Aπολυτα διακριτές οι αρμοδιότητες της κάθε εξουσίας

Η Προεδρία της Δημοκρατίας παρενέβη στη αντιπαράθεση που προέκυψε χθες μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται επί λέξη:

Επειδή εσφαλμένα έχει ερμηνευτεί πως η Κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, η Προεδρία της Δημοκρατίας επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τα ακόλουθα:

"Ρητά προνοείται στο Σύνταγμα ότι, η εκτελεστική εξουσία ασκείται αποκλειστικά από την εκάστοτε εκλελεγμένη Κυβέρνηση η οποία φέρει την ευθύνη της υλοποίησης πολιτικών αποφάσεων  που λαμβάνει κατά την ενάσκηση των εξουσιών της. Εξάλλου, είναι απόλυτα διακριτές βάσει του Συντάγματος οι αρμοδιότητες της κάθε μίας από τις τρεις εξουσίες.

Ταυτόχρονα, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας έχει καθήκον, αλλά και υποχρέωση να ελέγχει εάν οι λαμβανόμενες από την Κυβέρνηση αποφάσεις εμπεριέχουν το οποιοδήποτε στοιχείο διαπλοκής ή και ,ενδεχομένως, εύνοιας προς τον οποιονδήποτε εις βάρος των συμφερόντων των πολιτών ή ευρύτερα του δημοσίου συμφέροντος. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που εντάσσονται οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσαν και δίδουν κάθε στήριξη στο έργο του Γενικού Ελεγκτή και τον καλούν για άλλη μια φορά να είναι άτεγκτος έναντι του οποιουδήποτε αξιωματούχου της Πολιτείας οσάκις εκ των ερευνών του διαπιστώνεται ότι εμπλέκεται σε πράξεις διαφθοράς ή διαπλοκής που ζημιώνουν το δημόσιο.

Η αποφασιστικότητα της παρούσας Κυβέρνησης για πάταξη της διαφθοράς είναι δεδομένη και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα.

Έμπρακτη απόδειξη της στήριξης του έργου του Γενικού Ελεγκτή αποτελεί η μόλις χθες ληφθείσα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως κατ΄ εξαίρεση ενισχυθεί η Ελεγκτική Υπηρεσία με επιπλέον δέκα λειτουργούς, προκειμένου να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος που η Κυβέρνηση επιθυμεί να ασκείται κατά παντός."

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:39

Τελευταιες Ειδησεις

28 Νοεμβρίου
Δεύτερη ήττα για την Εθνική
20:25
Δύο θάνατοι και 337 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:54
Πρόβλημα με το VAR στο Τσίρειο, θα αρχίσει στις 19:30 το ΑΕΛ-ΑΕΚ
18:27
Ελλάδα-κορονοϊός: 3.823 νέα κρούσματα και 96 θάνατοι – Στους 647 οι διασωληνωμένοι
17:45
ΟΦΗ - Ιωνικός 2-1 στο 90' με Λάμπρου
17:27
Ύποπτο κρούσμα της Όμικρον στο Τιρόλο, η νέα παραλλαγή πιθανόν να κυκλοφορεί ήδη στη Γαλλία λένε οι αρχές
17:20
Σεντ Ετιέν - Παρί Σεν Ζερμέν 1-3 με ανατροπή και σοκαριστικό τραυματισμό για Νεϊμάρ
17:18
"Μίλησε" η κλάση του Βαλμπουενά, Ολυμπιακός-Βόλος 2-1 στο 90+1
17:04
Θετική απάντηση Υπ. Παιδείας στο αίτημα των οργανωμένων γονέων δημοτικής για διενέργεια rapid test και εκτός των σχολείων
16:54
4άρα και ξανά κορυφή για την ΕΝΠ, νίκες επίσης για Αγ.Νάπα και Αναγέννηση
16:31
Νέα πρόκληση Ερντογάν: Ζητά από «φίλες χώρες» να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος
16:19
Ομόνοια : Βίντεο από το ταξίδι στο Μπακού
16:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand