Στην νομική υπηρεσία το θέμα μετεγγραφής φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου σε σημερινή συνάντηση που είχαν για το θέμα που προέκυψε από τη νέα διαδικασία μετεγγραφής φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου συμφώνησαν όπως ο νέος κανόνας του Πανεπιστημίου Κύπρου για τις μετεγγραφές υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία για γνωμάτευση ως προς την εγκυρότητά του.

Επίσης το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεσμεύεται να μην διενεργήσει νέες μετεγγραφές με αυτή τη διαδικασία μέχρι το ζήτημα να ξεκαθαρίσει νομικά. Συμφωνήθηκε ακόμα όπως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα εργαστούν από κοινού για τη ψήφιση από την υφιστάμενη Βουλή ενός νέου πλαισίου κανονισμών για εναλλακτική διαδικασία πρόσβασης στη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με στόχο την οριστική επίλυση αυτού του ζητήματος.
Παράλληλα, ακόμη και αν η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, ως προς τη νομιμότητα της συγκεκριμένης διαδικασίας που ακολουθήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι θετική, το Πανεπιστήμιο δεν θα επαναλάβει τη συγκεκριμένη διαδικασία μέχρι η Βουλή των Αντιπροσώπων, με την υφιστάμενη σύνθεσή της, να έχει την ευκαιρία να τοποθετηθεί τελεσίδικα επί των προτεινόμενων κανονισμών, σε σχέση με την εναλλακτική διαδικασία πρόσβασης στη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στο μεταξύ το  Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου υιοθετεί την εισήγηση της Συγκλήτου για τροποποίηση του κανόνα για εξωτερικές μετεγγραφές, ώστε για την πλήρωση των θέσεων, οι οποίες παραμένουν κενές μετά την ολοκλήρωση και της τρίτης κατανομής θέσεων, να γίνονται δεκτοί για μετεγγραφή υποψήφιοι προπτυχιακοί φοιτητές, οι οποίοι έχουν επιτύχει σε διάφορες διεθνείς εξετάσεις (international Baccalaureate, GCE ή άλλες ισοδύναμες διεθνείς εξετάσεις) και έχουν εξασφαλίσει θέση για φοίτηση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΠΚ, Μάνθος Μαυρομμάτης, διευκρινίζει ότι “η εγκριθείσα διαδικασία σε καμία περίπτωση δεν μειώνει ή επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο τον αριθμό θέσεων προπτυχιακής φοίτησης που διατίθενται μέσω της διαδικασίας εισδοχής με τις παγκύπριες εξετάσεις, αντιθέτως, επιτρέπει την αξιοποίηση θέσεων, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα παρέμεναν κενές, προσφέροντάς τις σε υποψήφιους με υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις”.
Υποψήφιοι που έχουν παρακαθίσει στις παγκύπριες εξετάσεις αποκλείονται από την εν λόγω διαδικασία, καταλήγει η γραπτή ανακοίνωση του Προέδρου του Συμβουλίου του ΠΚ.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:39

Τελευταιες Ειδησεις

07 Δεκεμβρίου
Διεθνές Δικαστήριο: Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσουν «την επιδείνωση» της διαφοράς τους
21:51
Φον ντερ Λάιεν: Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε απέναντι σε αυτούς που εργαλειοποιούν τις ελπίδες και τις ζωές των ανθρώπων
21:19
Γαλλία: Σχεδόν το 80% των παιδιών άνω των 12 ετών στη Γαλλία έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19
21:01
ΕΜΑ: Το εμβόλιο της Novavax για την Cοvid-19 μπορεί να εγκριθεί πολύ σύντομα
20:37
Οι ετερόλογοι εμβολιασμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πρωτογενή και στον ενισχυτικό εμβολιασμό
20:12
Δανία: Η παραλλαγή 'Ομικρον του κορονοϊού έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα
19:43
Κύπρος : 619 κρούσματα κανένας θάνατος,55 περιστατικά στα σχολεία
19:42
Κυριακίδου: Οι όποιες αποφάσεις για αναγκαστικό εμβολιασμό είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών
19:18
ΗΠΑ-Covid-19: "Σχεδόν βέβαιο" ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν είναι σοβαρότερη από τη Δέλτα, δηλώνει ο Δρ Άντονι Φάουτσι
18:58
Κοινή Διακήρυξη Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ: Η λύση Κυπριακού θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα
18:43
Συγκινητικό αντίο Κέρκεζ σε ΑΕΛ
18:30
Σε συμβούλιο της Ε.Ε ο Υπ. Υγείας - Όλες οι συζητήσεις στραμμένες στα εμβόλια
18:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand