Αναστασιάδης: Δεν είμαι έτοιμος να δημιουργήσω ψευδαισθήσεις και να δω την Κύπρο διαιρεμένη

Δεν είμαι έτοιμος να δημιουργήσω ψευδαισθήσεις και να δω την Κύπρο διαιρεμένη ή την κατοχή να συνεχίζεται με το απαράδεκτο στάτους  κβο δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου, μετά την ομιλία που εκφώνησε στο  Συμβούλιο Παγκοσμίων Υποθέσεων  του Σικάγο. Τόνισε ότι αυτό που τον ανησυχεί είναι ότι στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις τερματιστούν εξ αιτίας λάθους της ελληνοκυπριακής πλευράς, το επόμενο βήμα θα είναι  η αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Σε ερώτηση αν ανησυχεί μήπως η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας οδηγήσει σε δύο χωριστά κράτη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι όλες οι συμφωνίες  υψηλού επιπέδου αναφέρουν ξεκάθαρα ότι η επιδιωκόμενη λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Αυτό είπε, προσδιορίζεται από πολυάριθμα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και στην κοινή διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν διεξάγονται μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών, όπως ήθελε ο αδιάλλακτος Ερογλου. Λέμε ότι είναι ένας δικοινοτικός διάλογος με στόχο της εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό κράτος, μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», είπε. Πρόσθεσε ότι πλην της Τουρκίας ουδείς αμφισβητεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ τώρα, «μετά την εκλογή του  κ. Ακιντζί – ενός μετριοπαθούς Τουρκοκυπρίου οφείλω να παραδεχθώ – διαπραγματευόμαστε όχι για συνομοσπονδία και μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών όπως ισχυριζόταν ο κ. Ερογλου, αλλά μεταξύ δύο κοινοτήτων και με στόχο να οικοδομήσουμε τη νέα κατάσταση πραγμάτων (new state of affairs)».

Παραδέχθηκε πως η διαίρεση είναι  τεχνητή, υπενθύμισε ωστόσο την παρουσία 40.000 τουρκικών στρατευμάτων που  «επιβάλλουν αυτή τη διαίρεση». «Το στάτους κβο το οποίο είναι  ασφαλώς απαράδεκτο, έχει αλλάξει  αρκετή από την ουσία της λύσης που αναζητούμε. Ελληνοκύπριοι πωλούν περιουσίες τους εξ αιτίας της απουσίας ελπίδες πως είναι πιθανή μία λύση. Θρησκευτικές και πολιτιστικές τοποθεσίες καταστρέφονται. Η δημογραφική κατανομή του βορείου τμήματος αλλάζει καθημερινά. Χιλιάδες έποικοι έχουν φυτευτεί από την Τουρκία επί τούτου».

Ο κ. Αναστασιάδης προειδοποίησε ότι  αυτό πρέπει να το σταματήσουμε, «γιατί μια μέρα το σύνολο της Κύπρου θα βρεθεί υπό τουρκική κατοχή, ή να δούμε την ελληνική κοινότητα  να υποχρεώνεται να εγκαταλείψει το νησί, εξ αιτίας του καταστάσεων που  θα επικρατήσουν, ή την συμπεριφορά  της Τουρκίας».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε  ότι βλέπουμε την τουρκική εξωτερική  πολιτική και το όραμά τους για  Οθωμανική Αυτοκρατορία. «Θέλουμε να σταματήσουμε την οποιαδήποτε  πιθανότητα να δούμε αυτό να επιτυγχάνει  στην Κύπρο και να τερματίσουμε αυτό το όραμα». Απευθυνόμενος σε ένα αμερικανικό  ακροατήριο αποτελούμενο από ηγέτες επιχειρήσεων, ακαδημαϊκούς, πρώην  διπλωμάτες και επαγγελματίες, ο  πρόεδρος της Κύπρου προειδοποίησε  ότι «η λύση του κυπριακού θα είναι  επίπονη, όμως θα πρέπει να βρούμε λύση, η οποία δεν θα δημιουργηθεί νικητές και δεν θα αφήνει πίσω ηττημένους. Μία λύση από την οποία θα κερδίζουν όλοι. Το σημαντικότερο όμως είναι, ως ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, Ε/Κ και Τ/Κ. Πρέπει να διασφαλίσουμε τις 4 ελευθερίες, αλλά και τα δικαιώματα των προσφύγων, να διατηρούν το δικαίωμα επιστροφής στις ιδιοκτησίες τους. Και να δούμε τα κατοχικά στρατεύματα να εγκαταλείπουν την Κύπρο και να απαλλαγούμε από την κατοχή. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει ειρήνη».

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο και  σε συνέχεια των όσων είχε πει στην ομιλία του για τα μέτρα που  υποχρεώθηκε να λάβει αμέσως μετά την εκλογή του στην οικονομία, ώστε να σωθεί η κυπριακή οικονομία, ο  πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως όταν ένας πολιτικός δίδει υποσχέσεις για υπερβολικά αποτελέσματα και  ζει με ψευδαισθήσεις, αυτό που πάντα  πληρώνει το λογαριασμό είναι ο λαός. 

Ερωτηθείς για το ρόλο των ΗΠΑ, ανέφερε  ότι είναι σύμμαχος τη Τουρκίας και  μπορούν να ασκήσουν της επιρροή  τους, όπως έπραξαν και κατά το παρελθόν. Υπενθύμισε ότι ο δρόμος για την  ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. άνοιξε με την παρέμβαση των ΗΠΑ και  του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. «Αρκετές φορές οι ΗΠΑ μας  βοήθησαν αρκετά. Τώρα που είναι  μία κρίσιμη στιγμή κι έχουμε ελπίδες  για τη λύση μπορούν να δώσουν χείρα  βοηθείας. Ώστε η Τουρκία να εγκαταλείψει τη ρητορική και να εμπλακεί πιο  δραστήρια, ενθαρρύνοντας τους Τουρκοκύπριους να φτάσουμε σε διευθέτηση».

Πηγή: Αποστόλη Ζουπανιώτης/ Σικάγο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:21

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.