Ο ΠτΔ ενημέρωσε την παροικία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Για την πορεία των συνομιλιών με σκοπό τη λύση του Κυπριακού ενημέρωσε χθες βράδυ την Κυπριακή παροικία στη Βρετανία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος παρακάθισε σε προς τιμή του που παρέθεσε στο βόρειο Λονδίνο η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε αρχικά ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί μοιράζεται το ίδιο όραμα μαζί του, να είναι δηλαδή οι Κύπριοι «αφέντες στον τόπο τους», να επανενωθεί η πατρίδα, να κατοχυρωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ίδια ώρα να είναι όλοι οι Κύπριοι ισότιμοι πολίτες στην ΕΕ.

Όπως σημείωσε, η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας δεν συνιστά αναβάθμιση ή προσπάθεια ωραιοποίησης ενός ηγέτη, αλλά δημιουργεί απαραίτητες διαπροσωπικές σχέσεις που επιτρέπουν έναν ειλικρινέστερο διάλογο. «Όντως το κλίμα έχει διαφοροποιηθεί από την εκλογή από την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως ηγέτη της του κ. Μουσταφά Ακκιντζί και οι συνομιλίες, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα πρώιμα στάδια, παρουσιάζουν μια πρόοδο σε σημαντικούς τομείς», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτό που μεταξύ άλλων έχει καθοριστεί είναι ότι δε θα μιλούμε για κυρίαρχα κράτη που θα συνομιλούν προκειμένου να δημιουργήσουν μία συνομοσπονδία, αλλά για δυο κοινότητες που θα συνομιλούν για τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Μπορεί να μη λέγεται επί λέξει ‘μετεξέλιξη’ επειδή δεν τη δέχονται οι Τουρκοκύπριοι, αλλά στην πράξη αυτό που θα συμβεί δε θα είναι παρά η μετεξέλιξη της σημερινής Κυπριακής Δημοκρατίας από ένα κράτος ενιαίου χαρακτήρα με ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Επισήμανε δε ότι εκείνο που επίσης προβλέπεται είναι πως το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα πρέπει να τυγχάνει εφαρμογής σε όλη την επικράτεια και αυτό που είναι που επιδιώκεται ώστε η λύση, «παρά τα όσα ακούγονται και λέγονται για τη διζωνικότητα και τη δικοινοτικότητα, να επιτρέπει παρά ταύτα την πραγματική ενότητα του λαού, της οικονομίας και του χώρου».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία αρκετών νέων στην εκδήλωση, στο πλευρό των παλαιότερων στελεχών της παροικίας και εξήρε την ενότητα που επιδεικνύει η παροικία ως προς τους χειρισμούς και την αντιμετώπιση του Κυπριακού προβλήματος. Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο νέος Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής εξέφρασε τη χαρά της παροικίας για την εντατικοποίηση των προσπαθειών του Κύπριου ηγέτη «για την εξεύρεση μιας ειρηνικής δίκαιης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό» μαζί με τον Μουσταφά Ακκιντζί. Τον συνεχάρη επίσης «για την επιμονή, υπομονή και αποφασιστικότητα» να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων στο νησί.

Δεσμεύθηκε εκ μέρους των ομογενών ότι θα συνεχίσουν τη συμμετοχή στους αγώνες του κυπριακού λαού και τη συμπαράσταση προς την πολιτική ηγεσία της χώρας, αξιοποιώντας ενωμένοι τις επαφές και τις σχέσεις τους.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός/ Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:23

Τελευταιες Ειδησεις

15 Μαΐου
157 νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν το Σάββατο, κανένας θάνατος
21:26
Ο Νετανιάχου μίλησε με τον Μπάιντεν μετά την αεροπορική επιδρομή στα γραφεία του AP στη Γάζα
20:51
Περίπου 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες για την «ημέρα της Νάκμπα»
20:12
Επεισόδια έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα
19:42
Στα μεγάλα σαλόνια με δραματικό φινάλε, η ΠΑΕΕΚ ως πρωταθλήτρια(για 1η φορά στην ιστορία της) και ο ΑΡΗΣ
19:12
Ο Υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στο Αμμάν για επαφές με τον Ιορδανό ομόλογό του
18:58
Εκκληση για επείγουσα επιστροφή στην ειρήνη, απηύθυνε ο Μακρόν
18:13
Ελλάδα: 1.957 νέα κρούσματα, 43 θάνατοι
17:48
Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων σε Λονδίνο και Μαδρίτη
17:07
Το αντίο του Μαυρία στους Ομονοιάτες - Οδεύει προς Απόλλωνα
16:41
Σημεία δειγματοληψίας για τα προγράμματα ελέγχου με rapid test – 16 Μαΐου 2021
16:32
Ο ΥΠΕΞ του Ιράν ακύρωσε επίσκεψη στην Αυστρία λόγω της ισραηλινής σημαίας
16:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand