφή ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Κύπρο. Σε συνέντευξη του στο Κυπριακό πρακτορείο Ειδήσεων , ο Υπεύθυνος του γραφείου καταπολέμησης Ηλεκτρονικού εγκλήματος του αρχηγείου αστυνομίας , Υπαστυνόμος Ανδρέας Αναστασιάδης μιλά, μεταξύ άλλων,  για το πόσο ασφαλές είναι το διαδίκτυο στην Κύπρο σήμερα και ποιες είναι οι κυριότερες μορφές εγκλήματος που πηγάζουν από την χρήση του κυρίως λόγω άγνοιας κινδύνου.


Πιο συγκεκριμένα το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Γ.Κ.Η.Ε) του Αρχηγείου Αστυνομίας στην Κύπρο, διερεύνησε το 2013 τριάντα δύο περιστατικά παιδικής πορνογραφίας αριθμός που υπερδιπλασιάστηκε το 2014, φθάνοντας τα 106, ενώ το 2015 μέχρι στιγμής οι υποθέσεις προς διερεύνηση φθάνουν τις 110. Η ολοένα αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου και η ραγδαία εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πέρα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν, ενέχουν και πολλούς σοβαρούς κινδύνους για τους χρήστες που πολλές φορές δεν είναι ορατοί με την «πρώτη ματιά».  Ή παιδική πορνογραφία, ο κυβερνοεκφοβισμός (το γνωστό cyberbullying), οι επιθέσεις των χάκερς, είναι μόνο μερικά από τα αδικήματα που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου και με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα τα μέλη του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Γ.Κ.Η.Ε) του Αρχηγείου Αστυνομίας στην Κύπρο.

Ο κ. Αναστασιάδης καλεί, επίσης, τους γονείς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών τους και προειδοποιεί για άλλη μια φορά για τους κινδύνους από την ανάρτηση φωτογραφιών παιδιών στο διαδίκτυο. Αναφέρει ακόμη ότι το γραφείο του έχει αποτρέψει περιπτώσεις αυτοκτονιών μετά από σχετική ανάρτηση των χρηστών στο διαδίκτυο.
 Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, τα τελευταία δύο χρόνια η πιο διαδεδομένη μορφή ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Κύπρο είναι τα αδικήματα που αφορούν την παιδική πορνογραφία και σε λιγότερο βαθμό οι επιθέσεις σε συστήματα πληροφορικής εταιρειών ή μεμονωμένων χρηστών. “Άλλες μορφές κυβερνοεγκλήματος που συναντούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι και τα διάφορα φαινόμενα που στόχο έχουν την παραπλάνηση των χρηστών του διαδικτύου και την απαίτηση χρημάτων δια απειλών, όπως είναι το “sextortion”, τα “email scams” και η επίθεση ενδιάμεσου ατόμου “man in the middle attack”.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι σχεδόν καθημερινά ακούμε για νέες υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι “αυτό που πρέπει να περάσει στην κοινή γνώμη είναι ότι ο οποιοσδήποτε κατέχει ή διαδίδει τέτοιο υλικό ή ακόμη προσκαλεί παιδί σε παιδική πορνογραφία κακοποιεί ή θυματοποιεί εκ νέου ένα παιδί που για οποιοδήποτε λόγο κακοποιήθηκε σε οποιαδήποτε χώρα”.
Σημείωσε ότι “το πρόβλημα στην Κύπρο είναι αρκετά σοβαρό και παρατηρείται αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Δεν σημαίνει όμως ότι αυξήθηκαν ξαφνικά τα κρούσματα. Κρούσματα πάντα υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Τα τελευταία χρόνια η Αστυνομία ανάπτυξε συνεργασίες με διάφορους οργανισμούς και φορείς τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε διεθνές με αποτέλεσμα να λαμβάνει περισσότερη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση για νέα περιστατικά”.  
“Στατιστικά να αναφέρω ότι το 2013 είχαμε προς διερεύνηση 32 περιστατικά, το 2014, 106 περιστατικά και το 2015 μέχρι στιγμής 110 περιστατικά. Είμαστε προβληματισμένοι με την έκταση του προβλήματος καθώς η Αστυνομία έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για καταπολέμηση του εγκλήματος αυτού, έχουμε διώξει πολλά άτομα και έχουμε αρκετές επιτυχίες αλλά το έγκλημα συνεχίζει να αυξάνεται”, είπε.
Ερωτηθείς πού αποδίδει την αύξηση των περιστατικών παιδικής πορνογραφίας, ο κ. Αναστασιάδης απέδωσε το γεγονός αυτό στην κατάχρηση και αλόγιστη χρήση του διαδικτύου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κάποιο άτομο το οποίο επισκέπτεται συνήθεις πορνογραφικές ιστοσελίδες κατά συχνά διαστήματα, σε κάποια στιγμή ενδεχομένως να αισθανθεί κορεσμό και να αναζητήσει άλλου είδους πορνογραφικό υλικό.
Είπε επίσης ότι οι έφηβοι, πειραματιζόμενοι με το σώμα και τη σεξουαλικότητα τους, μπορεί να ανταλλάξουν τέτοιου είδους φωτογραφίες “κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο και είναι γι΄αυτό που συστήνουμε συχνά στους γονείς να επιτηρούν τα παιδιά τους την ώρα που βρίσκονται στο διαδίκτυο”.Ένας άλλος λόγος, πρόσθεσε, είναι και η ολοένα αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά η Κύπρος ήταν η 3η χώρα κατά αναλογία πληθυσμού στη χρήση του facebook παγκόσμια.


Παρά τους κινδύνους, αρκετοί γονείς συνεχίζουν να ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι είναι γεγονός ότι παρά τις κατά καιρούς προειδοποιήσεις της Αστυνομίας για τους κινδύνους του διαδικτύου, αρκετοί γονείς συνεχίζουν να ανεβάζουν οι ίδιοι τις φωτογραφίες των ανήλικων παιδιών τους στο διαδίκτυο, σημειώνοντας ότι “έχουμε εκδώσει πάρα πολλές ανακοινώσεις και έχουμε κάνει μια μεγάλη εκστρατεία, καλώντας τους γονείς να μην ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στο facebook”.“Δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο το οποίο συνεχίζεται. Για παράδειγμα, πρόσφατα είδαμε πολλούς γονείς να ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους την πρώτη μέρα του σχολείου στο facebook. Μπορεί για πολλούς να φαίνεται αθώο, όμως από την εμπειρία μας μπορώ να πω ότι πολλές φορές εντοπίσαμε φωτογραφίες με παιδιά ανάμεσα σε παιδικό πορνογραφικό υλικό παιδόφιλων. Εναπόκειται όμως στον καθένα η απόφαση κατά πόσον θα συνεχίσει ή όχι να ανεβάζει φωτογραφίες των παιδιών του στο διαδίκτυο”.Ερωτηθείς σχετικά με ποινές που επιβάλλονται για το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας, είπε ότι οι προβλεπόμενες ποινές που επιβάλλονται γι` αυτού τους είδους τα αδικήματα είναι πάρα πολύ ικανοποιητικές και σε κάποιες περιπτώσεις προβλέπονται μέχρι και ισόβια.

Σύνταξη: Δέσποινα Κουρή

Πηγή: ΚΥΠΕ, Γιώργος Μιχαήλ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:21

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Υπ. Υγείας Γερμανίας: Η παραλλαγή «Δέλτα» απειλεί την επιτυχία της διαδικασίας ανοσοποίησης
15:30
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε βυτιοφόρο με προπάνιο στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου
15:25
Τηλεδιάσκεψη Καρούσου - Περδίου με τον Ρώσο Υφ. Μεταφορών για επανεκκίνηση πτήσεων
15:07
Ινδία: Οι ειδικοί προειδοποιούν «Η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα τρίτο κύμα μέχρι τον Οκτώβριο»
14:55
Συνάντηση προέδρου της Βουλής με τον Υπουργό Εξωτερικών
14:45
Εγκρίθηκε το πρώτο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του EU4Health αξίας 312 εκατ.
14:43
Ανοδικά κινείται την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
14:30
Πληρότητες μέχρι 40% στα ξενοδοχεία της Λεμεσού
14:24
Κρεμλίνο: Η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με την ενδεχόμενη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Αζερμπαϊτζάν
14:20
Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 33χρονο για τη δολοφονία της συζύγου του
14:00
Διαγωνισμός για αγορά υποστηρικτικών υπηρεσιών για τις ανάγκες της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας
13:57
Να δοθεί προτεραιότητα στην υπόθεση θανάτου του Θανάση, λέει ο δικηγόρος της οικογένειας
13:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand