"Έφυγε" την αυγή ο Κώστας Παπακώστας

Απεβίωσε στις 4 τα ξημερώματα, σε ηλικία 76 ετών, ο πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας.

Νοσηλευόταν για μεγάλο χρονικό με καρδιακά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο Κώστας Παπακώστας είχε γεννηθεί στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα Γιαλούσας της επαρχίας Αμμοχώστου στις 12 Νοεμβρίου 1939. Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και έτυχε μετεκπαίδευσης σε ειδικές αστυνομικές σχολές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Γερμανίας, σε θέματα αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας και χειρισμού καταστάσεων κρίσεως. Υπηρέτησε για 18 χρόνια στον Κυπριακό Στρατό και στην Εθνική Φρουρά, φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του Συνταγματάρχη. Το 1973 αποσπάστηκε στο Εφεδρικό Σώμα της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της παράνομης δράσης της Ε.Ο.Κ.Α. Β', ενώ στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Το 1978 αποσπάστηκε ξανά στην Αστυνομία και συγκρότησε τη Μηχανοκίνητη Μονάδα Αμεσης Δράσης (Μ.Μ.Α.Δ.), η οποία σκοπό έχει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Το 1984 διορίστηκε οριστικά στην Αστυνομία με τον βαθμό του Ανώτερου Αστυνόμου, φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του Υπαρχηγού Αστυνομίας. Τον Ιανουάριο του 1996 υπέβαλε την παραίτηση του, διαμαρτυρόμενος για τα κακώς κείμενα στο Σώμα. Εξελέγη βουλευτής Αμμοχώστου με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996 και επανεξελέγη στις εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006. Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα και αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων. Διετέλεσε επίσης μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών. Το 2008, ο Κώστας Παπακώστας διορίστηκε στη θέση του υπουργού Άμυνας. Το 2013, κρίθηκε ένοχος από το Κακουργιοδικείο για την έκρηξη της 11ης Ιουλίου του 2011, στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", στο Μαρί. Έκτοτε, νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο Κώστας Παπακώστας είχε συγγράψει τις μελέτες "Η νομική και ιστορική αλήθεια για το κυπριακό πρόβλημα" (1985) και "Η Τουρκία σήμερα-Τάσεις και προοπτικές" (1985). Είχε τιμηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία με τιμητικό δίπλωμα και το Μετάλλιο Αντίστασης για τη δράση του στην προάσπιση της Δημοκρατίας και της νομιμότητας εναντίον του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974 (2004), καθώς και με τιμητικό δίπλωμα και μετάλλιο για τη συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 (2006). Η κηδεία του Κώστα Παπακώστα, θα τελεστεί την Τετάρτη, στις 4 το απόγευμα, από την εκκλησία της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο.  Η οικογένεια θα δέχεται συλλυπητήρια από τις 2 μέχρι τις 4 το απόγευμα.

ΠτΔ

Είναι με μεγάλη θλίψη, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που πληροφορήθηκα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ευρίσκομαι, το θάνατο του πρώην Υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα. Ο Κώστας Παπακώστας υπήρξε μία προσωπικότητα που υπηρέτησε με αυτοθυσία την πατρίδα από τα πολύ νεανικά του χρόνια, δίνοντας το παρών του σε όλους τους αγώνες, είτε  κατά τον απελευθερωτικό αγώνα είτε για την υπεράσπιση της Κύπρου από ξένες επιβουλές είτε για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στον τόπο μας. Ως άνθρωπος υπήρξε μετριοπαθής, ως βουλευτής δημιουργικός και ως αγωνιστής είχε τιμηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία με το Μετάλλιο Αντίστασης για τη δράση του στην προάσπιση της Δημοκρατίας κατά το πραξικόπημα. Τιμήθηκε, επίσης, με τιμητικό δίπλωμα για τη συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959. Λυπούμαι γιατί παρά τη θέληση μου, επισημαίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έγινε κατορθωτό να του απονεμηθεί χάρη ενόσω ακόμη ευρισκόταν εν ζωή. Στην οικογένεια του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

 ΠτΒ

Συλληπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένεια του πρώην Υπουργού Αμυνας και πρώην βουλευτή, Κώστα Παπακώστα, απέστειλε και ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής των αντιπροσώπων.

 Βαθιά θλίψη για το θάνατο του Κώστα Παπακώστα εκφράζουν και τα κόμματα 

ΔΗΣΥ

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει ότι τιμά τον άνθρωπο που υπηρέτησε τον εθνικο- απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., τις δυνάμεις ασφαλείας, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την κυβέρνηση της Κύπρου.

ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι ο Κώστας Παπακώστας υπήρξε το εξιλαστήριο θύμα του τραγικού ατυχήματος στο Μαρί. Το ΑΚΕΛ, προστίθεται, κατέβαλε πολλές προσπάθειες για απονομή χάριτος από την πολιτεία, την οποία υπηρέτησε ο Κώστας Παπακώστας, με δεδομένες τις εκθέσεις των γιατρών που προειδοποιούσαν για το βεβαρημένο της υγείας του και τον κίνδυνο να συμβεί το μοιραίο. Δυστυχώς, καταλήγει, η πολιτεία και διάφοροι αξιωματούχοι της, δεν συγκινήθηκαν ποσώς από το ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα και προτίμησαν να υπηρετήσουν σκοπιμότητες.

ΔΗΚΟ

Το Δήκο τονίζει ότι ο Κώστας Παπακώστας προσέφερε στον τόπο, συμμετέχοντας ενεργά τόσο στον απελευθερωτικό αγώνα κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας, όσο και στην αντίσταση κατά του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

ΕΔΕΚ 

Η ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωσή εκφράζει θλίψη για το θανατο του αγωνιστή, πρώην Υπουργού και Βουλευτή Κώστα Παπακώστα. Αναφέρει επίσης ότι στην κηδεία του, το κόμμα θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρός του, Μαρίνος Σιζόπουλος.

ΕΥΡΩΚΟ

Συμπάθεια και τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος εκφράζει το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ- ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Ειλικρινή συλληπητήρια στην οικογένεια του Κώστα Παπακώστα εκφράζει το Κίνημα Οικολόγων και η Συμμαχία Πολιτών.

Ο Δ. Χριστόφιας για τον εκλιπόντα

"Αισθήματα βαθιάς θλίψης προκαλεί στον κάθε Κύπριο δημοκράτη πατριώτη και στον κάθε αντικειμενικό άνθρωπο, το άκουσμα του θανάτου του Κώστα Παπακώστα, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επί διακυβέρνησης του οποίου ο εκλιπών είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας. Ο κ. Χριστόφιας εξαίρει το έργο του Κώστα Παπακώστα και την αφοσίωσή του στη δημοκρατία και προσθέτει ότι "δυστυχώς, το τραγικό συμβάν στο Μαρί, τον υποχρέωσε σε παραίτηση από τη θέση του υπουργού Άμυνας, πληρώνοντας βαρύ το τίμημα λαθών, τα οποία άλλοι διέπραξαν". Αναφέρει επίσης ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του στον πρόεδρο Αναστασιάδη να απονείμει χάρη στον Κώστα Παπακώστα, δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα. "Εκφράζω", καταλήγει ο κ. Χριστόφιας, "λύπη και απαξίωση γι' αυτές τις συμπεριφορές, απ' όπου και αν προέρχονται".

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής, Νίκος Κέττηρος

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:22

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.